Του Απόστολου Σκουμπούρη
Δεν έχουν προηγούμενο αποκαλύψεις για το μέγεθος της μαύρης τρύπας στους τζίρους και τα κεφάλαια του ομίλου Folli Follie όλα τα τελευταία χρόνια, ενώ πλέον, μετά την έκθεση της εταιρείας Alvarez & Marshal, οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και η συνέχεια εξαιρετικά δύσκολη για την επιβίωση της εταιρείας.
Σχεδόν ολόκληρη η «εικόνα» από τις δραστηριότητες στην Ασία είναι άκυρη και αυτό προξενεί τη μεγαλύτερη ανησυχία, δεδομένου ότι η ασιατική αγορά ήταν η προμετωπίδα της διεθνούς παρουσίας του ομίλου και από εκεί προέρχονταν άνω του 65% του συνολικού τζίρου και άνω του 90% των EBITDA!
«Τρύπα» ενός δισ. δολαρίων στο τζίρο από την Ασία, ο οποίος στην πραγματικότητα φαίνεται να είναι κατά εννέα και πλέον φορές χαμηλότερος και ταμειακά διαθέσιμα μόλις 6,4 εκατ. δολάρια από 296 εκατ. που παρουσιάζονταν, είναι ευρήματα… μη συμβατά με καμιά ευνομούμενη χρηματιστηριακή και επιχειρηματική αγορά, ενώ δημιουργούν ερωτηματικά και για τον ρόλο της κινεζικής Fosun η οποία αποτελούσε τον στρατηγικό εταίρο της Folli Follie στην περιοχή.
Στην αγορά τίθενται εύλογα ερωτήματα και για την εικόνα στις άλλες αγορές όπου έχει δραστηριότητα η Folli Follie. Εφόσον υπήρξαν τέτοιες πρακτικές στην Ασία, ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν υπήρξαν παρόμοιες κινήσεις και στις υπόλοιπες 25 περίπου θυγατρικές του ομίλου; Παράλληλα, σημαντικό έλλειμμα – σε σχέση με τα επίσημα στοιχεία - φαίνεται να υπάρχει και στη μητρική, που εδρεύει στην Ελλάδα.
Τέτοια… απόκλιση από τα επίσημα στοιχεία, για τόσο μακρύ χρονικό διάστημα, σε τέτοιο μέγεθος και για έναν τόσο διεθνοποιημένο όμιλο, δεν έχει ξαναπαρουσιαστεί στα εγχώρια επιχειρηματικά και χρηματιστηριακά χρονικά.
Θυμίζουμε πως ο όμιλος Folli Follie ήταν ένας από τους πλέον προβεβλημένους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας, μέλος της ελίτ του Χ.Α., μέλος των δεικτών του MSCI, άρα αποδεκτός και διεθνώς, με δεκάδες θυγατρικές, δύο ομολογιακά δάνεια και σημαντικά placementσε ξένους επενδυτές.
Τα ευρήματα της εταιρείας Alvarez&Marshal μαρτυρούν πρωτοφανείς αποκλίσεις από τους επίσημους ισολογισμούς, άρα και τις επίσημες παρουσιάσεις σε αναλυτές, σε επενδυτές, σε roadshows και σε κάθε άλλη επενδυτική εκδήλωση.
Με «όπλο» τα νούμερα αυτά και τις δραστηριότητες στην Ασία ο όμιλος πήγαινε στα διεθνή χρηματιστηριακά «γκαλά»ως ένας από τους πλέον διεθνοποιημένους επιχειρηματικούς ομίλους όχι μόνο της Ελλάδος, σύναπτε θηριώδη ομολογιακά δάνεια, έκανε placement, είχε «πρόσωπο» σε προμηθευτές…
H επόμενη ημέρα
Πλέον, οι εξελίξεις από εδώ και στο εξής αναμένονται δραματικές. Το πόρισμα ήδη παραδόθηκε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ ηErnst&Young θα το ενσωματώσει με τα εγχώρια στοιχεία ώστε να εκδώσει τον καινούριο – ενοποιημένο – ισολογισμό ο οποίος δεν αποκλείεται να έχει επίσης πολύ σημαντικές αρνητικές εκπλήξεις. Τα στοιχεία δίνουν δε νέα διάσταση στην εν εξελίξει έρευνα που διεξάγεται από τις εισαγγελικές αρχές.
Δεδομένων των νέων στοιχείων, εξυπακούεται ότι πλέον μιλάμε για μια κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη, ακόμη και για την επιβίωση της εταιρείας. Άλλωστε, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη καλά – καλά το μπαράζ των διεκδικήσεων από ομολογιούχους, προμηθευτές, και συνεργαζόμενους πάσης φύσεως...
Τα πρωτοφανή ευρήματα της Alvarez & Marshal
Τα έσοδα από την Ασία είναι μόλις 116,8 εκατ. δολάρια, ήτοι περίπου εννέα φορές χαμηλότερα από το 1,112 δισ. δολάρια που ανέγραφε ο ισολογισμός του 2017, ενώ όχι μόνο δεν υπήρχαν τα κέρδη των 316,4 εκατ. δολαρίων που ανέγραφε ο ισολογισμός, καταγράφηκαν ζημιές 44,7 εκατ. ευρώ!
Παράλληλα, τα τραπεζικά διαθέσιμα στην Ασία είναι μόλις 6,4 εκατ. δολάρια, έναντι 296 εκατ. δολάρια που ανέγραψε ο ισολογισμός, ενώ οι εμπορικές και λοιπές υποχρεώσεις ανέρχονται σε 260,9 εκατ. δολάρια, ενώ στον ισολογισμό του 2017 αναφέρονταν μόνο 144,5 εκατ.
Οι εμπορικές απαιτήσεις από τις δραστηριότητες στην Ασία είναι μόλις 99,1 εκατ. δολάρια από 718,9 εκατ. δολάρια που ανέγραφε ο ισολογισμός του 2017, οι... άλλες πληρωμές – προκαταβολές είναι μόλις 7,56 εκατ. έναντι 310,7 εκατ. δολάρια που ανέφερε ο ισολογισμός. Τέλος, τα αποθέματα είναι μόλις 33,873 εκατ. δολάρια από 581,681 εκατ. δολάρια που εμφάνιζε η εταιρεία!
Θυμίζουμε ότι ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών που είχε δημοσιεύσει για πέρυσι η Folli Follie έφτανε στα 1,665 δισ. δολάρια.
Η παραίτηση του οίκου Rothschild
Μετά από αυτές τις εξελίξεις, πιθανότατα να βρίσκει… ερμηνεία η πρόσφατη παραίτηση του οίκου Rothschild που ήταν σύμβουλος αναδιάρθρωσης, αλλά και των νομικών γραφείων που συνέδραμαν στον όμιλο.
Σε ό,τι αφορά τους λόγους της αποχώρησης του οίκου Rothschild, φαίνεται πως τα τεράστια κενά, οι δαιδαλώδεις «διαδρομές», αλλά και η εν γένει αναξιοπιστία όλων των έως τώρα στοιχείων και δεδομένων, ακυρώνουν κάθε προσπάθεια ουσιαστικής αναδιάρθρωσης – σε πραγματική βάση – και κατ' επέκταση κάθε ρεαλιστική κίνηση ανεύρεσης επενδυτών. Παράλληλα, πληροφορίες θέλουν τη διοίκηση της Folli Follie να μην τηρεί τα όσα συμφωνούνταν με τον οίκο, δυσχεραίνοντας ένα έτσι κι αλλιώς δύσκολο έργο.
Πλέον, ο Ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει για τα καλά και οι διαδικασίες αναμένονται ραγδαίες.