Επιταχύνεται το πλάνο της ΔΕΗ για την ενίσχυση των ΑΠΕ και την απανθρακοποίηση, απλά η πλήρης απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων θα γίνει με μικρή καθυστέρηση για λόγους ασφαλείας στην προμήθεια ενέργειας, είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης μιλώντας από το συνέδριο του Economist. «Θα κινηθούμε λίγο βραδύτερα, αλλά η απεξάρτηση από το λιγνίτη θα ολοκληρωθεί εντός πενταετίας», ενώ το στρατηγικό πλάνο της εταιρείας φέρνει επιτάχυνση των επενδύσεων στις ΑΠΕ, στα δίκτυα και την αποθήκευση ενέργειας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αυτό μπορεί να σημαίνει μία υστέρηση περίπου 12-18 μηνών, όσον αφορά την πλήρη απόσυρση που αφορά συγκεκριμένες λιγνιτικές μονάδες. Αλλά επειδή το ζήτημα της μετάβασης περιλαμβάνει και το πρόγραμμα των επενδύσεων με ενίσχυση της δυναμικότητας σε ενέργεια παραγόμενη από ΑΠΕ, η ΔΕΗ μπορεί διατηρεί τις βασικές γραμμές του πλάνου. «Αν καθυστερήσει η απόσυρση μίας ή δύο μονάδων δεν αλλάζει ουσιαστικά τίποτε», είπε.
Ο κ. Στάσσης δήλωσε ότι « η ΔΕΗ σχεδιάζει να αναπτύξει έργα ισχύος 5 GW στα επόμενα 4-5 χρόνια, τονίζοντας ότι λόγω της κρίσης, αυτός ο προγραμματισμός επιταχύνεται». Παράλληλα, επεσήμανε πως «η ΔΕΗ προωθεί την ψηφιοποίηση του δικτύου της, ενώ ενεργοποιείται έντονα στον εκσυγχρονισμό των προτάσεων προμήθειας με όλους τους τρόπους».
Μεγάλες επενδύσεις σε ΑΠΕ
Ειδικότερα για το επενδυτικό πλάνο της ΔΕΗ που στοχεύει στην ενίσχυση της παραγωγής από ΑΠΕ, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ τόνισε, πως «τώρα δίνεται κατά κύριο λόγο έμφαση σε έργα ηλιακής ενέργειας, τα οποία αποτελούν περίπου τα 2/3 των νέων έργων ΑΠΕ και λιγότερο στα αιολικά που αντιπροσωπεύουν το υπόλοιπο τμήμα ή τα υδροηλεκτρικά».
«Αυτό συμβαίνει γιατί τα φωτοβολταϊκά υλοποιούνται ταχύτερα έναντι των αιολικών», επεσήμανε ο κ. Στάσσης. Σχολίασε πάντως τις προκλήσεις που ανακύπτουν λόγω επάρκειας εφοδιασμού, καθώς η ζήτηση για πάνελ και άλλο εξοπλισμό, έχει εκτοξευτεί και προκαλεί προβλήματα στην υλοποίηση των έργων.
Ο κ. Στάσσης τέλος υπογράμμισε ότι «η ΔΕΗ προχωρά στην αναθεώρηση του στρατηγικού πλάνου των επενδύσεων ώστε να επιταχυνθούν αυξήσει τις επενδύσεις σε ΑΠΕ και αποθήκευση. Θα επενδύουμε με προτεραιότητα σε ότι βελτιώνει την ευελιξία, το δίκτυο και την αποθήκευση και επίσης θα δούμε τη ΔΕΗ να πειραματίζεται μελλοντικά».