Αν και τα χειρότερα για την πορεία του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε. δεν επιβεβαιώθηκαν, εν τούτοις η «απώλεια» του ΑΕΠ που κατέγραψε η Eurostat, είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Τα στοιχεία που έδωσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία της παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, έδειξε ότι η Ευρωζώνη στο δεύτερο τρίμηνο το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 12,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο του έτους (α’ τρίμηνο 2020) και κατά 15,0% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (β’ τρίμηνο 2019).
Αντίστοιχη πορεία είχαν τα μεγέθη της Ε.Ε., όπου καταγράφεται κάμψη του ΑΕΠ κατά 11,7% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2020 και κατά 14,1% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Η θεαματική αυτή κάμψη θεωρείται η μεγαλύτερη που έχει παρατηρηθεί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και σίγουρα η μεγαλύτερη από το 1995, που η Eurostat καταγράφει συστηματικά το ΑΕΠ στις χώρες της Ε.Ε. Επίσης είναι υψηλότερη από εκείνη των ΗΠΑ στην ίδια περίοδο, όπου η Eurostat αναφέρει κάμψη του ΑΕΠ κατά 9,5%.
Ωστόσο, η υποχώρηση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε. στο β’ τρίμηνο του έτους σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, ήταν χαμηλότερη των αρχικών (εαρινών) προβλέψεων της Κομισιόν. Στις αρχές Ιουλίου, κατά τις θερινές προβλέψεις, η Κομισιόν είχε εκτιμήσει για το β’ τρίμηνο του έτους κάμψη κατά 13,6% του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη και κατά 13,1% στην Ε.Ε. Επομένως η μεταβολή του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη είναι κατά περίπου 150 μονάδες βάσης βελτιωμένη σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη της Κομισιόν.
Η χώρα της Ε.Ε. με την μεγαλύτερη κάμψη ΑΕΠ είναι η Ισπανία, η οποία κατέγραψε υποχώρηση κατά 18,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο του 2020 και κατά 22,1% σε σχέση με το β’ τρίμηνο 2019. Την αμέσως επόμενη χειρότερη επίδοση σημείωσε η Ουγγαρία -14,5%, ακολούθησε η Πορτογαλία κάμψη του ΑΕΠ κατά 13,9% και η Γαλλία με κάμψη του ΑΕΠ κατά 13,8%.
Καμία χώρα της Ε.Ε. δεν εμφάνισε θετικό πρόσημο στην μεταβολή του ΑΕΠ μέσα στο β’ τρίμηνο του έτους. Την καλύτερη επίδοση από τις χώρες της Ε.Ε. είχε η Φινλανδία, η οποία σύμφωνα με την Eurostat, σημειώνει κάμψη του ΑΕΠ μόλις κατά 3,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Ακολούθησε η Λιθουανία η οποία σημείωσε υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 5,1% σε σχέση με το προηγούμενο α’ τρίμηνο του 2020 και η Δανία με υποχώρηση κατά 7,4%.
Αρνητική έκπληξη αποτέλεσε η Ισπανία που σημείωσε κάμψη του ΑΕΠ κατά 18,5% έναντι 16,9% που ήταν η αρχική πρόβλεψη της Κομισιόν. Επίσης αρνητική εξέλιξη αποτέλεσε η πτώση του ΑΕΠ της Γερμανίας, που υποχώρησε κατά 10,1% ενώ οι προβλέψεις έκαναν λόγο για υποχώρηση κατά 9,7%.
Αντίθετα, θετική εξέλιξη είχε το ΑΕΠ της Φινλανδίας, το οποίο υποχώρησε κατά 3,2% έναντι αρχικής πρόβλεψης για υποχώρηση κατά 7,6%. Επίσης καλύτερη του αναμενόμενου ήταν η πορεία της Γαλλίας, αφού αντί αρχικής πρόβλεψης -16,8%, τελικά to AEΠ σημείωσε υποχώρηση κατά 13,8%. Έκπληξη ακόμη αποτέλεσε και η πορεία του Βελγικού ΑΕΠ, που υποχώρησε κατά 12,2% αντί αρχικής πρόβλεψης -15,5%.
Η Eurostat δεν παρέχει στοιχεία για επτά χώρες της Ε.Ε., αναφορικά με την εξέλιξη του ΑΕΠ, εκ των οποίων η μια είναι η Ελλάδα. Τα στοιχεία ωστόσο των χωρών που απουσιάζουν πολύ μικρή επιρροή έχουν στην διαμόρφωση της συνολικής εικόνας τόσο στην Ευρωζώνη όσο και την Ε.Ε., δεδομένου ότι για τις περιπτώσεις δεν υπάρχουν στοιχεία, αυτά αφορούν κατά κανόνα μικρές χώρες (Ελλάδα, Μάλτα, Λουξεμβούργο, Σλοβενία, Κροατία, Ιρλανδία και Εσθονία).
Παρά την καλύτερη του αναμενομένου εξέλιξη του ΑΕΠ στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, είναι σίγουρο ότι η Ευρώπη στο β’ τρίμηνο πέτυχε μια ιστορικά αρνητική πορεία. Το χειρότερο είναι ότι η προαναφερόμενη αρνητική πορεία ήρθε, μετά από προηγούμενη κάμψη του ΑΕΠ στο α’ τρίμηνο του έτους (σε σχέση με το προηγούμενο 4ο τρίμηνο του 2019), κατά 3,6% στην Ευρωζώνη και κατά 3,2% στην Ε.Ε. Το ακόμη χειρότερο είναι ότι την Ευρώπη ήδη χτυπά ένα δεύτερο πανδημικό κύμα, πολύ νωρίτερα απ’ ότι αρχικά αναμένονταν.
Σημειώνεται ότι η Κομισιόν τον περασμένο Ιούλιο, εκτίμησε για το γ’ τρίμηνο του έτους (σε σχέση με το β’ τρίμηνο) ανάκαμψη του ΑΕΠ κατά 8,8% στην Ευρωζώνη και κατά 8,0% στην Ε.Ε. Μένει επομένως να αποδεχθεί αν τελικά η πορεία της οικονομίας και του ΑΕΠ στην Ευρώπη θα ακολουθήσει το σχήμα «V» ή αν τελικά θα έχει διαφορετική εξέλιξη.