Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Αν και ακόμα η τέταρτη μνημονιακή αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν διά αλληλογραφίας και με τις διαφορές όπου παραμένουν στον προϋπολογισμό του 2020. Το μεγάλο αγκάθι για την ελληνική κυβέρνηση είναι να πείσει τους Θεσμούς ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα κάτω από 3,5% του ΑΕΠ το 2020 μαζί με τις φορολογικές ελαφρύνσεις που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.
Εφόσον επιτευχθεί ο στόχος αυτός, ανοίγει αφενός η εκταμίευση των SNPs και ANFAs ύψους 1,2 δισ. ευρώ, και αφετέρου θα ξεκινήσουν και οι συζητήσεις έτσι ώστε τα κέρδη από τα ομόλογα να εγγράφονται στον προϋπολογισμό με στόχο να συρρικνωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα κάτω από 3,5%
Σύμφωνα με το υψηλόβαθμο στέλεχος, στις 15 Οκτωβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει ελαφρύνσεις 11 δισ. ευρώ για το 2020. Συγκεκριμένα θα προβλέπει τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα σημερινά επίπεδα, τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα και επιπλέον εκπτώσεις για οικογένειες με παιδιά.
Ταυτόχρονα στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιληφθούν οι διατάξεις για τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από 28 σε 24% για τα κέρδη του 2019, καθώς και τη μείωση από 10% σε 5% του συντελεστή για τα διανεμόμενα κέρδη.
Πέραν αυτών θα προστεθούν και κάποια άρθρα τα οποία σχετίζονται με το πλαστικό χρήμα και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει ότι οι αλλαγές που θα έρθουν θα οδηγήσουν στην αύξηση των δημοσίων εσόδων το 2020 κλείνοντας με αυτό τον τρόπο τις διαφορές με τους Θεσμούς. Στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι η αύξηση των ηλεκτρονικών αποδείξεων για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου αλλά και μείωση χρήσης μετρητών στις συναλλαγές των φορολογουμένων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σημερινό όριο των 500 ευρώ θα περιοριστεί στα 400.
Στο μεταξύ το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, αλλάζοντας πλήρως τη μεθοδολογία με στόχο να εξισωθούν οι εμπορικές τιμές με τις τιμές της εφορίας. Ωστόσο υψηλόβαθμο στέλεχος ανέφερε ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να χαθεί το 22% που θεσμοθετήθηκε φέτος.