Τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα πρέπει πιθανότατα να αυξηθούν περαιτέρω για να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός, δήλωσαν ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Ιρλανδίας και νυν επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν.
Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια συνολικά κατά 350 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο, αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει το τι θα γίνει στην επόμενη συνεδρίασή της στις 4 Μαΐου, υποστηρίζοντας ότι η πρόσφατη αναταραχή στις τράπεζες μπορεί να ανατρέψει οποιοδήποτε σχέδιο.
Ο Λέιν, ο οποίος κάνει τις επίσημες προτάσεις πολιτικής προς τους 25 συναδέλφους του, δήλωσε ότι το βασικό του πλαίσιο είναι να περάσει η κρίση και στη συνέχεια τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν αρκετές φορές.
«Σύμφωνα με το βασικό μας σενάριο, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 2%, θα χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις», ανέφερε ο Λέιν στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit. «Εάν η χρηματοπιστωτική πίεση που βλέπουμε δεν είναι μηδενική, αλλά αποδειχθεί ότι εξακολουθεί να είναι αρκετά περιορισμένη, τα επιτόκια θα πρέπει και πάλι να αυξηθούν».
«Πιο αργός ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων»
Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας Πέτερ Καζιμίρ, υπέρμαχος των ταχέων αυξήσεων των επιτοκίων, έκανε εν τω μεταξύ λόγο για πιο αργές αυξήσεις μετά από τρεις συνεχόμενες αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης.
«Προσωπικά πιστεύω ότι αν δεν παρεκκλίνουμε σημαντικά από το βασικό σενάριο, δεν πρέπει να χαλαρώσουμε, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια, ίσως με πιο αργό ρυθμό, αλλά θα πρέπει να συνεχίσουμε», δήλωσε ο Kαζιμίρ σε συνέντευξη Τύπου.
Παράλληλα, δήλωσε ότι βλέπει μείωση της διάθεσης των επενδυτών να παρέχουν κεφάλαια στις τράπεζες, γεγονός που ίσως στη συνέχεια περιορίσει τον δανεισμό και να εμποδίσει την ανάπτυξη.
Ο Λέιν σημείωσε ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης είναι καλά κεφαλαιοποιημένες, οπότε δεν υπάρχει άμεση μεταφορά των τραπεζικών τριγμών από τις ΗΠΑ και την Ελβετία στην ευρωζώνη, αλλά η ΕΚΤ είναι έτοιμη σε κάθε περίπτωση να παράσχει ρευστότητα.
Δήλωσε δε ότι, ακόμη και αν ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υψηλός, τα προηγούμενα στάδια της παραγωγής δείχνουν μετριοπαθείς πιέσεις στις τιμές και αυτές θα μεταφερθούν τελικά στον πληθωρισμό.
Ο Λέιν πρόσθεσε ότι δεν είναι απαραίτητη η ύφεση για να μειωθεί ο πληθωρισμός και ότι είναι δυνατή μια ήπια προσαρμογή της οικονομίας. «Έχουμε χάσει τόση αναπτυξιακή δυναμική στην πανδημία που είναι δυνατόν να συνεχιστεί η ανάκαμψη και να μειωθεί ταυτόχρονα ο πληθωρισμός».