Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Άκρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία του προϋπολογισμού στο επτάμηνο του έτους με τα έσοδα να παρουσιάζουν καθίζηση, θέτοντας εν αμφιβόλω την επίτευξη του στόχου μέχρι το τέλος του έτους.
Η υψηλή περυσινή βάση σύγκρισης και ο ακόμα υψηλότερος στόχος που έχει τεθεί για φέτος δημιουργεί προβληματισμό καθώς οι αντοχές της οικονομίας είναι περιορισμένες παρά την καλή πορεία του τουρισμού.
Και δημιουργεί προβληματισμό καθώς σε λιγότερο από δύο μήνες θα πρέπει να κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2018 στο οποίο θα εμπεριέχονται εκτιμήσεις για το κλείσιμο του φετινού έτους αλλά και για το 2018. Μάλιστα, η απόκλιση στις εκτιμήσεις μεταξύ ΔΝΤ και Αθήνας είναι τόσο μεγάλες (1,3% του ΑΕΠ η διαφορά) που ενδεχομένως μία κακή πορεία των εσόδων στον τρέχοντα προϋπολογισμό να εγείρει θέμα νέων μέτρων.
Όπως όλα δείχνουν ο φετινός προϋπολογισμός θα κρίνει εάν οι δανειστές θα απαιτήσουν επιπλέον μέτρα για το 2018.
Και δυστυχώς η κυβέρνηση ωραιοποιεί την εικόνα του προϋπολογισμού κρατώντας κλειστή τη στρόφιγγα των δαπανών σε πολύ σημαντικούς τομείς για τα νοικοκυριά και γενικότερα για τους πολίτες.
Συγκεκριμένα, οι δαπάνες για κοινωνικά επιδόματα και τα νοσοκομεία παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός να παρουσιάζει ένα πλασματικό πλεόνασμα ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού είναι μειωμένα κατά 656 εκατ. ευρώ ή 2,4% έναντι του στόχου του ΜΠΔΣ 2018-2021. Παρά το γεγονός ότι τον Ιούλιο πληρώθηκε η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος τα έσοδα παρέμειναν καθηλωμένα.
Δύο είναι τα ανησυχητικά σημεία σύμφωνα με στελέχη του υπουργείο Οικονομικών και ενδεχομένως να δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα.
Πρώτον, ότι πολλοί φορολογούμενοι πλήρωσαν μέσω πιστωτικών καρτών τον φόρο που τους αναλογούσε δηλαδή, πλήρωσαν εφάπαξ τον φόρο τους στο ελληνικό δημόσιο. Από αυτούς δεν έχουν να περιμένουν άλλα ποσά καθώς οι τράπεζες εξόφλησαν το σύνολο της οφειλής.
Δεύτερον, σχεδόν ένας στους τρεις φορολογούμενους δεν κατάφεραν να πληρώσουν το φόρο εισοδήματος. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να συνεχισθεί και τους επόμενους μήνες. Δηλαδή, να μην πληρώσουν ούτε τη δεύτερη ούτε την τρίτη δόση και πιθανόν και τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων στην περίπτωση που διαθέτουν ακίνητο.
Αυτό θα είναι καταστροφικό για τα ταμεία του δημοσίου και κατ' επέκταση για την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού. Τα στοιχεία αυτά είναι σε γνώση των δανειστών που παρακολουθούν την πορεία των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας. Κυρίως το Ταμείο που αυτό ενδεχομένως να ζητήσει περαιτέρω μέτρα για το 2018 στην περίπτωση που διαπιστώσει ότι δεν επιτυγχάνεται ο στόχος που έχει τεθεί.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2017 ανήλθαν στα 28,663 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,569 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (30,232 δισ. ευρώ). Το επίσης ανησυχητικό είναι ότι συρρικνώνεται μήνα με τον μήνα το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Συγκεκριμένα οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 1,114 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση έναντι του στόχου κατά 522 εκατ. ευρώ.