Γ. Ρέτσος: Τέλος του 1ου εξαμήνου 2021 μια πιθανή ανάκαμψη του τουρισμού

Γ. Ρέτσος: Τέλος του 1ου εξαμήνου 2021 μια πιθανή ανάκαμψη του τουρισμού

«Καλώς εχόντων των πραγμάτων, στο τέλος του 2ου τριμήνου του 2021, ήτοι ουσιαστικά στο 2ο εξάμηνο του επόμενου έτους εκτιμώ ότι θα δούμε ανάπτυξη στον τουρισμό της χώρας μας». Αυτή την πρόβλεψη έκανε σήμερα σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου στους τουριστικούς συντάκτες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος, δίνοντας το στίγμα για την κατάσταση που επικρατεί σε όλο τον κλάδο. 

«Όταν ανέλαβα πρόεδρος του ΣΕΤΕ, δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ποτέ ότι θα κληθώ να αντιμετωπίσω ένα τέτοιο θέμα, όπως η κρίση του Covid-19. Ήταν κάτι που δεν μπορούσα να φανταστώ ή να προβλέψω ποτέ», επισήμανε ο κ. Ρέτσος. 

Δίνοντας το στίγμα της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο του τουρισμού, ο κ. Ρέτσος τόνισε πως «ο ελληνικός τουρισμός δίνει αγώνα επιβίωσης. Ουσιαστικά χάθηκε το 80% των εσόδων». 

Παράλληλα εκτίμησε ότι μετά και τη λήψη των νέων μέτρων στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, με τα νέα κατά τόπους lockdown και τις άλλες απαγορεύσεις μετακινήσεων, «οι επόμενοι δύο μήνες του 2020 αλλά και όλο το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα είναι δραματικό για τον κλάδο. 

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ προχώρησε και σε μια… δυσμενή αναθεώρηση κάποιας εκτίμησης που έκανε πρόσφατα ότι «αν το 2021 πάμε στο 50% των εσόδων του 2019 θα είναι επιτυχία», σημειώνοντας ότι μετά απ’ όλα τα μέτρα, τους περιορισμούς στα αεροδρόμια και δεδομένου ότι ο ελληνικός τουρισμός είναι σε ποσοστό άνω των 2/3 αερομεταφερόμενος, η εκτίμηση αυτή ίσως αποδειχτεί εντελώς ανεδαφική. 

Τόνισε ότι «μέσα από όλα αυτά τα δεδομένα και χωρίς να ξέρουμε πότε θα ανοίξει η Ευρώπη για χώρες που δεν ανήκουν στην Ε.Ε. κάτι που για εμάς είναι πολύ βασικό, αυτή η πρόβλεψη, πιθανότατα να αποδειχτεί και εντελώς άκυρη, καθώς η πανδημία καλπάζει και υπάρχουν πολλά προσκόμματα». 

Πολλές επιχειρήσεις δε θα τα καταφέρουν 

Ο κ. Ρέτσος επισήμανε πως σε μια τόσο πρωτοφανή κρίση, πολλές επιχειρήσεις και φιλοξενίας δε θα τα καταφέρουν. Σημείωσε πως μιλώντας πρόσφατα με τον Ιταλό «ομόλογό» του, εκείνος προέβλεψε ότι το 40% των εταιρειών εστίασης και φιλοξενίας στην Ιταλία θα χρεοκοπήσει. Παράλληλα, και στη Γερμανία, στην ίδια συζήτηση, καταγράφηκε η πρόβλεψη ότι το 1/3 των τουριστικών επιχειρήσεων θα πτωχεύσει μέσα στο χειμώνα. 

Πάντως, για την Ελλάδα ο κ. Ρέτσος τόνισε ότι «η δική μας οικονομία, είναι ιδιόμορφη. Εμείς έχουμε πολλές οικογενειακές επιχειρήσεις, και αυτό βοηθάει στην ανθεκτικότητά τους. Είναι πολλές μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις, κάτι που σε τέτοιες συγκυρίες λειτουργεί θετικά. Δεν εκτιμώ ότι θα δούμε τώρα το χειμώνα κύμα αλλαγής ιδιοκτησιακής κατάστασης, χωρίς να σημαίνει ότι δεν έχει δημιουργηθεί και νομικό πρόβλημα στις επιχειρήσεις». 

Βεβαίως, εκτίμησε πως «αν και το 2021 είναι ξανά… υβριδικό και παρόμοια προβληματικό για τον κλάδο διεθνώς, τότε θα έχουμε πολλές χρεοκοπίες το επόμενο έτος και στην Ελλάδα. 

Αδίκως την πληρώνουν όλοι για κάποιους που δεν εφαρμόζουν τα μέτρα 

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ σημείωσε ότι Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, κινήθηκε η αγορά, υπήρξε ένας σφυγμός που έδωσε κάποιες σημαντικές ανάσες στον κλάδο. Σ’ αυτό το σημείο όμως αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ορισμένοι δεν συμμορφώθηκαν στους νόμους του κράτους για τους περιορισμούς και δυστυχώς την πληρώνουν όλοι. «Ένα πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι δεν εφαρμόζονται οι νόμοι. Κάποιοι δεν συμμορφώθηκαν και πήρε η… μπάλα όλους. Αυτό είναι άδικο», σημείωσε. 

Παράλληλα αναφέρθηκε στον ξενοδοχειακό κλάδο και στην αυστηρή τήρηση όλων των πρωτοκόλλων σημειώνοντας ότι «δε σας κάνει εντύπωση ότι τα ξενοδοχεία δεν έκλεισαν; Τήρησαν σωστά τους κανόνες και δεν μπήκαν μέσα στο υποχρεωτικό κλείσιμο. Όμως, κάποιοι επαγγελματίες εστίασης ή διασκέδασης δεν τήρησαν σωστά τους κανόνες και την πλήρωσε όλος ο κλάδος». 

Τα μέτρα στήριξης 

Αναφορικά με τη νέα φάση της πανδημίας και την κάθετη πτώση των εσόδων λόγω του Covid-19, ο κ. Ρέτσος ζήτησε επέκταση των υφιστάμενων μέτρων τουλάχιστον έως το Μάρτιο του 2021. Και στο καλό σενάριο το δεύτερο τρίμηνο του 2021 η οποιαδήποτε ανάκαμψη δε θα έλθει. Η αγορά εργασίας και όλοι οι κλάδοι καθώς ο τουρισμός έχει μεγάλη διασύνδεση στην παραγωγή θα χρειαστούν στήριξη όλο το πρώτο εξάμηνο», σημείωσε. 

Ο ίδιος ζήτησε μείωση του ΦΠΑ για όλο τον τουρισμό. Δηλαδή σε όλο το τουριστικό πακέτο, αλλά στην κατάλληλη συγκυρία. Καθώς δεν υπάρχει θέμα τιμής για να ταξιδέψει κανείς δεν είναι μέτρο άμεσης εφαρμογής. Όταν ανοίξει εκ νέου η αγορά, ο ανταγωνισμός θα είναι αδυσώπητος. Μεγάλοι ανταγωνιστές που σήμερα έχουν καταρρεύσει π.χ. Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία θα προσπαθήσουν με μειώσεις συντελεστών και άλλων ευκολιών να ανακάμψουν. Έτσι πέρα από την καλή φήμη που έχουμε ως προορισμός, πρέπει να δούμε και την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος», επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ. 

Η καμπάνια για την τηλεργασία 

Τέλος, ο κ. Ρέτσος σημείωσε ότι καθώς οι καιροί αλλάζουν, υπάρχει μια τάση ανθρώπων που δεδομένων των συνθηκών και της αύξησης της τηλεργασίας, θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα και να δουλεύουν από εδώ. Να μένουν δηλαδή στην Ελλάδα και να εργάζονται σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Το επόμενο διάστημα λοιπόν ο ΣΕΤΕ θα δημιουργήσει καμπάνια και για την προσέλκυση αυτών των ανθρώπων. Προσαρμοζόμαστε στις ανάγκες των καιρών, τόνισε, δίνοντας παράλληλα τα εύσημα σε όλους τους ανθρώπους του τουρισμού, που τήρησαν υπό αντίξοες συνθήκες τα πρωτόκολλα, μέσα σε κουζίνες με υψηλές θερμοκρασίες και πολλές άλλες αντιξοότητες.