Του Γιώργου Φιντικάκη
Στις συμπληγάδες της γεωστρατηγικής αντιπαράθεσης Ευρώπης και ΗΠΑ με το Πεκίνο, έχουν εγκλωβιστεί οι επενδύσεις στην Ελλάδα που προσελκύουν κινέζικο επενδυτικό ενδιαφέρον, τόσο στην ενέργεια, όσο και άλλου.
Τα έργα αυτά έχουν μπει για τα καλά στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία επιχειρεί να βάλει φρένο στον κινεζικό επεκτατισμό ο οποίος βλέπει την Ελλάδα ως πύλη.
Το μήνυμα αυτό έστειλαν χθες πηγές της Κομισιόν κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Ελλήνων δημοσιογράφων, τονίζοντας ότι οι Βρυξέλλες παρακολουθούν πολύ στενά τις κινεζικές κινήσεις και προτίθενται να περάσουν από κρησάρα τα ενδεχόμενα deals τα οποία διεκδικούν εταιρείες της χώρας.
«Έχουμε δει ότι οι Κινέζοι ενδιαφέρονται για στρατηγικούς τομείς, όπως ο χώρος της ενέργειας, είναι ελεύθεροι να το κάνουν ως ένα σημείο, αλλά υπάρχουν θεσμικά ζητήματα, όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια», ανέφερε χαρακτηριστικά χθες η συγκεκριμένη πηγή.
Η αναφορά μόνο τυχαία δεν είναι. Καταρχήν δεν έχει περάσει πολύς καιρός από το ταξίδι τον Αύγουστο του πρώην υπ. Εξωτερικών Ν. Κοτζιά στη Κίνα, όπου υπέγραψε ένα ακόμη μνημόνιο στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Μια Ζώνη, ένας Δρόμος».
Επίσης, είναι αρκετοί όσοι εκτιμούσαν τότε ότι η προώθηση της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας - Σκοπίων με πρωτοβουλία του Ν. Κοτζιά (που κατέληξε στην εξαγορά από τη ΔΕΗ της εταιρείας του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ζάεφ), αποτελεί κομμάτι ενός ευρύτερου παζλ που περιλαμβάνει ενεργό ρόλο της Κίνας.
Κυρίως όμως τέτοιες δηλώσεις κοινοτικών στελεχών έρχονται σε μια συγκυρία όπου κορυφώνονται οι συζητήσεις για μια σειρά από projects στην Ελλάδα, και ενώ το εμβληματικό έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική έχει εγκλωβιστεί στην αντιπαράθεση Ευρώπης και ΗΠΑ με τη Κίνα.
Εδώ και μήνες βρίσκεται σε αδιέξοδο και η πραγματική αιτία, βρίσκεται στη συμμετοχή με ποσοστό 24% και με ενισχυμένο ρόλο στο μάνατζμεντ του ΑΔΜΗΕ, της κινεζικής State Grid σε συνδυασμό με το κομβικό ρόλο του ελληνικού διαχειριστή στο έργο διασύνδεσης Κρήτης -Αττικής, και της ταυτόχρονης προσπάθειας της ΕΕ να βάλει φρένο στον επεκτατισμό κινεζικών επενδύσεων σε στρατηγικούς τομείς της ευρωπαϊκής αγοράς.
Καχυποψία εξάλλου εκπέμπουν οι Βρυξέλλες και για άλλα έργα που ορέγονται κινεζικές εταιρείες σε στρατηγικούς τομείς, τόσο στην ενέργεια, όσο και άλλου.
«Εκείνο που έχει σημασία σε τέτοιες εξαγορές (σσ: την απόκτηση ποσοστού του ΑΔΜΗΕ από τη State Grid), αφορά τη τήρηση του unbundling, δηλαδή αυτός που έχει τον ιδιοκτησιακό έλεγχο μιας εταιρείας να είναι άλλος από αυτόν που την προμηθεύει, η διαφανής τιμολόγηση και ο ανταγωνισμός», ανέφερε με νόημα το στέλεχος της ΕΕ.
Ταυτόχρονα στο μικροσκόπιο της Κομισιόν βρίσκεται και η ρωσική παρουσία στον ενεργειακό τομέα ειδικά στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης.
«Δεν αρνούμαστε ότι η Ρωσία θα πάψει να αποτελεί ισχυρό παίκτη στην αγορά φυσικού αερίου, απλώς επιμένουμε στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας, γι'' αυτό και έργα όπως ο Nord Stream δεν τα υποστηρίζουμε, δεν πρόκειται να λάβουν χρηματοδότηση από εμάς γιατί δεν ταιριάζουν στην ενεργειακή μας στρατηγική», συμπλήρωσε η ίδια πηγή.