Ευ. Τσακαλώτος: Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για τη φορολογία εισοδήματος

Ευ. Τσακαλώτος: Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για τη φορολογία εισοδήματος

Σύγκλιση μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των επικεφαλής των θεσμών στη φορολογία εισοδήματος επιτεύχθηκε κατά τη συνάντηση τους που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι «είμαστε αρκετά πολύ κοντά σε τελική συμφωνία για τη φορολογία εισοδήματος» με βάση την οποία θα συνεισφέρουν περισσότερο οι πλούσιοι και θα πληρώσουν λιγότερα τα χαμηλά εισοδήματα. «Είναι κάτι που μπορεί να στηρίξει η Αριστερά» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. Μάλιστα όπως διευκρίνιζαν αρμόδιες πηγές δεν πρόκειται να υπάρξει νέα συνάντηση για τη φορολογία εισοδήματος μεταξύ κυβέρνησης και των επικεφαλής των θεσμών.

Ο υπουργός ανέφερε ότι σήμερα Παρασκευή θα υπάρξει νέος γύρος συζητήσεων για τα υπόλοιπα μέτρα, φορολογικά και μη, προκειμένου να διασφαλιστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ. Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν ότι τα μέτρα αυτά θα είναι της τάξης του 1% του ΑΕΠ ή περίπου 1,7 δισ. ευρώ και «τα οποία έχουμε προτείνει και εμείς και αυτοί και που χρειάζεται συζήτηση ξανά και ξανά».

Ο κ. Τσακαλώτος είπε, επίσης, ότι υπήρξε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το νέο ασφαλιστικό, αλλά αντίθετα είναι πιο μεγάλη η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών για τα «κόκκινα» δάνεια και μπορεί να χρειαστεί επιπλέον χρόνος για το συγκεκριμένο θέμα.

Τρικ από την κυβέρνηση για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου

Νέο τρικ για να ξεπεράσει το «σκόπελο» της μείωσης του αφορολογήτου ορίου που απαιτεί το κουαρτέτο, βρήκε το οικονομικό επιτελείο.

Η πρόταση που κατέθεσε χθες στο κουαρτέτο προβλέπει τη διατήρηση μεν του αφορολογήτου ορίου, αλλά τέτοιου είδους παρεμβάσεις στην ισχύουσα φορολογική κλίμακα και ανακατάταξη των συντελεστών κατά τέτοιο τρόπο, που ουσιαστικά θα εξανεμίζουν το αφορολόγητο όριο και την έκπτωση φόρου. Ταυτόχρονα δε θα επιβαρύνουν και όσους δηλώνουν πλέον σε ετήσια βάση εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ, αντί των βαρύγδουπων δεσμεύσεων του Πρωθυπουργού ότι οι επιβαρύνσεις θα ξεκινούν από τις 30.000 ευρώ και άνω.

Η έμμεση μείωση του αφορολογήτου που προωθεί η κυβέρνηση έχει φυσικά ως στόχο να επιτευχθεί το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που επιθυμεί το κουαρτέτο, λόγος για τον οποίο όπως προέκυψε και από τη χθεσινή μαραθώνια συνάντηση των δυο πλευρών θα πρέπει να συνδυαστεί με την υιοθέτηση και της εξής κλίμακας με συντελεστές:

-22,5% για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ,

-30% για εισοδήματα από 20.001 έως 25.000 ευρώ,

-32% από 25.001 έως 42.000 ευρώ,

-42% από 42.001 έως 65.000 ευρώ και

-50% για εισοδήματα άνω των 65.000 ευρώ.

Από την πλευρά τους οι δανειστές έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση, για να βγει ο «λογαριασμός», τη μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 7.000 – 8.000 ευρώ και τη νέα κλίμακα να διαμορφώνεται ως εξής:

-- 22% για εισοδήματα έως 22.000 ευρώ,

-- 30% από 22.001 έως και 42.000 ευρώ,

-- 42% από 42.001 έως και 65.000 ευρώ και

-- 50% για εισοδήματα άνω των 65.000 ευρώ.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και το επόμενη διήμερο πάντως προκειμένου να «κλείσουν» όλες οι εκκρεμότητες της φορολογικής μεταρρύθμισης και πάντως πριν αναχωρήσουν οι δανειστές από την Αθήνα, την προσεχή Δευτέρα  ή το αργότερο Τρίτη, λόγω του Πάσχα των Καθολικών.        

 

Διαβάστε ακόμα:

- Παραμένει το αδιέξοδο κυβέρνησης-θεσμών για τα "κόκκινα" δάνεια