Εξοικονόμηση ενέργειας, κόστους, χρόνου αλλά και άνεση για τους χρήστες της, υπόσχεται η ολοκληρωμένη λύση Smarthink, την οποία παρουσίασε σήμερα η Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας. Όπως εξήγησε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας κ. Γιάννης Μητρόπουλος, η λύση αυτή αποτελείται από ένα «πακέτo» συσκευών, ένα λογισμικό διαχείρισης εγκατεστημένο σε smartphone ή tablet και μια μηνιαία συνδρομή, και αποτελεί μια πρωτοποριακή υπηρεσία όχι μόνο για την ελληνική αγορά αλλά και για όλη την Ευρώπη.
Απευθύνεται δε σε όλους, συνολικά τους οικιακούς καταναλωτές, ανεξάρτητα με ποιον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας συνεργάζονται. Η λύση αυτή, όπως εξήγησαν ο κ. Άρης Γραμματικάκης, διευθυντής ανάπτυξης προϊόντικού portfolio και ο διευθυντής μάρκετινγκ και εξυπηρέτησης πελατών κ. Πάνος Αλεξάκης, υλοποιήθηκε με τη συνεργασία και τη συνδρομή της vodafone innovus , η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των end- to - end λύσεων.
Απλή εγκατάσταση και τρόπος λειτουργίας
Για να ξεκινήσει κάποιος να χρησιμοποιεί τη λύση Smarthink θα πρέπει πρώτα να αγοράσει το starter kit το οποίο κοστίζει 299,90 ευρώ και περιλαμβάνει τις τέσσερεις βασικές συσκευές, δηλαδή τον μετρητή κατανάλωσης ρεύματος, ο οποίος προσαρτάται με ειδικές επαγωγικές «δαγκάνες» στον ηλεκτρικό πίνακα του σπιτιού, τον «έξυπνο» διακόπτη θερμοσίφωνου, τον «έξυπνο» θερμοστάτη αφής και την συσκευή Gateway. Η οποία μπαίνει σε μια απλή πρίζα και εξασφαλίζει την επικοινωνία με την συσκευή του χρήστη είτε είναι tablet είτε smartphone
Απαραίτητη προϋπόθεση η ύπαρξη ενός ασύρματου δικτύου wi-fi, 4G ή 5G για να επικοινωνεί το Gateway με την φορητή συσκευή στην οποία είναι εγκατεστημένο το απαραίτητο λογισμικό, συμβατό με android ή iOS. Η μηνιαία συνδρομή στην υπηρεσία κοστίζει 9,9 ευρώ.
Με βάση τους αισθητήρες ροής ηλεκτρικής ενέργειας ή θερμότητας η συσκευή μπορεί να ειδοποιήσει τον χρήστη και να κάνει τις κατάλληλες ενέργειες, δηλαδή να ανάψει ή να σβήσει το θερμοσίφωνο, να ανάψει κάποιο φως (με τη χρήση έξυπνης λάμπας), να κόψει την παροχή ρεύματος π.χ. στο ηλεκτρικό σίδερο ανά χρήστης το έχει ξεχάσει στην πρίζα κλπ.
Η ιδιαιτερότητα του συστήματος είναι ότι βασισμένο στην τεχνολογία AI, μπορεί να μάθει τις συνήθειες του χρήστη και να προβαίνει στις κατάλληλες ενέργειες. Π.χ. να ανάβει το θερμοσίφωνο κάποιο συγκεκριμένη ώρα, να το σβήνει, να μειώνει ή να αυξάνει τη θερμοκρασία του χώρου, να προσαρμόζει τις συνθήκες ηλεκτρικού φωτισμού κλπ.
Το μέλλον της ενέργειας είναι ψηφιακό
Σχολιάζοντας το λανσάρισμα της νέας υπηρεσίας, ο κ. Γιάννης Μητρόπουλος, ανέφερε σχετικά «Το μέλλον της ενέργειας είναι ψηφιακό και σήμερα το φέρνει στην Ελλάδα το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας. Με όραμα και συνέπεια αξιοποιούμε τη συσσωρευμένη εμπειρία και τεχνογνωσία μας και επενδύουμε σε τεχνολογίες που πρωτίστως δημιουργούν αξία και σημαντικά οφέλη για τον καταναλωτή. Αυτή είναι μόνο η αρχή, καθώς δέσμευσή μας είναι να συνεχίσουμε να επεκτείνουμε τη δραστηριότητά μας σε τεχνολογικούς τομείς παροχής υπηρεσιών στην αγορά ενέργειας που θα πρωταγωνιστήσουν στο μέλλον και πρωτοπορούμε με καινοτομίες που προσφέρουν σημαντική αξία και πολλαπλά οφέλη στους καταναλωτές».