Ευρύτερη ανησυχία και πτώση άνω του 5% στο Χρηματιστήριο

Ευρύτερη ανησυχία και πτώση άνω του 5% στο Χρηματιστήριο

Σε κατάσταση... συναγερμού είναι πλέον η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, καθώς η διαρκώς διογκούμενη ένταση στο προσφυγικό – μεταναστευτικό και η κλιμάκωση της κρίσης με την Τουρκία που στέλνει 1.000 αστυνομικούς ειδικών δυνάμεων στον Έβρο, συνδυαστικά με τη ραγδαία κλιμάκωση κρουσμάτων του ιού στην Ελλάδα, δημιουργείται ένα άκρως αρνητικό κλίμα. 
 
Η αγορά μετά το ξεπούλημα της περασμένης εβδομάδας όπου υποχώρησε κοντά στο 20%, αντέδρασε σε ποσοστό 6,38% την Τρίτη και +0,55% χθες, όμως σήμερα οι πωλητές έχουν επιστρέψει με πολύ μεγάλη ένταση, οδηγώντας σε κατάσταση sell off μεγάλο τμήμα της αγοράς. 

Ο Γενικός Δείκτης έχει κατέλθει στις 727 μονάδες καταγράφοντας συντριπτικές απώλειες 5,62%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται ήδη στα 91 εκατ. ευρώ, κινούμενη για 8η συνεχή συνεδρίαση σε πολύ αυξημένο τέμπο. Ο FTSE 25 έχει κατέλθει στις 1.850 μονάδες με πτώση 5,23%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει υποχωρήσει στις 576 μονάδες με απώλειες πάνω από 8%. 

Στο χώρο του FTSE 25 εξαιρετικά μεγάλες πιέσεις δέχεται ο τίτλος της Ελλάκτωρ που υποχωρεί έως 29,97% με ισχυρό όγκο 3,35 εκατ. τεμαχίων, καθώς αρκετοί μικρομέτοχοι ρευστοποιούν τις θέσεις τους, ενώ άνω του 10% υποχωρεί η Jumbo που έχει μεγάλη εξάρτηση από την Κίνα για προμήθειες εμπορευμάτων. 

Πτώση άνω του 9% καταγράφουν οι ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ και Viohalco, ενώ σημαντικές πιέσεις από 6% και άνω δέχονται μετοχές όπως Alpha Bank, Eurobank, ΔΕΗ, Aegean Airlines, Εθνική, ΑΔΜΗΕ και Μυτιληναίος. 

Παρόμοια εικόνα ξεπουλήματος και στο χώρο του Mid Cap όπου απώλειες 20,83% καταγράφει η  Intracom Holdings, η Intralot υποχωρεί 19,52%, ενώ άνω του 10% υποχωρούν οι AVAX, Intralot, Attica Bank και MIG. 

Στο σύνολο της αγοράς μόνο 13 μετοχές κινούνται ανοδικά ενώ 107 υποχωρούν, με 25 περίπου εξ αυτών να χάνουν 10% έως 29,97%! 

Η αγορά είναι όχι απλώς μουδιασμένη αλλά ιδιαιτέρως ανήσυχη απ' όλα όσα διαδραματίζονται, τόσο λόγω της έξαρσης του κορονοϊού, και ότι περιλαμβάνει ευρύτερα για την οικονομία αυτό, όσο και λόγω της έξαρσης του προσφυγικού – μεταναστευτικού. Τα κρούσματα στην Ελλάδα από το ιό της Κίνας ανήλθαν σε 31 σήμερα (ενώ πριν ελάχιστες ημέρες δεν υπήρχε ούτε ένα), με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι θα υπάρξει εύλογη κλιμάκωση το προσεχές διάστημα. 

Εύλογα, η ευρύτερη... καραντίνα αυξάνεται, όπως αυξάνεται και ο φόβος, ο οποίος με τη σειρά του σχεδόν ακυρώνει – ή αναβάλλει – κάθε σοβαρή οικονομική δραστηριότητα. Για κάποιο διάστημα δεν… κινείται τίποτα, εν μέσω ακυρώσεως σχεδόν κάθε επιχειρηματικής εκδήλωσης, κάθε συνεδρίου (Forum Δελφών), κάθε διεθνούς έκθεσης μεγάλου βεληνεκούς (Food Expo), ενώ το πλήγμα στον (εσωτερικό) τουρισμό όπως φάνηκε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, είναι μεγάλο. 

Συνδυαστικά με όλα αυτά, υπάρχει και ο φόβος για κλιμάκωση του γεωπολιτικού ρίσκου, καθώς η Τουρκία στέλνει 1.000 αστυνομικούς ειδικών δυνάμεων στον Έβρο, οπότε η ατμόσφαιρα «πυροδοτείται» περαιτέρω, από το φόβο κάποιου θερμού επεισοδίου ίσως και προϊόν προβοκάτσιας. 

Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, ενώ σήμερα οι ελληνικές Αρχές προχώρησαν σε απαγόρευση της ναυσιπλοΐας στη θαλάσσια περιοχή από την Λέσβο μέχρι και την Σάμο, σε μια ακόμη προσπάθεια αποτροπής της οργανωμένης διοχέτευσης μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά.