Του Γιώργου Δασκαλόπουλου
Αίσθηση προκάλεσε η “εξαφάνιση” των Ελβετών ομολογιούχων που είχαν καταθέσει στο Πρωτοδικείο αίτηση πτώχευσης της Folli Follie. Οι πιστωτές, με ομόλογα 4 εκατ. ευρώ που αντιπροσώπευαν το 0.87% των δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας, δεν προσήλθαν στο δικαστήριο, ούτε έστειλαν νομική εκπροσώπηση, προκαλώντας ένα αίσθημα ...ανακούφισης στη διοίκηση και την ιδιοκτησία της εταιρείας. Που κερδίζει πολύτιμο χρόνο για να συνεχίσει τη διαπραγμάτευσή της με το μεγάλο μπλοκ των ομολογιούχων και η οποία βρίσκεται σε κρίσιμη φάση με την απειλή της κατάρρευσης να μην αποκλείεται.
Η σιωπή της μικρής ομάδας των ομολογιούχων, η ...σιωπή των αμνών, όπως σχολιάστηκε χτες από κάποιους κύκλους έχει διπλή ανάγνωση. Η πρώτη “διαβάζει” ότι η διοίκηση της Folli χρησιμοποίησε το αίτημά τους ως μοχλό πίεσης προς το μεγάλο μπλοκ των ομολογιούχων με το οποίο διαπραγματεύεται, επισείοντας τους κινδύνους από το ενδεχόμενο μιας άτακτης πτώχευσης. Ενδεχόμενο που δεν μπορούσε να αποκλειστεί από την δικαστική διαδικασία με δεδομένη την οικονομική κατάσταση της εταιρείας. Η δεύτερη, “διαβάζει” ότι το μεγάλο μπλοκ των ομολογιούχων φοβούμενο τις δικές του απώλειες από μία άτακτη πτώχευση, κινήθηκε το ίδιο, πιέζοντας τους Ελβετούς να μην προσέλθουν στη δικάσιμο.
Σε κάθε περίπτωση, η πλευρά των Ελβετών δεν κατέθεσε νέο αίτημα (όπως προβλέπει η συγκεκριμένη διαδικασία), κάτι που νομικά σημαίνει ότι η κίνησή τους ματαιώνεται. Προς το παρόν τουλάχιστον.
Η “ανάσα” που παίρνει η εταιρεία κινείται στη λογική του επικεφαλής της Folli, Αβραάμ Γούναρη, που είχε δηλώσει προ ημερών ότι “μια άτακτη πτώχευση δεν συμφέρει κανέναν”. Ωστόσο και ο χρόνος που κερδίζει, δεν εξασφαλίζει μια “έξοδο” από το δράμα για την εταιρεία και τους σχεδόν 4.000 υπαλλήλους της στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ιδιαίτερα καθώς οι διαπραγματεύσεις, παρά την “πρόοδο” που αναφέρεται συνεχίζουν να προσκρούουν σε ανυποιχώρητες θέσεις και από τις δύο πλευρές.
Στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης βρίσκεται το περιβόητο deal προς τους πιστωτές προκειμένου αυτοί να παραιτηθούν από απαιτήσεις ύψους 437,6 εκατ. ευρώ που έχουν προς την εταιρεία αποκτώντας τα ακίνητα της (που η εταιρεία υπολογίζει στο επίπεδο των 90 εκατ. ευρώ) και ένα μη εξασφαλισμένο ομόλογο συνολικού κεφαλαίου 20 εκατ. Ευρώ. Τα δύο assets θα εισφερθούν σε μια νέα εταιρεία υπέρ των ομολογιούχων. Κατά τα «λογιστικά» της διοίκησης, τα συνολικά ανακτήσιμα κεφάλαια για τους πιστωτές -εάν συμφωνήσουν- θα είναι κατά προσέγγιση 28 σεντς ανά 1 ευρώ. Κατά την ίδια λογική, σε περίπτωση άτακτης χρεοκοπίας, οι πιστωτές θα έχουν λαμβάνειν λιγότερα από 10 σεντς ανά ευρώ.
Οι ομολογιούχοι προφανώς και έχουν ισχυρές αντιρρήσεις. Τα μεν ακίνητα της εταιρείας, αν και ενσωματώνουν την προαναφερθείσα αξία, είναι στην πλειοψηφία τους δεσμευμένα από την Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος. Κάτι που σημαίνει ότι σε περίπτωση αρνητικών νομικών εξελίξεων για τους ιδιοκτήτες (την οικογένεια Κουτσολιούτσου) η δέσμευση θα εξελιχθεί σε δήμευση. Την ίδια στιγμή, οι πιστωτές θεωρούν “αδύναμο” και το μοντέλο του μη εξασφαλισμένου ομολόγου, παρά την υψηλή απόδοση (9%) που έχει υποσχεθεί το σχέδιο της διοίκησης.
Και για το λόγο αυτό έχουν στραφεί στην διασφάλιση ...εμπράγματων εγγυήσεων. Πρώτον με τις μετοχικό μερίδιο (που είχε λάβει η οικογένεια Κουτσολιούτσου έναντι της πώλησης των ΚΑΕ) στην Dufry και δεύτερον με την απόκτηση σημαντικού μεριδίου στην νέα εταιρεία OpsCo που θα “τρέξει” τη Folli την επομένη της συμφωνίας.
Το τελευταίο είναι από τα λίγα σημεία στα οποία εμφανίζεται “προσέγγιση”. Κατά τα άλλα τις δύο πλευρές χωρίζουν διαπραγματευτικές και πρακτικές διαφορές. Οι μετοχές της Dufry, η αξία των οποίων εκτιμάται στα 80 εκατ. Ευρώ θεωρείται καθοριστικής σημασίας για να προχωρήσει η νέα εταιρεία και “δεν συζητείται” να περιέλθει στους πιστωτές. Άλλωστε ένα τμήμα της βρίσκεται σε καθεστώς μεσεγγύησης καθώς οι δύο πλευρές έχουν προσφύγει σε διαιτησία για τον έλεγχό του, ενώ κατά πληροφορίες, μια πρόσφατη προσφορά από την ίδια τη Dufry... έπεσε στο κενό.
Την ίδια στιγμή, τα 5 με 10 εκατ. ευρώ που θα μπορούσαν να προέλθουν από την πώληση της Links of London βρίσκονται και αυτά “στον πάγο” καθώς η εταιρεία βρίσκεται από την περασμένη εβδομάδα σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Κάτι που σημαίνει πως ακόμη και αν πωληθεί από τον διαχειριστή, οι διαδικασίες θα είναι μακρόχρονες. Η πλευρά των ομολογιούχων, πάντως, επιμένοντας στο asset των μετοχών της Dufry, φέρεται να υποστηρίζει ότι η “νέα” Folli θα μπορεί να “τρέξει” και χωρίς αυτήν την “προίκα” αφού στην ουσία θα είναι μια πολύ μικρή εταιρεία.
Ίσως ακριβώς το μοντέλο αυτό να “δοκίμασε” χθες η Folli εγκαινιάζοντας στα νέα Outlets, στις εγκαταστάσεις του Αγίου Στεφάνου, ένα μεγάλο bazaar με εκπτώσεις που φτάνουν το 70%. Η είδηση για τα εγκαίνια του νέου εκπτωτικού χώρου -που στάλθηκε από το marketing της FFG σε όλο το πελατολόγιο- προκάλεσε πραγματική κοσμοσυρροή στα κεντρικά της Folli Folie, με τις ουρές των αυτοκινήτων να φτάνουν στην Εθνική Οδό. Ουρές σχηματίστηκαν και μέσα στα εκπτωτικά καταστήματα από “αποφασισμένους για όλα” πελάτες που έσπευσαν για αγορές ακόμη και με τις βαλίτσες τους!
Το ξεστοκάρισμα και οι μεγάλες εισπράξεις που αναμένονται, ίσως δώσουν άλλη μία ανάσα στην εταιρεία, που σημειωτέον συνεχίζει να πληρώνει κανονικά τους εργαζόμενους. Όπως σημείωναν όμως κάποιοι από τους παρευρισκόμενους, το bazaar της Folli έδωσε μια εικόνα υποχώρησης και συρρίκνωσης σε μια εταιρεία, η επόμενη μέρα της οποίας δεν θα έχει καμία σχέση με τις δόξες του παρελθόντος. Και δυστυχώς η ευθύνη για την εξέλιξη αυτή, έχει και υπογραφή...