(Photo by Sooc)
Μήνυμα με αποδέκτη το Μέγαρο Μαξίμου έστειλε από την Βουλή, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. Συγκεκριμένα, και ενώ το βράδυ είναι προγραμματισμένη η συνάντηση των Μελών του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι θα είναι ατυχές και επιζήμιο να εγκαταλειφθεί σήμερα η προσπάθεια, που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια.
Άλλωστε, σύμφωνα με τον ίδιο, «έχει ήδη καλυφθεί το 90% της δημοσιονομικής προσαρμογής που είναι και η πιο δύσκολη». «Τα άλλα είναι εύκολα», τόνισε με έμφαση ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και υπογράμμισε ότι «η άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αναμένεται να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και να συμβάλει στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Αναγνώρισε, πάντως, πως οι μνημονιακές πολιτικές είχαν υψηλό πολιτικό κόστος, καθώς επίσης και περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων, και αύξηση της ανεργίας. Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΤτΕ καταλόγισε ευθύνες στην «διστακτικότητα κυβερνήσεων να εφαρμόσουν τα προγράμματα» και μάλιστα ο «σημαντικότερος ανασταλτικός παράγων ήταν η αδυναμίας να αντιπαρατεθούμε στα μερικότερα και μεγαλύτερα συμφέροντα».
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι τα προγράμματα από το 2010 και έπειτα δεν απέτυχαν, «οι θυσίες δεν πήγαν χαμένες την εποχή 2010 με 2016», και τούτο εξαιτίας των πρωτογενών πλεονασμάτων. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για θεαματική δημοσιονομική βελτίωση, ανακοίνωσε ότι το πλεόνασμα του 2017 θα αγγίζει το 2% του ΑΕΠ, ενώ επανέλαβε την ανάγκη να μειωθούν οι στόχοι από το 107 και μετά. «Θα πρέπει από το 3,5% να γίνει 2%, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνδυάζεται με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων», σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι μετά Χριστών προφήτης, αφού γνωρίζει τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης.
Σε ότι αφορά, τις αποφάσεις του Eurogroup για το χρέος σημείωσε ότι οι εξελίξεις αποτιμώνται θετικά, αλλά αυτά δεν αρκούν! «Τα όποια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για τη βιωσιμότητά του. Για να πετύχουν το στόχο τους, πρέπει απαραιτήτως να συνδυαστούν με μακρόπνοες αναπτυξιακές πολιτικές», τόνισε και προσέθεσε ότι απαιτείται «μια νέα συλλογική συνείδηση», δηλαδή ότι «το αυξημένο δημόσιο χρέος είναι ευθύνη όλων μας και του καθενός ξεχωριστά».
«Για το σκοπό αυτό, κρίνεται αναγκαία η λήψη των μεσοπρόθεσμων μέτρων, τα οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup του Μαΐου του 2016, αφορούν:
(α) την κατάργηση του περιθωρίου επιτοκίου, που σχετίζεται με την επαναγορά χρέους του δεύτερου προγράμματος για το 2018,
(β) τη χρήση των κερδών από τα χαρτοφυλάκια ANFA και SMP (πλην αυτών που αντιστοιχούν στα έτη 2015 και 2016 για τα οποία έχει αποκλειστεί ρητά η επιστροφή τους) για τη μείωση των μελλοντικών ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών,
(γ) την ενεργοποίηση αδιάθετων πόρων, στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM για πρόωρη, μερική εξόφληση των υφιστάμενων επίσημων δανείων προς την Ελλάδα και, κυρίως,
(δ) τη στοχευμένη αναδιάρθρωση των δανείων του EFSF (π.χ. επιμήκυνση της μεσοσταθμικής διάρκειας, περαιτέρω εξομάλυνση, αναβολή ή και μείωση των πληρωμών τόκων)» συμπλήρωσε.
Ειδική μνεία έκανε στους λόγους που η χώρας μας έφτασε σε αυτή την κατάσταση. «Το ελληνικό δημόσιο χρέος αποτελεί το σύμπτωμα διαχρονικών προβλημάτων δημοσιονομικής διαχείρισης και χαμηλής ανταγωνιστικότητας, τα οποία η συγκυρία απλώς έφερε στο προσκήνιο. Το υψηλό δημόσιο χρέος σε συνδυασμό με το υψηλό εξωτερικό και δημοσιονομικό έλλειμμα και τις συσσωρευμένες διαρθρωτικές αδυναμίες της εγχώριας οικονομίας, είναι οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους η αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης δεν μπορούσε να είναι λιγότερο επώδυνη σε σχέση με άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, που προσέφυγαν σε παρόμοια προγράμματα», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Η κρίση χρέους είναι μια ευκαιρία για αλλαγή νοοτροπίας, από το πολιτικό σύστημα μέχρι και τον τελευταίο πολίτη αυτής της χώρας. Απαραίτητη προϋπόθεση για να καταφέρει η χώρα να κάνει μια νέα αρχή είναι η δημιουργία μιας «συλλογικής συνείδησης» ότι το δημόσιο χρέος είναι ευθύνη όλων μας και του καθένα μας ξεχωριστά. Αυτό είναι ακριβώς που οι οικονομολόγοι αποκαλούν «Ρικαρντιανή Ισοδυναμία», και σημαίνει απλά ότι όταν το Δημόσιο αυξάνει με μη βιώσιμο τρόπο τα χρέη του σήμερα, θα κληθούν οι φορολογούμενοι να αποπληρώσουν το λογαριασμό στο μέλλον» είπε μεταξύ άλλων.
Ο κ. Στουρνάρας, αναφερόμενος στη νέα γενιά επεσήμανε πως «καλείται να διαχειριστεί το ελληνικό χρέος, όχι να το διευθετήσει. Υπό την προϋπόθεση ότι η διαχείριση αυτή θα είναι επιτυχής, το ελληνικό χρέος θα διευθετηθεί οριστικά, ενδεχομένως, από την επόμενη γενιά Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτικών, οι οποίοι δεν θα έχουν συμμετάσχει στη δημιουργία του προβλήματος. Αυτό μας διδάσκει η Ιστορία, όχι μόνο του ελληνικού χρέους, αλλά και άλλων χωρών. Για να επιτευχθεί όμως αυτό πρέπει να στηρίξουμε την προσπάθεια που καταβάλλεται σήμερα, προκειμένου να μετατραπεί η ευρωζώνη σε μια ολοκληρωμένη Οικονομική Ένωση με επιμερισμό κινδύνων αλλά και υποχρεώσεων μεταξύ των κρατών-μελών. Εν κατακλείδι, η απάντηση στις προκλήσεις του σήμερα είναι περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη, και πιο υπεύθυνη συμπεριφορά από όλους μας».