Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Υπό το φόβο της επανάληψης των ημερών του 2015, όπου η κυβέρνηση προχώρησε σε μία άνευ προηγουμένου αφαίμαξη των διαθεσίμων των οργανισμών του δημοσίου και των ταμείων για να πληρώσει λήξης ομολόγων και τόκων, αλλά και συντάξεις βρισκόμαστε και σήμερα καθώς 20 ημέρες πριν από το νέα συνεδρίαση του Eurogroup, όχι απλώς όλα είναι ρευστά αλλά σχεδιάζεται ένα ιδιαίτερα αρνητικό σενάριο που είναι αμφίβολο εάν θα μπορέσει να το δεχθεί η κυβέρνηση.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα πρόταση προς την κυβέρνηση, που έχει αρχίσει να διαρρέετε μεθοδικά από διάφορους κύκλους, προβλέπει την απόδοση από τους πιστωτές της δόσης των 7,4 δισ. ευρώ και μόνο στην παρούσα φάση.
Όχι ένταξη στο QE, όχι δέσμευση για το χρέος, όχι έξοδος σε αγορές αλλά συμμετοχή του ΔΝΤ σε επίπεδο τεχνικού συμβούλου μέχρι τον Οκτώβριο όπου θα τα ξαναδούμε όλα από την αρχή. Αυτό φαίνεται να είναι και το τελεσίγραφο που φαίνεται να έχει στα χέρια της η κυβέρνηση.
Ωστόσο, το να φθάσουμε μέχρι το τέλος του έτους χωρίς τα παραπάνω, πέραν από τα πολιτικά προβλήματα που δημιουργούνται για τον ΣΥΡΙΖΑ, θα βρεθούμε πολύ κοντά σε ένα νέο μνημόνιο, το τεταρτό-πέμπτο δηλαδή μνημόνιο.
Και αυτό θα έρθει καθώς η αδυναμία εξόδου μέχρι το τέλος του έτους στις αγορές θα οδηγήσει σε νέες ανάγκες τόσο το πιστωτικό σύστημα, όσο και το δημόσιο το οποίο δεν θα καταφέρει ή θα δυσκολευτεί σημαντικά να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση παίζει το τελευταίο της χαρτί, ότι «λεφτά έχουμε». Ωστόσο, μία τέτοια κίνηση αναμένεται να στραβώσει περαιτέρω το στραβό κλίμα, τινάζοντας στον αέρα και την δεύτερη αξιολόγηση και τις όποιες πιθανότητες να βρεθεί μία λύση.
Όσο και αν ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας υποστηρίζει ότι η χώρα θα έχει πρόσβαση στις αγορές με καλούς όρους, κάτι τέτοιο φαντάζει τουλάχιστον ουτοπικό με ανοιχτή τη διαπραγμάτευση και χωρίς μία λύση για το χρέος.
Οι νέες καθυστερήσεις πάντως θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα στην ελληνική οικονομία και την αγορά που αναμένει τα χρήματα της δόσης. Χρήματα τα οποία θα περιλαμβάνουν και ένα ποσό για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της κυβέρνησης προς τους προμηθευτές.
Ταυτόχρονα ο Ιούλιος είναι ο χειρότερος από πλευράς υποχρεώσεων μήνας του 2017 καθώς λήγουν:
1. Ομόλογα τριετούς διάρκειας που εξέδωσε το ελληνικό δημόσιο το 2014. Η προθεσμία αποπληρωμής των ομολόγων είναι η 17η Ιουλίου (ύψους 2,1δισ. ευρώ).
2. Στις 18 Ιουλίου, λήγει δόση ύψους 289,8 εκατ. ευρώ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
3. Στις 20 Ιουλίου, εκπνέει η προθεσμία για την αποπληρωμή ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συνολικού ύψους 3,8 δισ. ευρώ.
4. Πληρωμή Τόκων 200 εκατ. ευρώ
Το ζήτημα είναι πως θα πληρωθούν οι παραπάνω υποχρεώσεις.
Η πρώτη πηγή θα είναι τα repos μέσω δανεισμού των τραπεζικών διαθεσίμων των φορέων του Δημοσίου.
Η δεύτερη πηγή θα μπορούσε να είναι η αύξηση της έκδοσης εντόκων γραμματίων του Δημοσίου. Ωστόσο, η Ελλάδα έχει φθάσει ήδη στο ανώτατο επίπεδο έκδοσης εντόκων που έχουν θέσει οι πιστωτές στη χώρα μας.
Η τρίτη και χειρότερη, αλλά δοκιμασμένη λύση, είναι η άτυπη εσωτερική στάση πληρωμών, που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον τόσο το 2016 όσο και στις αρχές του τρέχοντος έτους.
(φωτογραφία: SOOC)