Την καλύτερη δυνατή διαχείριση του cash buffer επιδιώκουν στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου όσο αυτό είναι δυνατόν το μαξιλάρι να διατηρηθεί στο ακέραιο. Στην λογική αυτή, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, εφόσον φυσικά οι συνθήκες το επιτρέψουν, ακόμη και μια νέα έξοδος στις αγορές, ίσως και εντός του Απριλίου με την έκδοση 10ετούς ομολόγου.
Ο υπουργός Οικονομικών περιέγραψε προ ημερών ένα τέτοιο ενδεχόμενο λέγοντας ότι σε συνεργασία με τον ΟΔΔΗΧ θα υπάρξει η καλύτερη δυνατή διαχείριση της κατάστασης έτσι ώστε να μην χρειαστεί να “πειράξει” η κυβέρνηση το μαξιλάρι, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο.
Η στρατηγική αυτή έχει διττό στόχο, αφενός να μην εξαντληθούν οι εφεδρείες και αφετέρου, να είναι γεμάτη η φαρέτρα ότι θα έρθουν οι οίκοι αξιολόγησης να δουν, την επόμενη ημέρα, της ελληνικής οικονομίας.
Ο σχεδιασμός στο υπουργείο Οικονομικών γίνεται με ορίζοντα τους επόμενους τρεις μήνες. Αν βέβαια η κρίση του κορονοϊού επεκταθεί και πέρα από το αυτό το διάστημα τότε ανατρέπονται τα πάντα και ουδείς είναι σε θέση =να κάνει την παραμικρή πρόβλεψη, έστω και παρακινδυνευμένη.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας πριν λίγες ημέρες στην ΕΡΤ τόνισε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας επαρκούν για δυο-τρεις μήνες, χωρίς να πειραχτεί το μαξιλάρι ασφαλείας, ακόμη και αν επεκταθούν - εφόσον χρειαστεί - τα μέτρα στήριξης των 6,8 δισ. ευρώ.
Τα κλειδιά τα κρατάει ο ESM
Σήμερα το ελληνικό Δημόσιο περίπου 37 δισ ευρώ στα κρατικά ταμεία, όμως υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες. Συγκεκριμένα:
• Τα κλειδιά του «μαξιλαριού» δεν τα έχει η Ελλάδα.
• Ένα μέρος είναι δεσμευμένο για τις μελλοντικές δανειακές υποχρεώσεις της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες , στον υπάρχοντα σχεδιασμό του υπ. Οικονομικών το «μαξιλάρι» θα πρέπει να μείνει όσο το δυνατόν ανέπαφο. Συμφωνούν όλοι ότι ένα μέρος αυτού θα κατευθυνθεί στην πραγματική οικονομία, αλλά όχι ακόμη. Και αυτό καθώς το «μαξιλάρι» είναι το τελευταίο οχυρό και πρέπει να προφυλαχτεί ως κόρη οφθαλμού. Επομένως μπορεί ένα μέρος από τις ανάγκες να καλυφθεί μέσα από μία ενδεχόμενη έξοδος στις αγορές εντός του επομένου μήνα, ειδικά τώρα που η απόφαση της ΕΚΤ για αγορά ελληνικών ομολόγων έχει ως αποτέλεσμα να υποχωρήσουν σημαντικά οι αποδόσεις, κοντά στα επίπεδα του 1,7% από 4% που ήταν πριν από 10 περίπου ημέρες.
Στο υπουργείο Οικονομικών βέβαια δεν ξεχνούν και την επόμενη ημέρα για την χώρα και την οικονομία. Θεωρούν ότι εφόσον παραμείνει και μετά την κρίση ένα μέρος από το μαξιλάρι ανέπαφο, τότε η αναβάθμιση της χώρας από τους ξένους οίκους θα έρθει πιο κοντά.