Δεν προχώρησε στην αναβάθμιση της Ελλάδας ο οίκος Fitch, καθώς όπως αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση, τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της περασμένης εβδομάδας είχαν προεξοφληθεί στην προηγούμενη αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου τον περασμένο Φεβρουάριο.
Παρ'' όλα αυτά, ο οίκος χαρακτηρίζει θετική για τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους τη συμφωνία του Eurogroup, τονίζοντας ότι η απόφαση είναι σύμφωνη με τις εκτιμήσεις του οίκου για «υβριδική καθαρή» έξοδο από το πρόγραμμα με αυστηρούς όρους.
Παράλληλα, η Fitch επισημαίνει ότι οι μελλοντικές κυβερνήσεις θα είναι υποχρεωμένες να πετυχαίνουν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα και το γεγονός αυτό εγείρει πολιτικούς κινδύνους. Σε αυτό το πλαίσιο, ο οίκος δεν αποκλείει να υπάρξει μερική χαλάρωση των στόχων στο μέλλον.
Οι αναλυτές της Fitch σημειώνουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την επίτευξη υπερπλεονάσματος, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι ελληνική οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα, τα οποία στοχεύουν να αντιμετωπίσουν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης στο πλαίσιο του μεταμνημονιακού προγράμματος.
«Η παρακολούθηση θα επικεντρωθεί ιδιαίτερα στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και στις ιδιωτικοποιήσεις. Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, τα οποία παραμένουν στο 48,5% παραμένει μία πρόκληση, ενώ εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περαιτέρω προβλέψεις για διαγραφές».
Η διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων τρέχει πολύ πιο αργά σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες που βρίσκονταν σε πρόγραμμα. Η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων θα βελτιώσει τις μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές. Σύμφωνα με την Fitch σήμερα οι μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας περιορίζονται στο 1,5%. Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου για τον οίκο είναι στις 10 Αυγούστου.
AP Photo/Virginia Mayo