Η διάσωση ολόκληρης της πετρελαϊκής βιομηχανίας οφείλεται στον Οργανισμό Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) δήλωσε με αυτοπεποίθηση σήμερα, Πέμπτη, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού.
Ο Μοχάμεντ Μπαρκίντο με δηλώσεις του στο CNBC έδωσε εύσημα όχι μόνο στον ΟPEC, αλλά και στις ΗΠΑ, οι οποίες σύμφωνα με τη γνώμη του «βοήθησαν στην πρόληψη ενός μεγάλου επερχόμενου χάους».
«Οι αποφάσεις που πήρε ο ΟPEC, μαζί με τους εταίρους μας, έσωσαν κυριολεκτικά τη βιομηχανία αυτή από την πλήρη κατάρρευση», είναι το μήνυμα που έστειλε στη συνέχεια ο κ. Μπαρκίντο, αναφερόμενος στην κρίσιμη συμφωνία που πάρθηκε τον Δεκέμβριο.
Οι εν λόγω αποφάσεις προβλέπουν τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 800.000 βαρέλια ανά ημέρα από το 2019 από τα μέλη του OPEC, ενώ παράλληλα οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες εκτός OPEC συνεισφέρουν με περαιτέρω μείωση 0,4 εκατ. βαρελιών/μέρα.
Στη συνέχεια, όταν ερωτήθηκε σχετικά με την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, η οποία βρίσκεται στο μικροσκόπιο από το αμερικανικό Κογκρέσο, το λεγόμενο νομοσχέδιο NOPEC, ο Μπαρκίντο απάντησε ότι οι ενέργειες του Οργανισμού έχουν βοηθήσει πολύ τους αμερικανούς παραγωγούς.
Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος τουίταρε προ ολίγων ημερών στους παραγωγούς του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) να «χαλαρώσουν», καθώς οι τιμές του πετρελαίου είναι πολύ υψηλές.
Ο Σαουδάραβας υπουργός απάντησε την Τετάρτη στον Ντόναλντ Τραμπ ότι ο OPEC υιοθετεί μια μετρημένη προσέγγιση για τις τιμές του πετρελαίου. Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το tweet του Αμερικανού προέδρου απάντησε χαρακτηριστικά ότι: «Οι 25 χώρες του Οργανισμού ακολουθούν μια πολύ αργή και μετρημένη προσέγγιση. Όπως αποδείχθηκε και στο δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, μας ενδιαφέρει η σταθερότητα της αγοράς κατά πρώτο και κύριο λόγο».
Η τιμή του αργού τύπου brent μετά από όλες αυτές τις εξελίξεις υποχωρεί σήμερα κατά 0,81% στα 66,04 δολάρια το βαρέλι, ενώ το WTI παρουσιάζει και αυτό μείωση κατά 0,61% στα 56,59 δολάρια το βαρέλι.
Να σημειωθεί ότι η τιμή του πετρελαίου έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 25% φέτος, αφού ο OPEC μαζί με άλλους μεγάλους παραγωγούς, όπως η Ρωσία και το Ομάν συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή για να αποφύγουν τη δημιουργία ενός παγκόσμιου πλεονάσματος.