Ευ.Τσακαλώτος: Αν γίνει μια (νέα) συστημική κρίση δεν είμαστε εντελώς εξασφαλισμένοι

Ευ.Τσακαλώτος: Αν γίνει μια (νέα) συστημική κρίση δεν είμαστε εντελώς εξασφαλισμένοι

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Καμπανάκι χτύπησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς μιλώντας στη Βουλή ξεκαθάρισε ότι αν η Ευρώπη χτυπηθεί από μια νέα κρίση, τότε και η χώρα μας θα βρεθεί στη δίνη του κυκλώνα.

«Όλοι όμως ανησυχούνε ότι εάν έχουμε άλλη μία μεγάλη συστημική κρίση που χτυπάει πολλές τράπεζες συγχρόνως, τότε μπορεί πάλι να έχουμε χρηματοπιστωτική κρίση. Με αυτή την έννοια, δεν έχουμε αντιμετωπίσει το βασικό πρόβλημα που είχαμε σε πολλές χώρες, ανεξαρτήτως από πού άρχιζε το πρόβλημα, κατά το οποίο μια χρηματοπιστωτική κρίση δημιουργούσε κρίση στα κρατικά ομόλογα ή αντιθέτως μια κρίση τα κρατικά ομόλογα δημιουργούσε μια κρίση στο χρηματοπιστωτικό τομέα. Αν αυτή είναι η ερώτησή σας γενικώς, ότι σε περίπτωση που γίνει μια συστηματική κρίση αν είμαστε εντελώς εξασφαλισμένοι (...) η απάντηση είναι ακόμη αμφισβητήσιμη. Δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να γίνει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.

Προσέθεσε, ότι για την αντιμετώπιση του προβλήματος, η «μια θέση που υπάρχει στην Ε.Ε., που είναι αυτή της Γερμανίας πρωτίστως, αλλά και άλλων χωρών, λέει ότι το βασικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι να μειώσουμε το ρίσκο πριν αρχίσουμε να μοιράζουμε το ρίσκο».

Άρα –σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών-, έχουμε δύο προσεγγίσεις και δύο εργαλεία: Η μια προσέγγιση λέει να μειώσουν το ρίσκο που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες και μετά να το μοιραστούμε και η άλλη θέση λέει ότι το πιο σημαντικό είναι να μοιραστούν όλες οι χώρες το ρίσκο, γιατί αν μοιραστούν πολλές χώρες το ρίσκο είμαστε πιο ισχυροί και θα το αντιμετωπίσουμε καλύτερα.

«Η γερμανική θέση στις συζητήσεις είναι ότι πρωτίστως, πρέπει κάνουμε πράγματα για να μειωθεί το συνολικό ρίσκο που παίρνουν οι τράπεζες. Κατά την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και πολλών άλλων κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων και της Ιταλίας, πρέπει αυτά τα δύο να πηγαίνουν μαζί. Συγχρόνως πρέπει να παίρνουμε μέτρα για τη μείωση του ρίσκου, αλλά να παίρνουμε και μέτρα που μοιράζεται αυτό το ρίσκο μεταξύ των χωρών και των τραπεζών», τόνισε ο υπουργός.