Του Γιώργου Φιντικάκη
“Δεν πρόκειται να πληρώνετε τους λογαριασμούς ρεύματος σε δραχμές! Οι ενεργειακές εταιρείες δεν θα χρειαστεί να γυρίσουν τα συμβόλαιά τους από το ευρώ στη δραχμή”.
Τάδε έφη μιλώντας στο ενεργειακό συνέδριο Athens Energy Forum 2017 ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, σε μια προσπάθεια καθησυχασμού, και στον απόηχο των πρόσφατων δηλώσεων του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ξυδάκη ότι η συζήτηση περί δραχμής δεν πρέπει να είναι ταμπού.
Δίχως να αφήσει ασχολίαστη τη δήλωση Σταθάκη, ο πρώην υπουργός Ενέργειας και αρμόδιος τομεάρχης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γ. Μανιάτης, έδωσε συνέχεια λέγοντας “θα ήμουν ακόμη πιο ευτυχής εάν η διαβεβαίωση ότι δε θα πληρώνουμε το λογαριασμό σε δραχμές προερχόταν από το Μέγαρο Μαξίμου”.
Δίχως να είναι σαφές αν δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών σαν αυτές γύρω από την δραχμή καθησυχάζουν ή επιτυγχάνουν το αντίθετο αποτέλεσμα, εντούτοις ο υπουργός Ενέργειας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της αξιολόγησης. Οπως είπε, βρισκόμαστε στην μέση του προγράμματος και τα βασικά κεφάλαια που κρίνουν την συμφωνία έχουν ικανοποιηθεί. Δηλαδή η δημοσιονομική σταθερότητα, η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και η προώθηση των μεταρρυθμίσεων.
Αναφερόμενος στην δυσκολία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, είπε ότι «η κυβέρνηση είναι σταθερή, θέλει να υπάρξει μία συμφωνία – πλαίσιο εγγυήσεων προς τους θεσμούς αλλά δεν μπορεί να προχωρήσει και στην προκαταβολική ψήφιση μέτρων που θα ισχύσουν μετά το 2018».
Σχετικά με τα ενεργειακά, που αποτελούν μια από τις εκκρεμότητες της δεύτερης αξιολόγησης, είπε ότι ο κλάδος βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, και ότι μέχρι το 2020 θα έχουμε μια εντελώς διαφορετική αγορά ενέργειας. Σχολιάζοντας μάλιστα τα αποτελέσματα της χθεσινής δεύτερης δημοπρασίας υποχρεωτικής πώλησης ρεύματος (ΝΟΜΕ), είπε ότι πήγε καλά, προσθέτοντας ότι "στο επίκεντρο της πολιτικής της κυβέρνησης είναι μία ισχυρή ΔΕΗ”, και ότι στόχος είναι η μετάβαση στο νέο τοπίο να γίνει δίχως να τεθεί σε κίνδυνο ο παραπάνω βασικός πυλώνας. “Με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ θεωρούμε ότι θα επιτευχθεί η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ σε κάτω του 50%”, συμπλήρωσε ο υπουργός.
Σε εντελώς αντίθετο μήκος κύματος ήταν η τοποθέτηση του τομεάρχη ενέργειας της ΝΔ Κώστα Σκρέκα. Μίλησε για μια ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης που διέπεται από λαϊκίστικες και καταστροφικές αποφάσεις, καθώς επίσης για μια αναποτελεσματική διοίκηση της ΔΕΗ, συνδυασμός που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια των 2/3 της αγοράς, την σημαντική αύξηση των ανεξόφλητων οφειλών και την επιδείνωση της οικονομικής πορείας της εταιρείας. Όσο για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΗ, την χαρακτήρισε ως μοντέλο "Φρανκενστάιν".