Την αναγκαιότητα προσδιορισμού των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους για να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος επισήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, σε ομιλία του στο συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη.
Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που παραμένουν, για να βελτιωθούν οι προοπτικές μελλοντικής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και να διασφαλιστεί η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2018, θα πρέπει να εκπληρωθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Αυτές είναι: η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται από τη δεύτερη αξιολόγηση, η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και την ενίσχυση των εξαγωγών και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και η διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.
Όπως υπογραμμίζει, η χαλάρωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των συμφωνηθέντων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, θα θέσουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, με θετικές πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις για την οικονομική ανάπτυξη.
Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, η οικονομική προσαρμογή και οι διαρθρωτικές βελτιώσεις κατά τη διάρκεια των επτά τελευταίων ετών έχουν καταστήσει την Ελλάδα περισσότερο φιλική προς τις επιχειρήσεις, έχουν δημιουργήσει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες και θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία.
Η πραγματοποίηση αυτών των θετικών προοπτικών απαιτεί μία διαρκή και αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης των υπερβολικών χρεών του ιδιωτικού τομέα. Αυτό επιτρέπει την υιοθέτηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού κρατικού χρέους, που θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Τέτοιες εξελίξεις θα ανοίξουν έναν ενάρετο κύκλο που θα οδηγήσει στην επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές το 2018, στην άρση των capital controls, στην επιστροφή στην χρηματοοικονομική κανονικότητα και στην οριστική έξοδο από την κρίση.
«Προκειμένου να ωφεληθούμε από τη μακροοικονομική και δημοσιονομική προσαρμογή που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, οι θεσμοί και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας πρέπει να ενεργήσουν τώρα αποτελεσματικά και τολμηρά, προσδιορίζοντας τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για τη βιωσιμότητα του ελληνικού κρατικού χρέους, τα οποία, όπως συμφωνήθηκε πέρσι, θα εφαρμοστούν στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος», συμπλήρωσε ο κ. Στουρνάρας.
Αυτό πρέπει να γίνει, πρόσθεσε, διότι οι αγορές από τις οποίες η Ελλάδα θα πρέπει να δανειστεί μετά το τέλος του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018 απαιτούν να γνωρίζουν από τώρα κατά πόσο το χρέος είναι βιώσιμο ή όχι. «Όλοι γνωρίζουμε ότι η εκ νέου πρόσβαση στις αγορές μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος είναι ο μοναδικός δρόμος για να πάμε μπροστά. Κανείς, ούτε οι εταίροι ούτε η Ελλάδα, έχουν τη διάθεση για ένα νέο μνημόνιο».
Φωτογραφία: SOOC