Η αγορά ξαφνιάστηκε από την ταχύτητα και την οξύτητα του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Ωστόσο, όπως σημείωσε πριν από λίγο στον κύκλο ιδεών ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Μυτιληναίος, Ευάγγελος Μυτιλιναίος, οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές (πλην της χώρας μας) προεξοφλούν τον παροδικό χαρακτήρα της κρίσης. «Οι μετοχικοί τίτλοι, με εξαίρεση την Ελλάδα, κινούνται ιδιαιτέρως θετικά», είπε χαρακτηριστικά. Προς την κατεύθυνση αυτή ωστόσο συμβάλλουν και τα μέτρα των κεντρικών τραπεζών που διαθέτουν άφθονο φθηνό χρήμα.
Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Μυτιληναίος συνέστησε την κυβέρνηση να μην αναμένει την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με την κατάρτιση του σχέδιο ανάπτυξης. Πρότεινε να προχωρήσει στην κατάρτιση του δικού της σχεδίου, αφενός μεν γιατί δεν υπάρχει επαρκής χρόνος, αφετέρου δε επειδή και οι Κοινοτικές αρχές δεν διαθέτουν μια τέτοια εις βάθος γνώση.
«Η Ελλάδα δεν πρέπει να περιμένει τις Βρυξέλλες και να προχωρήσει με το δικό της σχέδιο ανάκαμψης», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ομίλου Μυτιληναίος, προσθέτοντας επίσης ότι το σχέδιο ενίσχυσης αυτό, είναι ιδιαίτερα γαλαντόμο προς τη χώρας μας. Αυτό ως ένα βαθμό θεωρείται δίκαιο καθώς η χώρα, λόγω της υψηλής έκθεσης της οικονομίας στον τουρισμό, αναμένεται να έχει και τα σημαντικότερα πλήγματα.
Πάντως αναφερόμενος στην κρίση αυτή της πανδημίας, ο κ. Μυτιληναίος είπε ότι θα οδηγήσει σε ένα μεγάλο ξεσκαρτάρισμα ελληνικών επιχειρήσεων.
Την θέση αυτή στήριξε και ο επικεφαλής της Eurobank. Φωκίων Καραβίας, ο οποίος μιλώντας στον Κύκλο Ιδεών, έκανε λόγο για 20.000 επιχειρήσεις που παράγουν, εξάγουν και αυξάνουν την απασχόληση. Αυτές ήταν οι επιχειρήσεις είχαν τα εχέγγυα δανεισμού μέσα στη διάρκεια της φετινής χρονιάς από τις ελληνικές τράπεζες.
Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης, ο διευθύνων σύμβουλος της Euriobank, είπε ότι «δεν έχουμε πρόβλημα χρηματοδότησης, αλλά εντοπισμού των επενδύσεων». Ο ίδιος σημείωσε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης που συμφωνήθηκε πριν μερικούς μήνες, είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρο για την Ελλάδα καθώς η συμβολή του σε σχέση με το ΑΕΠ, φέρνει την χώρα μεταξύ των τριών πιο ευνοημένων χωρών της Ευρωζώνης.
Αν στο παραπάνω ταμείο προστεθεί το έργο του Ελληνικού που βρίσκεται σε ικανοποιητικό βαθμό ωρίμανσης, το Ταμείο Δίκαιης Ανάπτυξης που περιλαμβάνει επιπρόσθετους πόρους 5 δις. ευρώ, η κινητικότητα των ξένων επενδυτικών εταιρειών στην χώρα μας που στοχεύουν σε ναυπηγεία, αμυντική βιομηχανία κ.ά. μπορεί να δημιουργηθεί ένα κύμα επενδύσεων που είναι σε θέση να ανασχέσει την ύφεση και να επαναφέρει την ελληνική οικονομία στην ανάπτυξη. «Μόνον το σχέδιο απολιγνιτοποίησης στην Δυτ. Μακεδονία, αποτελεί ένα επιπλέον Ελληνικό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραβίας.
Αναφερόμενος στην πανδημική κρίση, ο κ. Καραβίας είπε ότι η ύφεση θα είναι περίπου 8% φέτος, καθώς περιορίσθηκε σημαντικά η δυναμική της από τα μέτρα στήριξης της Ελληνικής οικονομίας, ύψους 17 δις. ευρώ. Το έλλειμμα θα κυμανθεί σε μονοψήφιο ποσοστό και το χρέος οριακά κάτω από το 200%. Επίσης τα διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου, το γνωστό «μαξιλάρι», θα παραμείνουν πάνω από τα 30 δις.