Η Ευρώπη έχει ηθική υποχρέωση να παραχωρήσει στην Ελλάδα κάποιας μορφής ελάφρυνση του χρέους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρέπει να αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, δήλωσε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος στο πλαίσιο της ομιλίας του στο συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη.
Σύμφωνα με το Reuters, ο Ευ. Τσακαλώτος πρόσθεσε πως η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του προγράμματος, οπότε παρόλο που μπορεί να υπάρξει κουβέντα σχετικά με το βαθμό της ελάφρυνσης του χρέους, οι πιστωτές θα πρέπει να σταματήσουν “κλωτσούν το τενεκεδάκι παραπέρα” και να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο.
"Αυτό που ζητάμε από το ΔΝΤ είναι σαφήνεια", ανέφερε ο Ευ. Τσακαλώτος. "Μένουν μόνο 14 μήνες για να λήξει το πρόγραμμα. Νομίζω ότι είναι ώρα να αποφασίσει το ΔΝΤ τι θέλει να κάνει και τι πιστεύει ότι πρέπει να γίνει".
«Όλοι συμφωνούν ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της» υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός, ενώ σημείωσε ότι τώρα η Ελλάδα χρειάζεται «σαφήνεια» για τα μέτρα βιωσιμότητας του χρέους. «Δεν εννοούμε ότι πρέπει να ληφθούν αυτά τα μέτρα τώρα» ξεκαθάρισε, προσθέτοντας ότι αυτό που έχει ανάγκη η Ελλάδα είναι «ένα μήνυμα ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν πραγματοποιηθεί και ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος εφαρμόζονται, καθώς και ικανοποιητική σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος προκειμένου να μπει η Ελλάδα σε ένα δρόμο βιωσιμότητας του χρέους».
"I am asking clarity from the IMF", @tsakalotos at the #FrankfurtSummit by the #Economist . https://t.co/kjR7FipKRJ pic.twitter.com/anE9Cz0Cls
— Economist Events GCM (@Economist_SEUR) May 31, 2017
«Θα ήμουν ευτυχής εάν οι χρηματοπιστωτικές αγορές βεβαίωναν ότι αυτή τη φορά η Ευρώπη δεν ανέβαλε και πάλι τις αποφάσεις. Στις 21 Ιουνίου, δηλαδή μια εβδομάδα μετά το Eurogroup θέλω οι “Financial Times”, η “Wall Street Journal”, η “Handelsblatt” να πουν ότι η απόφαση που λήφθηκε δίνει την εμπιστοσύνη που χρειάζονται η EKT, οι αγορές, οι επενδυτές», υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.
Ο Ευκ. Τσακαλώτος, κάνοντας διάλογο με το Benoit C?ure από την ΕΚΤ, ανέφερε ότι η τελευταία λαμβάνει αποφάσεις με «μυστήριους τρόπους», υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να δηλώσει ξεκάθαρα εάν συμφωνεί με τις απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ. «Είναι σημαντικό οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να είναι ανεξάρτητοι από τους μη ευρωπαϊκούς και να υποστηρίζουν τη δική τους άποψη» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.
Εξάλλου, ο Έλληνας υπουργός παραλλήλισε τον εαυτό του με έναν προπονητή ποδοσφαίρου που δεν γνωρίζει στα πόσα μέτρα είναι το τέρμα, καλώντας την ΕΚΤ να είναι επίσης ξεκάθαρη με την Ελλάδα και το αν αυτά που έχει εφαρμόσει είναι αρκετά για να καταστεί το χρέος βιώσιμο. Απαντώντας, ο B. C?ure σημείωσε πως πλέον η συζήτηση δεν αφορά την Ελλάδα αλλά γίνεται από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας πως η ΕΚΤ πρέπει να είναι σίγουρη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους προτού μπορέσει να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. «Πρέπει να ξέρουμε ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης» ανέφερε, τονίζοντας ότι η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ θα είναι ένα σημαντικό στοιχείο, ωστόσο η ΕΚΤ θα κάνει τη δική της ανάλυση, σε απόλυτη ανεξαρτησία.
Ο B. C?ure, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο η γερμανική κυβέρνηση που βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο «αντέχει» να δώσει υποσχέσεις ελάφρυνσης χρέους στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι οι όποιες καθυστερήσεις «θα κοστίσουν περισσότερα χρήματα» στους φορολογούμενους. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να διατηρούμε αυτή την εκκρεμότητα. Είναι ώρα να πάρουμε αποφάσεις και να κάνουμε τη διαφορά» τόνισε ο B. C?ure.
Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, ο Ευκ. Τσακαλώτος τόνισε πως Γερμανία και Ολλανδία που επιμένουν στη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, δεν μπορούν να λειτουργούν με δυο μέτρα και δυο σταθμά. «Το ΔΝΤ δε μπορεί να είναι καλό για την επιτήρηση των μεταρρυθμίσεων αλλά να μην έχει άποψη για την ελάφρυνση του χρέους που χρειάζεται η Ελλάδα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι πρέπει να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Π. Β. Μπούμπουρας: Στα μνημόνια που καταρτίζονται για την πατρίδα μου, έχει αγνοηθεί ο δυναμισμός της ομογένειας
Εκ μέρους της ελληνικής διασποράς, μίλησε ο κ. Παντελής Β. Μπούμπουρας, Πρόεδρος της κατασκευαστικής εταιρείας Gefest-Group στην Οδησσό της Ουκρανίας.
Ο κ. Μπούμπουρας πρότεινε την κατάρτιση αυτόνομου, ειδικού προγράμματος για την προσέλκυση επενδύσεων των Ελλήνων του εξωτερικού.
«Στα μνημόνια που καταρτίζονται για την πατρίδα μου, έχει αγνοηθεί ο δυναμισμός της ομογένειας», τόνισε ο κ. Μπούμπουρας, ζητώντας και την τεχνική υποστήριξη των θεσμών για να διατυπωθεί και να νομοθετηθεί το πρόγραμμα επενδύσεων στην Ελλάδα από την διασπορά.
Ένα πρόγραμμα που θα υιοθετεί κίνητρα που προβλέπονται στην παγκόσμια αγορά προσέλκυσης επενδύσεων, και όχι σε επιδοτήσεις, όπως διευκρίνισε.
Ο Πρόεδρος της Gefest-Group χαρακτήρισε τον τουρισμό, ως κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας και επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δεν εγκρίνει τα χαμηλότοκα δάνεια που παρέχει για ανέγερση νέων τουριστικών μονάδων στην Ελλάδα.
«Σχετική έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, αναφέρει ότι στην Ελλάδα χρειάζονται επενδύσεις τουλάχιστον 5 δις. €, για να ανταποκριθεί στην ζήτηση νέων καταλυμάτων», σημείωσε εισηγούμενος την έγκριση χαμηλότοκων δανείων από την ΕΤΕ, για ανέγερση υποδομών στον τομέα του τουρισμού.
Φωτογραφία: SOOC