Όπλα στην φαρέτρα των «γερακιών της ΕΚΤ» (δηλαδή των κεντρικών τραπεζιτών που προωθούν περαιτέρω μεγάλες αυξήσεις στα επιτόκια) προσφέρει η άνοδος του δομικού πληθωρισμού στην ευρωζώνη.
Τον Ιανουάριο ο σχετικός δείκτης κατέγραψε άνοδο κατά 5,3%, ξεπερνώντας τις πιο μετριοπαθείς προβλέψεις.
Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την παρατεταμένη αυξητική πίεση που προκαλεί στις τιμές ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Συνακόλουθα προλειαίνει το έδαφος για νέες αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ, πέραν αυτής του Μαρτίου κατά 0,5% η οποία άλλωστε ήδη έχει προαναγγελθεί. Υπενθυμίζεται ότι το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Isabel Schnabel είχε προβλέψει ότι η κορύφωση του ανοδικού κύκλου θα ολοκληρωθεί όταν το βασικό επιτόκιο φθάσει στο 3,75% (από 2,5% που είναι σήμερα).
Στη δευτερογενή αγορά, στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 113 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 79 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διατηρήθηκε στο 4,44% έναντι 2,48% του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,96% από 1,93% χθες.
Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς νωρίς το απόγευμα το ευρωπαικό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,0597 δολάρια από το επίπεδο των 1,0601 δολαρίων που άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ / δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1.0616 δολάρια.