Την αντίθεσή του στο «κλείδωμα» των επιτοκιών δανεισμού της Ελλάδας στα σημερινά χαμηλά επίπεδα διατυπώνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) σε επιστολή που έστειλε στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup σήμερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, ο ESM βάζει φρένο με την επιστολή του στα σενάρια που προωθούνταν για μετατροπή των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας σε σταθερά από κυμαινόμενα που είναι σήμερα, καθώς με αυτό τον τρόπο θα προέκυπτε επιβάρυνση έναντι των μελλοντικών του απαιτήσεων από τη χώρα.
Εάν προχωρούσε μια τέτοια λύση, η Ελλάδα θα είχε μεγάλο όφελος. Αυτή τη στιγμή τα επιτόκια δανεισμού από την Ευρώπη είναι χαμηλά, αλλά είναι και κυμαινόμενα. Αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αυξηθούν, επιβαρύνοντας τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την καταβολή τόκων. Εάν προχωρούσε η μετατροπή τους σε σταθερά, η Ελλάδα θα διασφάλιζε για σειρά ετών χαμηλές υποχρεώσεις για τόκους. Ταυτόχρονα, όμως, η Ευρώπη θα έχανε σημαντικό μέρος από τα μελλοντικά οφέλη της. Μάλιστα, η συγκεκριμένη πρόταση είναι και η μοναδική που έχει τόσο σημαντικό –θετικό– αντίκτυπο στην εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους.
Ωστόσο, ο ESM δεν τα αποδέχεται αυτά τα σχέδια για τον λόγο που περιγράφηκε παραπάνω. Δεδομένου ότι ο ESM είναι και από τους βασικούς «παίκτες» στο θέμα του χρέους –αφού αποτελεί τον μεγαλύτερο πιστωτή της χώρας– είναι σχεδόν βέβαιο ότι η εισήγησή του προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης θα γίνει και αποδεκτή.
Την ίδια ώρα, διαφορετικές θέσεις για το τι πρέπει να γίνει αναφορικά με τα νέα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους υπάρχουν και στους κόλπους της Ευρωζώνης. Δεν υπάρχει, δηλαδή, μόνον η κόντρα μεταξύ Γερμανίας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), αλλά και μεταξύ χωρών της Ευρωζώνης. Οπως ανέφερε το γερμανικό περιοδικό Spiegel, το θέμα του ελληνικού χρέους έχει διχάσει Γερμανία και Γαλλία.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μ. Σαπέν υποστηρίζει τις ελαφρύνσεις για την Ελλάδα, προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να επιτύχει την ψήφιση των μέτρων που απαιτούν οι δανειστές.
Αντιθέτως, ο Γερμανός ομόλογός του Β. Σόιμπλε απορρίπτει κατηγορηματικά τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Αλλωστε, έχει κατ' επανάληψη δηλώσει ότι το ελληνικό χρέος είναι διαχειρίσιμο και, εάν χρειάζεται κάποια παρέμβαση, αυτή θα αφορά την εξυπηρέτησή του στο μέλλον (μετά το 2022). Τη γερμανική θέση υποστηρίζουν, επίσης, οι Φινλανδία και Αυστρία, ενώ, εκτός από τη Γαλλία, την Ελλάδα υποστηρίζει κυρίως η Πορτογαλία.
Παράλληλα, το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θεωρεί τις απαιτήσεις για προληπτικά μέτρα ευαίσθητο θέμα πολιτικά. Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, το Ταμείο έχει καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί μια ισχυρή και οριστική λύση στο θέμα. Μάλιστα, το Ταμείο έχει απορρίψει τα σχέδια που έχει προτείνει ο ESM για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, ενώ κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα νέα πρόταση, η οποία προβλέπει ελάφρυνση του χρέους για πολλά χρόνια.