Γ. Στουρνάρας: Εξακολουθούν να ελλοχεύουν σημαντικοί κίνδυνοι για την οικονομία

Γ. Στουρνάρας: Εξακολουθούν να ελλοχεύουν σημαντικοί κίνδυνοι για την οικονομία

Την ανάγκη ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος έως το τέλος του έτους επισήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, μιλώντας στο 27ο Ετήσιο Συνέδριο για την Ελληνική Οικονομία του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, τονίζοντας παράλληλα ότι μόνο έτσι η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε έναν ενάρετο κύκλο. 

Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι θα πρέπει να καθοριστούν ή να προσδιοριστούν τόσο τα βραχυπρόθεσμα όσο και τα μακροπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. «Τόσο εμείς όσο και οι εταίροι έχουμε να επωφεληθούμε από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης», πρόσθεσε ο διοικητής της ΤτΕ, σημειώνοντας ότι τα βασικά χαρακτηριστικά στις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να είναι ο ρεαλισμός και η ευελιξία. «Δεν νοείται νέα οπισθοδρόμηση και αυτό δεν αφορά μόνο εμάς αλλά και τους εταίρους μας», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα ο κ. Στουρνάρας είπε ότι έχουν επιστρέψει 6,5 δισ. ευρώ καταθέσεις από το Μάιο, ενώ αύριο αναμένεται να δώσει η ΤτΕ στη δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία για την πορεία και τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων NPEs από τις ελληνικές τράπεζες.

Ωστόσο, ο διοικητής της ΤτΕ, σημειώνει πως παρά τις θετικές προβλέψεις για το β'' εξάμηνο του 2016 και το 2017, εξακολουθούν να ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. «Ο βασικότερος κίνδυνος προέρχεται από μία ενδεχόμενη αποτυχία στην ύπαρξη συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος και από καθυστερήσεις ή οπισθοδρομήσεις στην υλοποίησή του. Ενδεχόμενη υλοποίηση αυτών των κινδύνων θα μπορούσε να ανακόψει την ανοδική πορεία της οικονομίας, με αποτέλεσμα την αναζωπύρωση της αβεβαιότητας και την υπονόμευση του κλίματος εμπιστοσύνης».

«Παράλληλα, υπάρχουν κίνδυνοι και αβεβαιότητες που συνδέονται με το εξωτερικό περιβάλλον και αφορούν την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και την ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου, καθώς και γεωπολιτικοί κίνδυνοι. Οι κίνδυνοι αυτοί μπορεί να προέλθουν, μεταξύ άλλων, από μια ενδεχόμενη άνοδο του λαϊκισμού και του ευρωσκεπτικισμού, και από μια έξαρση του προστατευτισμού διεθνώς. Μία ενδεχόμενη επιδείνωση της προσφυγικής κρίσης είναι επίσης ένας πολύ σοβαρός κίνδυνος εξαιτίας της γεωπολιτικής μας θέσης», συμπλήρωσε ο ίδιος. 

Στο ίδιο πλαίσιο. ο κ. Στουρνάρας περιέγραψε τον οδικό χάρτη για την επιτυχή έξοδο από την κρίση. Αυτός αποτελείται από έξι βασικά σημεία που είναι:

1ον) Επιτάχυνση του ρυθμού εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων.
2ον) Αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
3ον) Αντιμετώπιση του προβλήματος του υψηλού δημόσιου χρέους.
4ον) Χαλάρωση, και τελικά κατάργηση, των περιορισμών που απομένουν στην κίνηση κεφαλαίων, η οποία θα επέλθει με την πλήρη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την επιστροφή της ρευστότητας στα κανονικά επίπεδα.
5ον) Αλλαγή στο μίγμα της δημοσιονομικής προσαρμογής.
6ον) Αντιμετώπιση της υποαπασχόλησης και μείωσης της μακροχρόνιας ανεργίας.

Για το ζήτημα των αλλαγών στις τραπεζικές διοικήσεις, το οποίο συνεχίζει να απασχολεί τον κλάδο, ο διοικητής της ΤτΕ είπε ότι τα όποια προβλήματα παρουσιάστηκα στη στελέχωση των διοικητικών συμβουλίων τραπεζών, απορρέουν από τη μετάβαση από το παλαιό στο νέο, πολύ πιο απαιτητικό, θεσμικό καθεστώς και δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία. «Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να τερματιστούν οι όποιες εκκρεμότητες», συμπλήρωσε. 

Δείτε εδώ ολόκληρη την ομιλία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. 

Κ. Μαριόλης