Στη δυναμική του ομίλου Frigoglass που πέτυχε μια θετική πορεία στο τέταρτο τρίμηνο του 2021, αλλά και στις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση των ζημιών του εργοστασίου στη Ρουμανία που καταστράφηκε από πυρκαγιά και το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει εκ νέου με μεγαλύτερη παραγωγική ικανότητα στις αρχές του 2023, αναφέρθηκαν o διευθύνων σύμβουλος κ. Νίκος Μαμουλής και ο οικονομικός διευθυντής Μάνος Μεταξάκης, στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της εταιρείας στους αναλυτές.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μαμουλής στην ενίσχυση της κερδοφορίας μετά την καταβολή αποζημίωσης, ύψους 10 εκατ. ευρώ για την καταστροφή που υπέστη το εργοστάσιο στη Ρουμανία. Η ταμειακή εισροή έγινε τον Φεβρουάριο του 2022. Παράλληλα αναφέρθηκε και στα προβλήματα που δημιουργεί στην οικονομική κατάσταση της εταιρείας η σύγκρουση Ρωσίας - Ουκρανίας, καθώς η έκθεση του ομίλου στη Ρωσία είναι σημαντική. Ήδη οι πρώτες επιπτώσεις φάνηκαν από την αναστολή των δραστηριοτήτων της Coca Cola στη Ρωσία, για την οποία το εργοστάσιο της Frigoglass κατασκευάζει coolers, δηλαδή τα ειδικά γυάλινα ψυγεία για αναψυκτικά.
Η εταιρεία, όπως ανάφερε ο κ. Μαμουλής, λαμβάνει μέτρα, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό για να περιορίσει τον αντίκτυπο στη ρωσική θυγατρική της. Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά, παρά τους περιορισμούς στην παραγωγή του κλάδου επαγγελματικής ψύξης και το υψηλό κόστος στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, η εταιρεία κατέγραψε διψήφια αύξηση πωλήσεων και ενίσχυση του περιθωρίου EBITDA το 2021.
Προβλήματα από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Παράλληλα, ανέφερε, ο ίδιος πως «η αισιοδοξία από τη συνέχιση των θετικών τάσεων της ζήτησης στις αρχές του 2022, σταμάτησε από την σύγκρουση Ρωσίας - Ουκρανίας και οι συνεχώς εξελισσόμενες κυρώσεις αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά την πορεία των οικονομικών μεγεθών του ομίλου». Μάλιστα στο πρόβλημα αυτό έρχεται να προστεθεί και η αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών που εκτιμάται σε 65%
Σχολιάζοντας την εξέλιξη του χρηματοοικονομικού κόστους επεσήμανε ότι ανήλθε σε 8 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με 2,8 εκατ. Ευρώ το 2020, ως αποτέλεσμα των υψηλότερων συναλλαγματικών κερδών το τέταρτο τρίμηνο του 2020 που προέκυψαν λόγω της σημαντικής υποτίμησης του Νάιρα Νιγηρίας και της υπερτίμησης του Νοτιοαφρικανικού Ραντ κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2020.
Αποζημίωση και οικονομικά μεγέθη
Ερωτηθείς σχετικά με την αποζημίωση για το εργοστάσιο της Ρουμανία ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις με τις ασφαλιστικές εταιρείες κατέληξαν σε συμφωνία αποζημίωσης ύψους 42 εκατ. ευρώ. Κατά συνέπεια, τον Δεκέμβριο του 2021 αναγνωρίστηκε στην Κατάσταση Αποτελεσμάτων ασφαλιστική αποζημίωση ύψους €10 εκατ. Ευρώ, με την προαναφερόμενη, ισόποση, ταμειακή εισροή τον Φεβρουάριο του 2022.
Η εφάπαξ αποζημίωση υπεραντιστάθμισε τις δαπάνες που σχετίζονται με τη διαγραφή αποθεμάτων αξίας 500.000 ευρώ και τα έξοδα ύψους 1,3 εκατ. ευρώ που σχετίζονται με την προσωρινή διακοπή της λειτουργίας της μονάδας παραγωγής στη Ρουμανία.
Τα έξοδα φόρου εισοδήματος ανήλθαν σε 4,1 εκατ. ευρώ έναντι 5,3 εκατ. Ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2020. Αποτέλεσμα ήταν οι καθαρές ζημίες να ανέλθουν σε 1,9 εκατ., ευρώ, έναντι 8,8 εκατ. Ευρώ το 2020.
Σε ό,τι αφορά την πορεία των οικονομικών μεγεθών, επισημάνθηκαν: Η αύξηση των πωλήσεων κατά 43% σε σχέση με πέρυσι ως αποτέλεσμα της συνεχούς ανάκαμψης της ζήτησης και στους δύο κλάδους καθώς και της χαμηλής συγκριτικής βάσης, οι πωλήσεις-ρεκόρ στον κλάδο Υαλουργίας με αύξηση, σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση, 55% σε σχέση με πέρυσι και 65% σε σύγκριση με τα προ της πανδημίας επίπεδα του τέταρτου τριμήνου του 2019 και η μείωση του περιθωρίου EBITDA ως αποτέλεσμα του αυξημένου κόστους πρώτων υλών και μεταφορικών, του λιγότερου ευνοϊκού ενεργειακού μείγματος στη Νιγηρία και της υποτίμησης του Νάιρα, αντισταθμίζοντας τα οφέλη από την αύξηση του όγκου πωλήσεων και των τιμών