Αντίστροφα, και με αποτέλεσμα που δεν μπορεί να προεξοφληθεί, μετρά ο χρόνος για το «φινάλε» στο δράμα της Folli Follie, με το σκηνικό να γίνεται ολοένα και πιο σύνθετο στις προσπάθειες για τη διάσωση της εταιρείας.
Οι επόμενες 48 ώρες θα περιλαμβάνουν καθοριστικές εξελίξεις τόσο στα διοικητικά του ομίλου όσο και στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας με τους ομολογιούχους από την οποία εξαρτάται το Plan A για την πολύπαθη εταιρεία, και το οποίο δεν είναι άλλο από το αίτημα υπαγωγής της στον Πτωχευτικό Κώδικα. Στο διάστημα που θα μεσολαβήσει ωστόσο, το κύριο πρόβλημα παραμένει η επικίνδυνη συρρίκνωση του εμπορικού της αντικειμένου, από την οποία εξαρτάται τόσο η παροχή μιας στοιχειώδους ρευστότητας, όσο και η επιβίωσή της την «επόμενη ημέρα».
Χθες, σε μία ένδειξη των δραματικών στιγμών, στελέχη της διοίκησης, περιλαμβανομένου του νέου μη εκτελεστικού προέδρου του ΔΣ, Γεωργίου Ιωαννίδη και του CEO, Γεωργίου Σάμιου, προχώρησαν, σε ενημερωτική συνάντηση με τους εργαζομένους στα κεντρικά γραφεία του Αγ. Στεφάνου, παρουσία και των νομικών συμβούλων του ομίλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ενημέρωση είχε καθησυχαστικό χαρακτήρα από την πλευρά των διοικητικών στελεχών, τα οποία τόνισαν ότι η διοίκηση κινείται στην κατεύθυνση προστασίας των εργαζομένων και της εταιρίας, προκειμένου να βγει από το αδιέξοδο και με κύριο στόχο τη συμφωνία με τους ομολογιούχους ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της υπαγωγής στον Πτωχευτικό Κώδικα. Επιπλέον, τα διοικητικά στελέχη, με αφορμή τις πρόσφατες παρεμβάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τη διοικητική εξυγίανση του ομίλου, μετέφεραν, κατά τις ίδιες πάντοτε πληροφορίες, την ικανοποίηση της Επιτροπής για τις τελευταίες κινήσεις της εταιρείας.
Η ενημέρωση κρίθηκε επιβεβλημένη μετά την ανησυχία που προκάλεσε στους εκατοντάδες εργαζόμενους το ντόμινο των εξελίξεων από την παρέμβαση Κουτσολιούτσου, την αντικατάσταση μελών του ΔΣ, αλλά και το γενικότερο αίσθημα «αποσύνθεσης» που επικρατεί πλέον στον όμιλο. Αίσθημα που ενισχύει η διαρκής απώλεια αντιπροσωπειών (άρα και εμπορικού αντικειμένου και εσόδων) με αποτέλεσμα τις τελευταίες εβδομάδες να σημειώνονται αποχωρήσεις και παραιτήσεις στελεχών και εργαζομένων, που πλέον «φοβούνται τα χειρότερα».
Το κλίμα, όμως έγινε πιο «βαρύ» καθώς συνδυάστηκε με τις πληροφορίες περί δέσμευσης από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομη Δραστηριότητα των μετοχών της Dufry που κατέχει η Folli Follie. Οι μετοχές αυτές αποτελούν μέρος του ανταλλάγματος για την πώληση της Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑE) στην ελβετική εταιρεία Dufry και με βάση τη συμφωνία πώλησης μπορεί να αποδεσμευθούν μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων χρήσης 2019 των ΚΑΕ, εφόσον έχουν καλυφθεί συγκεκριμένοι όροι της συμφωνίας. Κατά τις ενδείξεις, η Folli Follie θα μπορούσε το επόμενο διάστημα να αποκτήσει τον έλεγχο ενός μέρους του (που εκτιμάται μεταξύ 40-45 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 65 εκατ.) ενισχύοντας τη θέση της στην πορεία της συμφωνίας με τους ομολογιούχους, αλλά και τις προοπτικές βιωσιμότητά της την «επόμενη ημέρα». Πλέον, η προοπτική μιας δέσμευσης, τροποποιεί τα δεδομένα.
Η κατ’ αρχήν συμφωνία της Folli Follie με τους ομολογιούχους προέβλεπε μεταξύ άλλων ότι ένα μέρος του κεφαλαίου που θα συγκεντρωνόταν από τη ρευστοποίηση των αποδεσμευμένων μετοχών (και κατά πληροφορίες 35 εκατ. ευρώ), θα τοποθετείτο στη λεγόμενη OpsCo (σ.σ. τη νέα εταιρεία στην οποία θα υπαχθούν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της FFG μετά την εξυγίανση και η οποία θα ελέγχεται κατά 51% από τους σημερινούς βασικούς μετόχους και κατά 49% από τους ομολογιούχους) και τα υπόλοιπα στην υπό εκκαθάριση εταιρεία AssetCo.
Με τη διαδικασία έγκρισης (η μη) της συμφωνία από την πλευρά των ομολογιούχων, να έχει ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα και να έχει «ορίζοντα» τις 6 Μαρτίου, η εξέλιξη αυτή, αποκτά ιδιαίτερη σημασία.
Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να συζητηθεί στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών το αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να διοριστούν νέα μέλη στο ΔΣ της Folli Follie. Υπενθυμίζεται ότι στο μεταξύ, η πλευρά Κουτσολιούτσου, έχει στο μεταξύ αποσύρει το αίτημα που είχε υποβάλει πριν δύο περίπου εβδομάδες για αλλαγή μελών του ΔΣ στην αυριανή Γενική Συνέλευση της εταιρείας, και το οποίο πυροδότησε την τελευταία διοικητική κρίση στην εταιρεία, αλλά και την παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Υπό το πρίσμα των εξαιρετικά κρίσιμων εξελίξεων, η Γενική Συνέλευση του ομίλου, που είναι προγραμματισμένη για αύριο Πέμπτη, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία:
Κατ’ αρχήν, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ζητήσει να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη, ειδική ενημέρωση αναφορικά με την οικονομική και περιουσιακή κατάσταση της εταιρείας, τις νομικές ενέργειες που έχουν γίνει αναφορικά με τις ευθύνες των προηγούμενων διοικήσεων, όπως και για τις ενέργειες στην κατεύθυνση εξυγίανσης της εταιρείας.
Εκ των πραγμάτων, στη Γενική Συνέλευση θα γίνει και μια «καταγραφή δυνάμεων» μετά τις διοικητικές αλλαγές που έχουν προκύψει, ενώ πλέον το ζήτημα, να διαπιστωθεί κατά πόσον η συμφωνία με τους ομολογιούχους είναι βιώσιμη (αλλά και επιτεύξιμη) καθίσταται καθοριστικής σημασίας.
Αντίστοιχα καθοριστικές θα είναι όμως και οι όποιες αποφάσεις (ληφθούν ή συζητηθούν) στην κατεύθυνση βιωσιμότητας της επιχείρησης την «επόμενη ημέρα». Ακόμη και αν η συμφωνία με τους ομολογιούχους επιτευχθεί και η Folli Follie υπαχθεί στις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα, ο όμιλος θα χρειαστεί να διέλθει μια σοβαρή αναδιάρθρωση. Έχοντας απολέσει περισσότερα από 40 «σήματα» από την περίοδο που ξέσπασε το σκάνδαλο, αλλά και στελέχη με πολύτιμη εμπειρία ο άλλοτε λαμπερός όμιλος στο καλύτερο σενάριο θα χρειαστεί να προσγειωθεί σε μια νέα πραγματικότητα.