Η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να ωφεληθεί αν η χώρα προχωρούσε σε «σκληρό lockdown» για 4-6 εβδομάδες, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της Ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας, προσθέτοντας ότι το Κογκρέσο έχει τη δυνατότητα να δαπανήσει μεγάλα ποσά για την ενίσχυση της οικονομίας.
Η οικονομία, που κατά το β΄ τρίμηνο δέχτηκε το ισχυρότερο πλήγμα από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης, θα μπορούσε να σημειώσει ισχυρή ανάκαμψη, μόνο όμως αν η πανδημία τεθεί υπό έλεγχο, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό CBS ο Νιλ Κάσκαρι, πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Μινεάπολης.
«Αν δεν το κάνουμε αυτό και συνεχίσουμε να έχουμε να εξαπλώνεται στη χώρα με εξάρσεις και τοπικά lockdown για τα επόμενα ένα-δύο χρόνια, πράγμα πολύ πιθανό, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με πολλές, πάρα πολλές πτωχεύσεις επιχειρήσεων», είπε ο Κάσκαρι. «Και η ανάκαμψη θα είναι πολύ πιο αργή για όλους μας».
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters ο Κάσκαρι δήλωσε ότι το Κογκρέσο μπορεί να διαθέσει μεγάλα ποσά για την ενίσχυση της οικονομίας, μια που οι επιπλέον δαπάνες δεν θα χρειαστεί να χρηματοδοτηθούν από εξωτερικό δανεισμό, καθώς οι Αμερικάνοι αυτή τη στιγμή αποταμιεύουν.
«Όσοι από μας είμαστε αρκετά τυχεροί ώστε να έχουμε ακόμα δουλειά αποταμιεύουμε πολύ περισσότερα χρήματα, διότι δεν βγαίνουμε σε εστιατόρια ή κινηματογράφους ούτε πηγαίνουμε διακοπές. Αυτό σημαίνει ότι ως χώρα διαθέτουμε πολύ περισσότερους πόρους για αν ενισχύσουμε όσους έχουν μείνει άνεργοι», ανέφερε.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, ενέκρινε τον Μάιο ένα σχέδιο βοήθειας ύψους 3 τρισ. δολαρίων, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας, που έχουν εκφράσει ανησυχίες για το αυξανόμενο χρέος απάντησαν την προηγούμενη εβδομάδα με πρόταση για ένα πακέτο βοήθεια 1 τρισ. δολαρίων. Οι προσπάθειες να βρεθεί ένας συμβιβασμός μοιάζει νε μην προχωρούν.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε την Κυριακή ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού αποτελεί σημαντικό ζήτημα. «Προφανώς πρέπει να στηρίξουμε τους εργαζόμενους και την οικονομία», είπε σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ABC. «Από την άλλη, θα πρέπει να προσέξουμε ώστε να μην δημιουργηθεί ένα τεράστιο χρέος για τις επόμενες γενιές».
Ο Κάσκαρι έχει άλλη άποψη, τονίζοντας τόσο τα υψηλά επίπεδα των αποταμιεύσεων όσο και τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια.
«Δεν ανησυχώ», είπε. «Το Κογκρέσο θα πρέπει να αδράξει την ευκαιρία να υποστηρίξει τον αμερικανικό λαό και την αμερικανική οικονομία. Αν η οικονομία αρχίσει να αναπτύσσεται, θα μπορέσουμε να αποπληρώσουμε το χρέος», πρόσθεσε.