Η «αδύνατη εξωτερική θέση της Κύπρου συνεπάγεται ότι ενδέχεται να υπάρχει ανάγκη, μεσοπρόθεσμα, για περαιτέρω οικονομική εξισορρόπηση», αναφέρει η Fitch στην τελευταία της έκθεση για την Κύπρο, σύμφωνα με το stockwatch.
Ο οίκος, όπως και οι Moody's και Standard and Poor's, αποφάσισε την Παρασκευή να διατηρήσει την αξιολόγηση της Κύπρου στο Β+. Η διαβάθμιση της Κύπρου βρίσκεται τέσσερις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική κατηγορία στους Fitch και τους Moody's και τρεις βαθμίδες από τους S&P.
Ο δρόμος για αποκατάσταση του αξιόχρεου της Κύπρου, που βρίσκεται σήμερα στην κατηγορία «σκουπίδια», φαίνεται πως θα είναι μακρύς, καθώς το δημόσιο χρέος, που αναρριχήθηκε στο 109% του ΑΕΠ το 2015, είναι πέραν του διπλάσιου του ενδιάμεσου των χωρών με μέση διαβάθμιση Β, αναφέρει ο οίκος.
Το ιδιωτικό χρέος αποτυπώνεται από τα ιδιαίτερα ψηλά επίπεδα ιδιωτικού δανεισμού και από το μεγάλο μέγεθος μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχει συσσωρευτεί στους ισολογισμούς των τραπεζών.
Παράλληλα, ο οίκος κάνει εκτενή μνεία στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων σημειώνοντας ότι φθάνουν το 45% των συνολικών δανείων. Αναφέρει ότι δεν έχει γίνει πρόβλεψη για €16,9 δισ. από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που αντιστοιχεί με το 97% του ΑΕΠ. Οι τράπεζες έχουν κεφάλαια μόνο €6,6 δισ. για να καλύψουν πιθανές ζημιές από αυτά τα δάνεια.
Ενώ η Κεντρική Τράπεζα θεωρεί σημαντικό τον ρυθμό θεραπείας των αναδιαρθρωμένων δανείων, που φθάνει το 76%, η Fitch τονίζει ότι το 30% (αντί το 24%) των δανείων αυτών βρίσκονται σε καθυστέρηση.
Ο οίκος θεωρεί «ισχυρή» τη δημοσιονομική διαχείριση και αναμένει ότι η Κύπρος θα έχει πλεόνασμα 0,2% το 2016 και 1% το 2017. Τονίζει όμως ότι με τα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα δημοσίου και ιδιωτικού χρέους, η Κύπρος είναι ευάλωτη σε εξωτερικά σοκ. Αν δηλαδή τα πράγματα συνεχίσουν ως έχουν, η Κύπρος θα είναι σε θέση να διαχειριστεί τις ενδογενείς και εξωγενείς προκλήσεις. Αν όμως προκύψει μια απρόσμενη εξέλιξη, η χώρα θα είναι ευάλωτη λόγω του ήδη υψηλού χρέους.
Ο οίκος εκτιμά ότι το χρέος θα μειωθεί σε επίπεδα κάτω του 100% μέχρι το 2017 και ότι με το ρευστό που διαθέτει μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του 2016.
Στις προβλέψεις του ο οίκος δεν περιλαμβάνει τα πιθανά έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις. «Η βελτίωση της οικονομίας και η έξοδος από το πρόγραμμα προσαρμογής μπορούν να μειώσουν την επείγουσα ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών», αναφέρει.