Τη βούλησή τους και την ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων για τη δημιουργία μίας βιώσιμης αγοράς ακινήτων, επισήμαναν ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ, Γιάννης Τσιρώνης και ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, κατά τη διάρκεια της διημερίδας που διοργανώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία Τοπογράφων (FIG) και την Παγκόσμια Τράπεζα, στην Αθήνα.
Μάλιστα, εκπρόσωπος της επιτροπής ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πολύ σημαντικά περιθώρια βελτίωσης των στατιστικών στον στεγαστικό τομέα.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ, Γιάννης Τσιρώνης, «επιχειρηματικότητα και κοινωνία χωρίς βιωσιμότητα, είναι επιχειρηματικότητα και κοινωνία χωρίς μέλλον». Αναφέρθηκε σε «κοινωνικές αντιστάσεις, μικροσυμφέροντα και διαπλοκή» που εμπόδισαν και καθυστέρησαν την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, όπως για παράδειγμα, τη δημιουργία δασικών χαρτών, την ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίων και την επιτάχυνση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων.
Χαρακτήρισε τον εαυτό του «φανατικό υπέρμαχο της εφαρμογής των πρότυπων περιβαλλοντικών δεσμεύσεων», επισημαίνοντας ωστόσο την ανάγκη για ταχύτερο δυνατό προσδιορισμό τους για την ωρίμανση των επενδύσεων. Ξεκαθάρισε επίσης, ότι είναι χρέος της πολιτείας να εξετάζει ειδικού τύπου επενδύσεις, όπως εξορύξεις και στρατηγικές επενδύσεις στον τουρισμό, στο πλαίσιο των χωροταξικών δυνατοτήτων της κάθε περιοχής, μέσω των αποφάσεων έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.
Την καθυστέρηση της Ελλάδας στην προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων για τη δημιουργία μίας βιώσιμης αγοράς ακινήτων ανέδειξε από την πλευράς του και ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός. Για σημαντικές ελλείψεις σε ότι έχει να κάνει με το Κτηματολόγιο, τους δασικούς χάρτες, τις θεσμικές γραμμές, και χρήσεις γης, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΤΕΕ, αναφέροντας επίσης ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη, την πολυνομία και το κόστος για τον ιδιωτικό τομέα.
«Έχουν γίνει ικανοποιητικά βήματα, αλλά όχι αρκετά» είπε, αναφέροντας ως παραδείγματα σημαντικών καθυστερήσεων, το νόμο για τις αδειοδοτήσεις, ο οποίος προβλέπεται για το 2018, την ηλεκτρονική έκδοση αδειών, την ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου και τη δημιουργία Τράπεζας Γης, η οποία θα μπορούσε να συμβάλει στην λύση του ζητήματος των αυθαιρέτων και στο ξεμπλοκάρισμα των συνεταιρισμών, όπως εξήγησε.
«Το ΤΕΕ με την τεχνογνωσία του, μπορεί σε συνεργασία με την πολιτεία, πολύ γρήγορα να λύσει προβλήματα δεκαετιών», ανέφερε ο κ. Στασινός, προσθέτοντας ότι «σε λίγους μήνες μπορεί να επανεκκινήσει η ατμομηχανή της Ελλάδας, αρκεί να υπάρχει η βούληση για εφαρμογή επιστημονικών μεθόδων χρήσεων γης».
Πρόσθεσε παράλληλα, ότι χρειάζεται, ταυτόχρονα, ένα φιλικό και ευνοϊκό επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον και αποτελεί ευθύνη των κυβερνήσεων να δημιουργήσουν σταθερό φορολογικό πλαίσιο, απλές και γρήγορες διαδικασίες, ξεκαθαρίζοντας το «ποιος μπορεί να κάνει πού και τί», αλλά και ευκολίες στις δανειοδοτήσεις.
Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Ζαν Σαρλ Μπρικόν ανέφερε, ότι η εξάλειψη του κόστους μεταβίβασης για πωλήσεις και ενοικιάσεις, μπορεί να αυξήσει σημαντικά την κινητικότητα των ακινήτων, ενώ επεσήμανε την ανάγκη διευκολύνσεων και ελαφρύνσεων στα στεγαστικά δάνεια, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πολύ σημαντικά περιθώρια βελτίωσης των στατιστικών στον τομέα της στέγασης.
Εκπροσωπώντας την Παγκόσμια Τράπεζα, ο κ. Βάελ Ζακόουτ, ανέφερε ότι περί τα εννιά εκατομμύρια άτομα υπολογίζεται ότι έχασαν τις ιδιοκτησίες τους κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, τονίζοντας την ανάγκη χάραξης πολιτικών, που αφενός θα προστατεύουν τα δικαιώματα των πλέον αδυνάμων και αφετέρου θα διασφαλίζουν και την καλή λειτουργία της αγοράς.
Σημειώνεται ότι το μήνυμα του διήμερου συνεδρίου είναι: «Για έναν κόσμο απαλλαγμένο από τη φτώχεια, το φόβο και την ανισότητα, όπου η ζωή είναι ασφαλής και η ανάπτυξη σταθερή και βιώσιμη». Το περιεχόμενο του συνεδρίου ήταν ενταγμένο στον εντέκατο στόχο της ατζέντας του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη, ο οποίος κάνει λόγο για πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, χωρίς αποκλεισμούς, ανθεκτικούς και βιώσιμους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ