Γ. Στουρνάρας: Σημαντικότερη πρόκληση η επιστροφή στις αγορές με βιώσιμους όρους

Γ. Στουρνάρας: Σημαντικότερη πρόκληση η επιστροφή στις αγορές με βιώσιμους όρους

Η σημαντικότερη πρόκληση για την ελληνική οικονομία στο άμεσο μέλλον είναι η επιστροφή του Ελληνικού Δημοσίου στις χρηματοπιστωτικές αγορές με βιώσιμους όρους, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε διάλεξη που έδωσε στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, λίγες ώρες μετά την δημοπρασία για το πενταετές ομόλογο του ελληνικού δημόσιου, του οποίου η απόδοση διαμορφώθηκε στο ιδιαίτερα υψηλό 3,6%.

Παρά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής τον περασμένο Αύγουστο και τα μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους που αποφάσισε το Eurogroup το 2018, τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου δεν έχουν ακόμη αποκτήσει καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας και οι αποδόσεις τους παραμένουν υψηλές και ευμετάβλητες, υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας.

Για την έκδοση του 5ετούς ομολόγου σημείωσε ότι ήταν ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, πλην όμως μικρό, εξηγώντας ότι οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων συνεχίζουν επηρεάζονται σημαντικά από τις αναταράξεις στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά και την αβεβαιότητα σχετικά με τη διατήρηση της μεταρρυθμιστικής κατεύθυνσης στην οικονομική πολιτική.

Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ακόμα ότι το απόθεμα ασφαλείας ύψους 25 δισεκ. ευρώ (cash buffer) είναι χρήσιμο, τονίζοντας όμως ότι δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ανάγκη εξόδου στις αγορές με βιώσιμους όρους.

Για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο εσωτερικό περιβάλλον και ιδιαίτερα στο δημοσιονομικό πεδίο, ο διοικητής της ΤτΕ επανέλαβε ότι η εφαρμογή των αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες έκριναν αντισυνταγματικές προγενέστερες περικοπές στις συντάξεις, δρουν επιβαρυντικά στην ανάλυση βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, καθώς οδηγούν σε προς τα άνω αναθεώρηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης και αποτελούν το σημαντικότερο δημοσιονομικό κίνδυνο μεσοπρόθεσμα. Υπογράμμισε επίσης ότι η υψηλή φορολόγηση και οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την επενδυτική εμπιστοσύνη και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ακόμα τη σημασία που έχει η αλλαγή στο μίγμα της δημοσιονομικής πολιτικής προς την κατεύθυνση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και η ανακατανομή της δημόσιας δαπάνης προς εκείνες τις κατηγορίες που επιφέρουν μόνιμο αναπτυξιακό αποτέλεσμα, όπως για παράδειγμα οι δημόσιες επενδύσεις, εξηγώντας ότι συνιστούν προϋποθέσεις διατηρήσιμης ανάπτυξης και επιστροφής στις αγορές με βιώσιμους όρους.

Συνοψίοντας, ο Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ότι λαμβάνοντας υπόψη την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς και τις σημαντικές προκλήσεις και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, θα πρέπει να συνεχιστούν απρόσκοπτα η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, οι ιδιωτικοποιήσεις, η ομαλή δημοσιονομική πορεία, η ταχεία αποκλιμάκωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων.

Μόνο έτσι, τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ, θα είναι δυνατόν να μειωθεί η αβεβαιότητα, να επιταχυνθεί η ανάκαμψη της οικονομίας και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, με αυτό τον τρόπο θα διευκολυνθεί η διατηρήσιμη επιστροφή του Ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κρατικών ομολόγων και θα σηματοδοτηθεί η οριστική έξοδος από τη μακρόχρονη κρίση και η επιστροφή στην κανονικότητα, υπογράμμισε.