Την σημαντική μεταστροφή του επενδυτικού κλίματος υπέρ της Ελλάδας, καταδυκνύει η έρευνα της ΕΥ Attractiveness Survey.Η γενική εικόνα που προκύπτει, έναν χρόνο μετά την πρώτη έρευνα, είναι ότι η αρνητική ψυχολογία που δημιουργεί η πανδημία, οδηγεί τους επενδυτές σε μια στάση αναμονής. Ωστόσο, σε αρκετούς επιμέρους δείκτες, η εικόνα της χώρας βελτιώνεται, ιδιαίτερα μεταξύ των επιχειρήσεων που δραστηριο- ποιούνται ήδη στην Ελλάδα.
Θετικές κινήσεις, όπως η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης του δημόσιου τομέα και η προτεραιοποίηση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής, και κατακτήσεις, όπως το στα- θερό πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον, φαίνεται να αναγνωρίζονται, ενώ ζητήματα, όπως η περαιτέρω ενίσχυση της καινοτομίας και η βραδύτητα της απονομής της δικαιοσύνης, αναδεικνύονται σε σημαντι κές προτεραιότητες.
Σύμφωνα με τα συμπερασματα, οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ) θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομίας στη μετά- κορονοϊό εποχή. Ωστόσο, οι επιδόσεις της χώρας κατά τις τελευταίες δεκαετίες, ως προς την προσέλκυση επενδύσεων, είναι απογοητευτικές.
Με βάση τα στοιχεία του EY European Investment Monitor (EIM), μίας εκτεταμένης βάσης δεδομένων που επεξεργάζεται η ΕΥ, η οποία παρακολουθεί τις επενδύσεις σε έργα που δημιουργούν νέες εγκαταστάσει και νέες θέσεις εργασίας, η Ελλάδα, το 2019, απέσπασε μόλις το 0,34% των ευρωπαϊκών ΑΞΕ, ποσοστό δυσανάλογα μικρό σε σχέση με τον πληθυσμό και το ΑΕΠ της.
Παρόλα αυτά, βελτίωσε την κατάταξή της σε σχέση με πέρσι, αλλά και τη δεκαετία 2009-2018, καθώς κατέλαβε την 29η θέση για το 2019, έναντι της 35ης το 2018, και της 32ης θέσης που κατείχε σε βάθος δεκαετίας.
Έχει, επίσης, βελτιώσει ορισμένους ποιοτικούς δείκτες, όπως, για παράδειγμα, τη συμμετοχή του κρίσιμου τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας στο σύνολο των ΑΞΕ, που διαμορφώθηκε στο 15% την τελευταία τριετία, πλησιάζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο(19%) για το ίδιο διάστημα.
Κοιτώντας μπροστά, και σε αντίθεση με τις χαμηλές διαχρονικές επιδόσεις της χώρας, η διάθεση των επενδυτών, όπως την κατέγραψε και η περσινή έρευνα, παραμένει θετική και, παρά τη στάση αναμονής που δημιουργεί η πανδημία, βελτιώνεται σε ορισμένους κρίσιμους δείκτες, ιδιαίτερα μεταξύ των επιχειρήσεων που έχουν ήδη επενδύσει στην Ελλάδα.
Αντίθετα, οι επενδυτές που δεν έχουν παρουσία στη χώρα, παραμένουν επιφυλακτικοί, με ένα αυξημένο μερίδιό τους να μην τοποθετείται επί του θέματος.
Οι επενδυτές απαντούν και πάλι, σε ποσοστό 38%, ότι η εικόνα της χώρας ως πιθανού επενδυτικού προορισμού έχει βελτιωθεί τον τελευταίο χρόνο, ποσοστό ενθαρρυντικό, αν και μειωμένο σε σχέση με πέρσι (47%). 62% των επιχειρήσεων, από 50% πέρσι, θεωρούν ότι η χώρα μας ακολουθεί, σήμερα, μια πολιτική για τις επενδύσεις, η οποία την καθιστά ελκυστική, υποδηλώνοντας ότι οι επενδυτές αποδίδουν πλέον, τη συνεχιζόμενη βελτίωση της εικόνας της χώρας, στην ύπαρξη μιας σαφούς πολιτικής προσέλκυσης επενδύσεων, και όχι απλώς στην αλλαγή της συγκυρίας και τη λήξημιας περιόδου αστάθειας και αβεβαιότητας.
Παράλληλα,69% εκτιμούν ότι η εικόνα της χώρας θα βελτιωθεί κατά την επόμενη τριετία, ενώ 28% σκοπεύουν να επενδύσουν στηνΕλλάδα τον επόμενο χρόνο — μακράν τα υψηλότερα ποσοστάμεταξύ των χωρών όπου πραγματοποιήθηκαν παρόμοιες έρευνες φέτος