Η Γερμανία ευθύνεται για το γεγονός ότι δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα οι δεσμεύσεις των πιστωστών της Ελλάδας σχετικά με τη μείωση του χρέους της, δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.
«Φαίνεται ότι έχουμε πιαστεί ανάμεσα σε ανταγωνιστικά αιτήματα και προτεραιότητες, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τη μία πλευρά και της Γερμανίας από την άλλη», δήλωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Επιπλέον εξήγησε ότι εάν η Γερμανία είχε συμφωνήσει σε μια συνάντηση τον περασμένο μήνα ώστε να καθοριστεί η ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδα, αυτό θα επέτρεπε στο ΔΝΤ να προσχωρήσει στο πρόγραμμα διάσωσης και να εκταμιεύσει κάποια χρήματα για την Ελλάδα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρώην ΥΠΟΙΚ, «καμία από τις δύο πλευρές δεν έκανε τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να γεφυρωθεί η απόσταση κάπου στη μέση, ενώ η Γερμανία έχει εκλογές το Σεπτέμβριο και ο (ΥΠΟΙΚ) Schaeuble δεν ήθελε να πει καθαρά ότι θα υπάρξει όντως κάποια ελάφρυνση του χρέους».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε επίσης στο CNBC ότι προβλέπει πως θα υπάρξει μια συμφωνία επί της αρχής, με την οποία το ΔΝΤ θα ενταχθεί στο πρόγραμμα, αλλά θα εκταμιεύσει χρήματα μόνο το καλοκαίρι του 2018, όταν θα έχουν περάσει οι γερμανικές εκλογές και θα έχουν προσδιοριστεί τα μέτρα για το ελληνικό χρέος.
Τέλος, ο ίδιος επισήμανε ότι η καθυστέρηση στην ελάφρυνση του χρέους καθιστά πολύ πιο δύσκολο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εξετάσει εάν θα συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και, ως εκ τούτου, ο γίνεται μακρύτερος ο δρόμος μέχρι να μπορέσει η Ελλάδα να εκδώσει ξανά το δημόσιο χρέος - και να δανειστεί χρήματα.
(φωτογραφία: SOOC)