Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη μειώθηκε για τρίτο συνεχή μήνα τον Ιανουάριο, λόγω της σημαντικής μείωσης του κόστους της ενέργειας και διαμορφώθηκε στο 8,5%. Τον Δεκέμβριο, ήταν στο 9,2%.
Η ενέργεια παρέμεινε ο μεγαλύτερος παράγοντας κόστους τον Ιανουάριο, αλλά για άλλη μια φορά αμβλύνθηκε σε σχέση με τα προηγούμενα επίπεδα, στο 17,2% τον Ιανουάριο, από 25,5% τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, το κόστος των τροφίμων αυξήθηκε ελαφρώς από 13,8% τον Δεκέμβριο σε 14,1% τον Ιανουάριο.
Ο οικονομικός δείκτης παρακολουθείται στενά εν όψει της νέας απόφασης για τα επιτόκια που αναμένεται να εκδοθεί την Πέμπτη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο υψηλότερος πληθωρισμός έχει οδηγήσει την ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια τέσσερις φορές το 2022 και οι προσδοκίες της αγοράς δείχνουν τουλάχιστον άλλες δύο αυξήσεις στις προσεχείς συνεδριάσεις.
«Μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης τον Φεβρουάριο φαίνεται να είναι τελειωμένη υπόθεση, με τη συζήτηση στο Συμβούλιο να επικεντρώνεται στο μέγεθος των αυξήσεων των επιτοκίων τον Μάρτιο και μετά», ανέφεραν οι αναλυτές της Morgan Stanley σε έκθεσή τους την περασμένη εβδομάδα.
Πτώση στην Ελλάδα
Στο 7,2% διαμορφώνεται ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, δηλαδή μειώθηκε κατά 0,8% από τον Δεκέμβριο του 2022. Ταχεία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στα τρόφιμα και εξασφάλιση μονοψήφιου ποσοστού θα δούμε μετά τον Απρίλιο.
Πρώτον διότι οι επιχειρήσεις αναμένεται να φρενάρουν την περαιτέρω αύξηση των τιμών βλέποντας ότι συγκρατείται το ενεργειακό κόστος και δεύτερον διότι οι τιμές θα αρχίσουν να συγκρίνονται με τις «ακριβές» τιμές που άρχισαν να διαμορφώνονται από την άνοιξη του 2023 και μετά.
Αν κάποιοι λοιπόν θελήσουν να αντλήσουν και πολιτικά επιχειρήματα ενόψει των βουλευτικών εκλογών τότε ναι η στατιστική φαίνεται ότι θα τους βοηθήσει. Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα εκτιμάται ότι θα είναι χαμηλότερος τον Μάρτιο και τον Απρίλιο συγκριτικά με τα σημερινά επίπεδα.
Διαβάστε σχετικά:
Πότε θα έρθει η «άνοιξη» στις τιμές των τροφίμων