Του Χρήστου Ν. Κώνστα
Επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του «Φ» της περασμένης Δευτέρας, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Σπύρος Παππάς ανέλαβε να διερευνήσει σε βάθος όλες τις παραμέτρους της ιστορίας Folli Follie ανοίγοντας τον δρόμο -εκτός από ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες- και σε ραγδαίες αλλά και ριζικές αλλαγές στο διοικητικό σχήμα της ελληνικής πολυεθνικής.
Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλίας Ζαγοραίος, μετά τη μηνυτήρια αναφορά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, έδωσε εντολή να διερευνηθεί αν υφίσταται το αδίκημα της χειραγώγησης μετοχών -πριν και μετά την περιβόητη δημοσίευση της Έκθεσης του Quintessential Capital Management- και αν υπήρξαν οικονομικές ατασθαλίες που οδήγησαν σε ιλιγγιώδεις απώλειες τις μετοχές της Folli Follie.
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του 2017, η μετοχή της Folli Follie άξιζε στο Χρηματιστήριο της Αθήνας 1,27 δισ. ευρώ. Το 2018 συνέβησαν πολλά και περίεργα γεγονότα. Η έκθεση-καταπέλτης του QCM δημοσιεύθηκε στις 4 Μαΐου. Μέσα στο 2018 όμως και πριν από τη δημοσίευση της έκθεση του Quintessential Capital Management, η μετοχή Folli Follie είχε χάσει πάνω από το 19% της αξίας της, είχε κατρακυλήσει στο 1,027 δισ. ευρώ.
Γνώριζαν κάτι οι πωλητές που αγνοούσε το επενδυτικό κοινό;
Μετά τις 4 Μαΐου, στις 15 χρηματιστηριακές συνεδριάσεις που ακολούθησαν έως ότου έρθει η αναστολή διαπραγμάτευσης, η μετοχή… πρόλαβε να χάσει άλλο ένα 68,7%.
Η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στρέφεται κατά της εταιρείας Folli Follie και των μελών του διοικητικού της συμβουλίου, με το αιτιολογικό ότι δεν παρείχαν τα στοιχεία που ζητήθηκαν. Παράλληλα, το Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατηγορεί τη διοίκηση της Folli Follie ότι παρεμπόδισε τον έλεγχο που γίνεται στο πλαίσιο των προβλεπόμενων ενεργειών, για τη διερεύνηση των ισχυρισμών του fund QCM περί οικονομικών ατασθαλιών.
Μετά την εισαγγελική παρέμβαση, οι θεσμικοί επενδυτές της Folli Follie θα θέσουν θέμα αλλαγής της διοίκησης του Ομίλου και οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για αντικατάσταση ολόκληρου του διοικητικού συμβουλίου (του Κινέζου εκπροσώπου της Fosun συμπεριλαμβανόμενου).
Tα funds που συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Folli Follie είναι ιδιαίτερης σημασίας και δυναμικότητας, η παρουσία τους στην ελληνική κεφαλαιαγορά είναι χρήσιμη και απαραίτητη. Ξεχωρίζει φυσικά η Fidelity Management & Research με 8,3% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης, καθώς και τα Vanguard Group, Swedbank Robur Fonder, Norges Bank Investment Management, BlackRock Fund Advisors, Asset Management NV, Dorval Asset Management, Global X Managemenr, Templeton Asset Management, Allianz Global Investors και Eastspring Investments...
Ο διαχειριστής του fund Quintessential Capital Management, ο Αμερικανός Gabriel Grego έχει ήδη θέσει ένα πλαίσιο τριών προτάσεων για την πλήρη εκκαθάριση του παλιού FF Group και τον σχεδιασμό μιας νέας αρχής για τη Folli Follie.
Υπάρχουν προτάσεις που μιλούν για «σπάσιμο» της Folli Follie σε δύο τμήματα ώστε να διαχωριστούν οι ασιατικές δραστηριότητες από τις υπόλοιπες. Η Folli Follie Group Sourcing Ltd, που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ, διαθέτει 17 υπο-θυγατρικές εταιρείες. Ένα από τα σχέδια των βασικών μετόχων προβλέπει ότι η θυγατρική του Χονγκ Κονγκ θα περάσει στον όμιλο Fosun, ο οποίος θα αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος του βάρους (δηλαδή της μεγάλης μαύρης τρύπας). Εναλλακτικά προβλέπεται το κλείσιμο της Folli Follie Group Sourcing Ltd, με το αντίστοιχο κόστος για τον όμιλο με διαγραφές χρεών και υποχρεωτικά υψηλές αποσβέσεις.
Στην Ελλάδα, οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών συμφώνησαν με τον κ. Κουτσολιούτσο και πήραν εγγυήσεις για το ανεξασφάλιστο κομμάτι του δανεισμού που είχαν με τη Folli Follie. Τα δάνεια αυτά υπολογίζονται στο ύψος των 40 εκατ. ευρώ. Οι τράπεζες πήραν εξασφαλίσεις στα Attica Stores, όπου η Folli Follie Group ελέγχει το 40%. Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό δανεισμό, αυτός πλέον εμφανίζεται διασφαλισμένος στο 120%.
Το πρόβλημα ωστόσο της εταιρείας όσον αφορά τη δανειακή έκθεσή της δεν εντοπίζεται στο τραπεζικό κομμάτι, αλλά στις ομολογιακές εκδόσεις, οι οποίες πάντως στην παρούσα φάση εξυπηρετούνται. Ωστόσο, οι ομολογιούχοι έχουν αρχίσει να εξετάζουν τις δυνατότητές τους στην περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά. Οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να βρουν λύση στον δυσεπίλυτο γρίφο των δύο ομολογιακών, των 250 και 150 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το ομόλογο της FFG που εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2017 έφθασε να διαπραγματεύεται ακόμη και στο 30% της ονομαστικής του αξίας. Αντίστοιχα, το ομόλογο που εκδόθηκε το 2014, μετατρέψιμο σε μετοχές, έφθασε να διαπραγματεύεται στο 62% της ονομαστικής του αξίας...
*Το άρθρο αναδημοσιεύεται από τον σημερινό Φιλελεύθερο.