Από τις ημέρες της «σεισάχθειας» και του «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» στην παραδοχή δια στόματος Ευκλείδη Τσακαλώτου από το βήμα της Βουλής ότι «η κανονική αγορά στέγασης έχει πάντα ένα ρίσκο» με την προσθήκη ότι «παίρνεις ένα δάνειο και κάποια στιγμή πρέπει να το ξεπληρώσεις. Έχεις και την πιθανότητα κάποια στιγμή να μη σου βγει αυτό το ρίσκο και να το χάσεις».
Μιλώντας χθες στο πλαίσιο της συζήτησης της τροπολογίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας και στην προσπάθεια να δικαιολογήσει την υπαναχώρηση της κυβέρνησης «κατόπιν εντολών» όπως ο Γ. Δραγασάκης δήλωσε, ο υπουργός Οικονονικών ανέφερε:
«Η κανονική αγορά στέγασης έχει πάντα ένα ρίσκο. Παίρνεις ένα δάνειο και κάποια στιγμή πρέπει να το ξεπληρώσεις. Έχεις και την πιθανότητα κάποια στιγμή να μη σου βγει αυτό το ρίσκο και να το χάσεις», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, συνεχίζοντας λέγοντας ότι προ κρίσης γίνονταν πλειστηριασμοί, χωρίς να υπάρχει κανένα κίνημα υποστήριξης των ανθρώπων που έχαναν τα σπίτια τους εξαιτίας χρεών.
Παράλληλα, παραδέχθηκε ότι στη «μεταμνημονιακή εποχή» η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με έξι θεσμούς και όχι με τέσσερις μόνο.
Για την συγκεκριμένη ρύθμιση προστασίας της πρώτης κατοικίας, είπε ότι «ενώ διαπραγματευόμαστε με τέσσερις θεσμούς, στην πραγματικότητα δεσμευόμαστε με έξι, γιατί οι δύο από τους τέσσερις θεσμούς έχουν δύο καπέλα. Δηλαδή, η Κομισιόν έχει ένα καπέλο που έρχεται εδώ και διαπραγματεύεται με εμάς για τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση και έχει και ένα άλλο καπέλο, που είναι η Διεύθυνση Ανταγωνισμού, όπου η επιδότηση που δίνουμε εμείς για τους δανειολήπτες πρέπει να μην αποτελεί κρατική ενίσχυση. Και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δύο καπέλα. Έχει το καπέλο που έρχεται σαν Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέρος των τεσσάρων θεσμών που διαπραγματεύεται με μας και έχει το καπέλο του επόπτη του SSM, που πρέπει να παρακολουθήσει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος -όχι μόνο για την Ελλάδα-, γιατί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε μια χώρα, όπως καταλαβαίνετε, επηρεάζει και τη σταθερότητα στην άλλη χώρα».