Την εκτίμηση ότι το «κλειδί» για την ανάπτυξη είναι στις επενδύσεις και την απασχόληση, διατύπωσε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κύρτσος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».
«Το βασικό είναι ότι πρέπει να αυξήσουμε τις επενδύσεις. Αυτή τη στιγμή οι επενδύσεις στην Ελλάδα είναι στο 11,4% του ΑΕΠ και οι επενδύσεις στην ευρωζώνη είναι πάνω από το 20%. Για να ανέβουμε στο επίπεδο της ευρωζώνης σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις πρέπει να τις αυξήσουμε 15-16 δισ. ευρώ τον χρόνο, ένα τεράστιο ποσό» σημείωσε ο κ. Κύρτσος.
Εξήγησε, δε: «Αν θέλουμε να καλύψουμε την απόσταση που μας χωρίζει από τις πιο ανεπτυγμένες χώρες της ευρωζώνης, προφανώς θα πρέπει οι επενδύσεις μας να είναι πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης κι επομένως θα πρέπει να πάμε σε μια αύξηση των επενδύσεων 18-20 με 22 δισ. ευρώ τον χρόνο».
Σύμφωνα, ωστόσο, με τον ευρωβουλευτή της ΝΔ «προς το παρόν δεν υπάρχει ολοκληρωμένη στρατηγική που να υπηρετεί αυτό τον στόχο» και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να γίνουν βήματα π.χ. στον τομέα των ακινήτων, των μικρομεσαίων και πολύ μικρών επιχειρήσεων «για να σταματήσουν να πηγαίνουν Βουλγαρία, Κύπρο κ.λπ.», να επιταχυνθεί το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και να αυξηθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τις οποίες ζητεί η ΝΔ, ο κ. Κύρτσος εκτίμησε πως η κυβέρνηση ξέρει το προβάδισμα της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις και δεν θα πάει σε εκλογές και πρόσθεσε: «Αν θα πάμε σε εκλογές, σίγουρα θα χάσουμε τρεις μήνες για την οικονομία. Αυτός είναι ο κανόνας των εκλογών. Αλλά εδώ χάσαμε 15-16 για τη δεύτερη αξιολόγηση. Αν η ΝΔ σχηματίσει κυβέρνηση και κυριαρχήσει των εξελίξεων, θα επιταχύνει τις εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση (της ανάπτυξης της οικονομίας). Νομίζω ότι η δική μας αντίληψη για την οικονομία είναι πιο παραγωγική. Αλλά το δικό μας σύνθημα για εκλογές έχει χαρακτήρα πολιτικής ζύμωσης: δηλαδή, η ασυνέπεια της κυβέρνησης, το μεγάλο κόστος εφαρμογής του προγράμματος, η παράταση του προγράμματος και των μνημονιακών μέτρων. Όλα αυτά εμείς μπορούμε να τα διαχειριστούμε καλύτερα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία αρχείου: SOOC