Οι ελληνικές τράπεζες ξεκίνησαν τη χρονιά με ένα ισχυρό τρίμηνο και είναι στο δρόμο για να επιτύχουν τους στόχους τους φέτος λέει η Euroxx που σε ανάλυσή της σχολιάζει την τάση βελτίωσης των εσόδων από καθαρά τραπεζικές εργασίες, την αξιοσημείωτη δημιουργία εσόδων από αμοιβές και την αύξηση των υγιών δανείων με συνολικές νέες εκταμιεύσεις 7,5 δισ. ευρώ. Η χρηματιστηριακή εκτιμά, ότι το σενάριο των ελληνικών τραπεζών παραμένει ισχυρό και ανεπηρέαστο.
Έτσι η χρηματιστηριακή προτείνει αυξημένο βάρος στα χαρτοφυλάκια για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, θέτοντας τιμές- στόχους που επιτρέπουν με βάση τις τρέχουσες τιμές των μετοχών, αποδόσεις από 16% έως και 86%. Η Euroxx υπολογίζει τη μέση λογιστική αξία των ελληνικών τραπεζών στο μισό της τιμής τους (0,50) για φέτος και στο 0,47 για το 2023 με τις παρούσες τιμές.
Αντίστοιχα με αυτές τις τιμές ο μέσος προσαρμοσμένος πολλαπλασιαστής κερδών είναι στο 6 για φέτος και στο 5,9 το 2023, ενώ ο μέσος δείκτης κεφαλαίων CET1 είναι στο 15,4% φέτος. Ειδικότερα:
- Alpha Bank: Βάζει τιμή- στόχο στα 1,60 ευρώ. Υπολογίζει την τιμή προς λογιστική αξία στα 0,39, προσαρμοσμένο πολλαπλασιαστή κερδών 5,2 φέτος και 4,4 το 2023 και δείκτη κεφαλαίων CET1 στο 14 φέτος και στο 14,2 του χρόνου.
- Eurobank: Βάζει τιμή στόχο στα 1,30 ευρώ με τιμή προς λογιστική αξία στο 0,63 φέτος και προσαρμοσμένο P/E στο 6,5 φέτος και στο 5,9 για το 2023, με το δείκτη κεφαλαίων CET1 στο 14,8% φέτος και στο 16% του χρόνου.
- Εθνική Τράπεζα: Βάζει τιμή στόχο στα 4,20 ευρώ, υπολογίζοντας τιμή προς λογιστική αξία στο 0,55 φέτος και προσαρμοσμένο πολλαπλασιαστή κερδών 6,2 για φέτος και του χρόνου με δείκτη κεφαλαίων CET1 στο 18,5 και στο 18,9 του χρόνου αντίστοιχα.
- Τράπεζα Πειραιώς: Βάζει τιμή στόχο τα 2,20 ευρώ και εκτιμά την τιμή προς λογιστική αξία στο 0,29. Εκτιμά το προσαρμοσμένο P/E στο 5,9 για φέτος και στο 3,5 για το 2023 με δείκτη κεφαλαίων CET1 στο 11,3% φέτος και του χρόνου.
Η Euroxx παρατηρεί τη μείωση των δαπανών λόγω ψηφιοποίησης και προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου, που αντιστάθμισε τις ηπιότερες του αναμενομένου πιέσεις στα επιτοκιακά έσοδα από την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων. Παρά τις ανησυχίες για επιδείνωση αποπληρωμών λόγω της ενεργειακής κρίσης και του αυξανόμενου πληθωρισμού, η ποιότητα του ενεργητικού συνέχισε να βελτιώνεται, υποβοηθούμενη από μη οργανικές ενέργειες και από τον αρνητικό σχηματισμό NPEs, με αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους κινδύνου (CoR).
Η χρηματιστηριακή σημειώνει επίσης, ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν άμεση ή ελάχιστη έκθεση στην Ουκρανία και τη Ρωσία. Ωστόσο, η ενεργειακή κρίση θα επηρεάσει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και τα εταιρικά κέρδη, γεγονός που θα μπορούσε να αλλάξει την αναμενόμενη πιστωτική επέκταση και να αυξήσει τις εισροές νέων NPEs.
Σε κάθε περίπτωση όμως, το Ταμείο Ανάκαμψης, η δράση της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση, η μείωση της ανεργίας που καταγράφηκε το 2021, η αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ (με όφελος άνω του 1 δισ. ευρώ στα καθαρά έσοδα από τόκους - NII), ο δισταγμός των επιχειρήσεων για νέα έκδοση εταιρικών ομολόγων και το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων που συσσωρεύτηκαν στο πλαίσιο της πανδημίας, θα κατευνάσουν τον αρνητικό αντίκτυπο του πληθωρισμού και θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη μέσω προσφοράς δανείων, των ελληνικών τραπεζών.