FAZ: Το αδύνατο έγινε εφικτό στην Ελλάδα - Οι τράπεζες εισπράττουν τα χρέη των πολιτών

FAZ: Το αδύνατο έγινε εφικτό στην Ελλάδα - Οι τράπεζες εισπράττουν τα χρέη των πολιτών

«Αυτό που έμοιαζε αδύνατο είναι τελικά εφικτό» αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζοντας τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς στην Ελλάδα. Σε άρθρο της γερμανικής εφημερίδας που φέρει τον τίτλο «Η γέφυρα πάνω από το Ρουβίκωνα» και μεταδίδει η Deutsche Welle, η FAZ συγχαίρει τον ΣΥΡΙΖΑ που κατάφερε να φτιάξει γέφυρα πάνω από τον Ρουβίκωνα και να ανοίξει το δρόμο για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς στην Ελλάδα. 

 

«Το γεγονός ότι μια αριστερή κυβέρνηση όπως του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να φτιάξει γέφυρα πάνω από τον Ρουβίκωνα, ανοίγοντας το δρόμο για πλειστηριασμούς, είναι ίσως για κάποιους ειρωνικό, δεν παύει ωστόσο να είναι και λογικό και συνεπές. Σε τελική ανάλυση ορισμένες μεταρρυθμίσεις μπορούν να επιβληθούν καλύτερα από αριστερές παρά από συντηρητικές κυβερνήσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά κυρίως εκεί».

Για τη γερμανική εφημερίδα, αυτές τις ημέρες τερματίζεται στην Ελλάδα ένα ακραίο φαινόμενο. «Αυτό το καλοκαίρι οι ελληνικές τράπεζες άρχισαν να εισπράττουν χρέη πολιτών, με κινητή και ακίνητη περιουσία, φθάνοντας ακόμα και μέχρι τους πλειστηριασμούς. Στο στόχαστρο βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες λεγόμενοι "στρατηγικοί κακοπληρωτές", οι οποίοι κάνουν χρήση μιας άτυπης ασυλίας, από τη στιγμή που ούτε το δημόσιο ούτε οι τράπεζες κινούνται σε βάρος τους.

Η γερμανική εφημερίδα κάνει αναφορά στο νόμο Κατσέλη, υποστηρίζοντας πως με το συγκεκριμένο νόμο σχεδόν κάθε πολίτης ήταν σε θέση να αναστείλει την εξυπηρέτηση τραπεζικών δανείων. «Σύμφωνα με ελληνικές τράπεζες το 20% των κόκκινων δανείων βρίσκεται στα χέρια "στρατηγικών κακοπληρωτών", με το συνολικό ποσό να ξεπερνά τα 10 δις. Ο αριθμός των κακοπληρωτών αυξήθηκε ακόμα περισσότερο μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές του 2015, μιας και όταν το αριστερό κόμμα βρίσκονταν αντιπολίτευση επικροτούσε τέτοιου είδους τακτικές.

Οι ελληνικές τράπεζες ξεκίνησαν τώρα δειλά να κινούνται κατά των κακοπληρωτών», γράφει η FAZ.

«Στο πλαίσιο εφαρμογής του τρίτου προγράμματος προσαρμογής οι δανειστές επέμειναν σε πλειστηριασμούς ακινήτων μέσω διαδικτύου για να αποφευχθούν φαινόμενα βίας σε βάρος συμβολαιογράφων. Ο σχετικός νόμος πέρασε από την ελληνική βουλή, ισχύει από τον Μάιο και τερμάτισε τον Ιούνιο την απεργία των συμβολαιογράφων. Οι ελληνικές τράπεζες ξεκίνησαν τώρα δειλά να κινούνται κατά των κακοπληρωτών. Περάσαμε τον Ρουβίκωνα, λέει ένας τραπεζικός στην Αθήνα» αναφέρει χαρακτηριστικά η FAZ.

11.000 μετανάστες εγκατέλειψαν φέτος την Ελλάδα

Επίσης, στη γερμανική εφημερίδα γίνεται αναφορά και για τους μετανάστες που έφυγαν από την Ελλάδα εντός του 2017. Όπως αναφέρει, περισσότεροι από 11.000 αιτούντες άσυλο εγκατέλειψαν την Ελλάδα τα πρώτο εξάμηνο, επιστρέφοντας σε χώρες από την Αλβανία μέχρι το Μπαγκλαντές.

«Η μαζική επιστροφή στις πατρίδες τους δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την συμβολή των ίδιων των μεταναστών και των ελληνικών αρχών που έχουν στο πλευρό τους στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης IOM. Από κοινού Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες UNHCR δραστηριοποιούνται με κριτήριο τον άνθρωπο και όχι πολιτικές σκοπιμότητες, όπως συμβαίνει δυστυχώς με κάποιες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις».