Η πρόεδρος της ευρωομάδας της Αριστεράς Gabriele Zimmer, λίγο μετά τη συνάντηση με την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, στις Βρυξέλλες, εξέφρασε την ανάγκη να εξαιρεθούν οι συλλογικές συμβάσεις από τη διαπραγμάτευση μεταξύ δανειστών και Ελλάδας, στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-MΠΕ η Gabriele Zimmer, το ΔΝΤ είναι αυτό που ευθύνεται για την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, διότι εμμένει στη θέση του να καταργηθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.
«Η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει θερμά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ δεν θα έπρεπε να τη δεχτεί. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι ένα από τα βασικά εργασιακά δικαιώματα στην ΕΕ, για τα οποία έχουμε παλέψει τα τελευταία σαράντα χρόνια», δήλωσε η κ. Zimmer.
«Κατ' επανάληψη προσπαθούμε να πούμε δημόσια από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ότι οι συλλογικές συμβάσεις πρέπει να εξαιρεθούν από τη διαπραγμάτευση. Είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρηθεί η ισορροπία μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ανάπτυξης», είπε η πρόεδρος της ευρωομάδας της Αριστεράς.
Τέλος, σημείωσε ότι στηρίζει την άποψη των διεθνών ομάδων εμπειρογνωμόνων που έχουν συστήσει στην Ελλάδα τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ και οι οποίες θα μπορούσαν να σταθεροποιήσουν την οικονομική κατάσταση στη χώρα. Όπως είπε, προτίθεται να έρθει σε επαφή με τα γερμανικά εργατικά συνδικάτα, ώστε να ασκήσουν την επιρροή τους στο θέμα των εργασιακών για την Ελλάδα.
Από την πλευρά της η υπουργός Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι τη Δευτέρα στις 5 Δεκεμβρίου, στο Eurogroup μπορεί να υπάρξει μια αρχική πολιτική συμφωνία για το σύνολο των ζητημάτων της δεύτερης αξιολόγησης. Η υπουργός Εργασίας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ολοκληρώσαμε σήμερα ένα κύκλο επαφών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με σημαντικούς εκπροσώπους του Κοινοβουλίου για το ζήτημα των συλλογικών εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα. Από την πλευρά μας τους μεταφέραμε τις θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης για την ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα. Στο σύνολο τους τα μέλη του Κοινοβουλίου με τα οποία συναντήθηκα, υποστηρίζουν θερμά τις θέσεις της Ελληνικής κυβέρνησης για την επαναφορά της χώρας σε αυτό που αποτελεί το Ευρωπαϊκό κεκτημένο στα εργασιακά δικαιώματα. Μάλιστα τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου υποστήριξαν ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να βρίσκεται σε μια κατάσταση εξαίρεσης από το Ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο επειδή βρίσκεται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και ότι η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει, δεν θα πρέπει να επιτρέψει μια τέτοια εξαίρεση της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα πολιτικών δυνάμεων υποστήριξαν ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους για να ασκήσουν τις αναγκαίες πιέσεις στο πολιτικό επίπεδο για να επιστρέψουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στην χώρα. Εκτιμούμε ότι την Δευτέρα (5/12) στο Eurogroup θα μπορεί να υπάρξει μια αρχική πολιτική συμφωνία για το σύνολο των ζητημάτων της δεύτερης αξιολόγησης και στο πλαίσιο αυτό σίγουρα κομβικό ρόλο θα έχει και η συζήτηση για τα εργασιακά, ακριβώς επειδή είναι ένα θέμα βαθιά πολιτικό τελικά και δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να λυθεί σε επίπεδο τεχνικής διαπραγμάτευσης».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr