Eurobank - Καραβίας: Το τραπεζικό σύστημα θα πετύχει πιστωτική επέκταση 8-10 δισ. περίπου τα αμέσως επόμενα χρόνια

Eurobank - Καραβίας: Το τραπεζικό σύστημα θα πετύχει πιστωτική επέκταση 8-10 δισ. περίπου τα αμέσως επόμενα χρόνια

Στην εκτίμηση οτι το σύνολο του τραπεζικού συστήματος θα πετύχει πιστωτική επέκταση 8-10 δις περίπου τα αμέσως επόμενα χρόνια προέβη ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας σε εεκδήλωση του Κύκλου Ιδεών τη Δευτέρα.  Δεν θα υπάρξει καμία τροχοπέδη στην ανάπτυξη λόγω έλλειψης διαθέσιμων δανειακών πόρων, δήλωσε.

«Το τραπεζικό σύστημα έχει κάνει άλματα. H Eurobank πρωταγωνίστησε στην εξυγίανση και, επίσης, στην επιτάχυνσή της.  Σε λίγες μέρες θα ανακοινώσουμε δείκτη ΝΡΕ 7,3%, για πρώτη φορά μονοψήφιο σε ελληνική τράπεζα από την έναρξη της κρίσης. Του χρόνου μονοψήφιος θα είναι ο δείκτης και σε επίπεδο συστήματος. Άρα οι τράπεζες δεν είναι βαρίδι για την ανάπτυξη, το ακριβώς αντίθετο».

«Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν στόχευση και προδιαγραφές. Αν δεν είχαν, θα έπρεπε τους ίδιους ακριβώς όρους να επιβάλουμε μόνοι μας. Τα κριτήριά του απηχούν τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας: ψηφιακός μετασχηματισμός, πράσινη μετάβαση, εξωστρέφεια, καινοτομία, έρευνα και ανάπτυξη, κατάρτιση κι επανακατάρτιση, συγχωνεύσεις, συνεργασίες και εξαγορές».

Αναφέρθηκε και στη στήριξη των ΜΜΕ:

«Ο μύθος ότι οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια είναι ακριβώς αυτό: μύθος. Η δουλειά μας είναι να δανείζουμε και ζούμε από τα δάνεια που δίνουμε. Είναι όμως αλήθεια ότι πολλές μικρές επιχειρήσεις δεν πληρούν τα στοιχειώδη τραπεζικά κριτήρια – που είναι αδύνατον βάσει εποπτικών κανόνων να παρακάμψουμε.

Είναι σημαντικός ο διαχωρισμός των μεσαίων από τις μικρές επιχειρήσεις. Οι μικρές επιχειρήσεις έχουν δυσμενέστερο προφίλ κινδύνου και χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης και ως εκ τούτου μεγαλύτερη πιθανότητα αθέτησης υποχρεώσεων. Σχετικά με τα αίτια απόρριψης χρηματοδότησης, εκτιμάται ότι από τις αιτήσεις χρηματοδότησης επιχειρήσεων που απορρίπτονται, ένα ποσοστό αφορά δυσμενή διαβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας (ληξιπροθεσμίες στην αποπληρωμή φορολογικών, ασφαλιστικών και τραπεζικών υποχρεώσεων, ύπαρξη οφειλών κτλ), σε κάποιες περιπτώσεις ο πελάτης παρουσιάζει συνεχόμενες ζημιογόνες οικονομικές χρήσεις ή είναι υπερδανεισμένος ή ο κύκλος εργασιών του είναι απαγορευτικός για χρηματοδότηση, και μόνο ένα μικρό ποσοστό  των αιτήσεων απορρίπτεται επειδή η προτεινόμενη επένδυση δεν κρίνεται σκόπιμη ή βιώσιμη.

Οι βιώσιμες ΜΜΕ, όμως, ακόμα κι αυτές που αντιμετωπίζουν προσωρινές δυσκολίες, έχουν πρόσβαση στα προγράμματα των ευρωπαϊκών οργανισμών».