Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο ύψος του 2,2% υποστήριξε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, στο πλαίσιο της παρουσίασης της ενδιάμεσης Έκθεσης της ΤτΕ, καθώς μια τέτοια μείωση δεν θα επηρέαζε τη βιωσιμότητα του χρέους ενώ παράλληλα θα ενίσχυε την οικονομική ανάκαμψη, σε συνδυασμό με την έγκαιρη υλοποίηση των απαραίτητων και συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
Ο Γ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει, παρά την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. «Οι δείκτες οικονομικού κλίματος και προσδοκιών έχουν βελτιωθεί σημαντικά και υποδηλώνουν συνέχιση της αναπτυξιακής δυναμικής. Καταγράφονται θετικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, με αύξηση των καταθέσεων και βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης των τραπεζών. Η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα έχει ενισχυθεί σημαντικά και οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων καταργήθηκαν πλήρως από την 1η Σεπτεμβρίου. Η αύξηση των καταθέσεων και γενικότερα η βελτίωση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος συνέβαλαν στην αύξηση της τραπεζικής χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων. Οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών και εταιρικών ομολόγων αποκλιμακώθηκαν σημαντικά τους τελευταίους μήνες, ιδίως μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου και τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Επίσης, αναφέρθηκε στην πρόσφατη επιτυχημένη έκδοση του 15ετούς ομολόγου με επιτόκιο 1,875%, μέσω του οποίου αντλήθηκαν 2,5 δισ. ευρώ. Όπως υπογράμμισε, «είναι ένα πρόσθετο στοιχείο που πιστοποιεί την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι η λήξη του τίτλου έχει ημερομηνία μεταγενέστερη του 2032, δηλαδή του έτους όπου προβλέπεται να λήξει η αναβολή πληρωμών τόκων προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), όπως συμφωνήθηκε στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους».
Σε κάθε περίπτωση, επισήμανε πως η ελληνική οικονομία ενίσχυσε την αναπτυξιακή δυναμική της την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2019, παρά την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, εκτιμώντας ότι η ανάκαμψη συνεχίστηκε και το δ΄ τρίμηνο του 2019. Σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το 2019 εκτιμάται ότι ήταν 2,2%, ενώ προβλέπεται ότι θα επιταχυνθεί σε 2,5% τόσο για το 2020 όσο και για το 2021 ενώ για τις επενδύσεις είπε ότι θα ενισχυθούν σημαντικά φέτος και το 2021.
Επανερχόμενος στο πρωτογενές πλεόνασμα εξήγησε ότι αυτό διαμορφώθηκε σε 4,16% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας σημαντικά το στόχο για 3,5% του ΑΕΠ. Σύμφωνα, δε, με τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι επιτεύχθηκε ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 και το ίδιο αναμένεται να γίνει και το 2020.