Το δημοψήφισμα της Τουρκίας είναι μέρος μιας πολιτικής αλλαγής που υπήρξε αρνητική για το πιστωτικό προφίλ της χώρας, ωστόσο μπορεί να διευκολύνει την αναβίωση πιστωτικά θετικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με την Fitch Ratings.
Νωρίτερα, φέτος ο οίκος αξιολόγησης είχε υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας σε BB+/Stable, αντανακλώντας, μεταξύ άλλων, τη διάβρωση των ελέγχων, των ισορροπιών και τη θεσμική ανεξαρτησία στη χώρα τα τελευταία έτη.
Όπως αναφέρει η Fitch, το δημοψήφισμα μπορεί να ολοκληρώσει έναν παρατεταμένο πολιτικό κύκλο, καθώς πλέον ο Recep Tayyip Erdogan έχει επιτύχει το μακροχρόνιο πολιτικό του στόχο για αύξηση των εξουσιών του. Νέες προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές δεν θα χρειαστούν έως τα τέλη του 2019. Αυτό το χρονικό διάστημα θα επιτρέψει δώσει χώρο στην ατζέντα του κυβερνώντος κόμματος.
Υπενθυμίζεται πως ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Mehmet Simsek, είχε δηλώσει πριν το δημοψήφισμα πως η ολοκλήρωση της πολιτικής αβεβαιότητας θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να «επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις ξεκινώντας το Μάιο του 2017» για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και του φορολογικού συστήματος.
Σημειώνεται πως η επόμενη αξιολόγηση της Fitch για την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας είναι προγραμματισμένη για τις 21 Ιουλίου του 2017.