Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία δύο χρόνια η μεσαία τάξη έχει πληρώσει το κόστος των καθυστερήσεων των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, και τα χαμηλά εισοδήματα κυρίως οι οικογένειες με παιδιά αλλά και οι ευπαθείς ομάδες έχουν αρχίσει να σηκώνουν το βάρος των μέτρων που έχει φέρει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τα προνοιακά επιδόματα περικόπτονται, το ΕΚΑΣ σχεδόν έχει καταργηθεί ενώ το επίδομα θέρμανσης έχει κοπεί δύο φορές.
Η πολιτική που ασκείται θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί τυχαία, ενώ οι δηλώσεις των υπουργών και μάλιστα από το βήμα της Βουλής όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αλλά επιχειρείται η πλήρη διαστρέβλωση των στοιχείων.
Για παράδειγμα, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι το πλεόνασμα αυξήθηκε κατά 1 δισ. ευρώ εξαιτίας της αύξησης της απασχόλησης και της οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων. Τα έσοδα από την αύξηση της απασχόλησης έχουν αυξηθεί κατά 161 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα έχουν χαθεί περίπου 400 εκατ. ευρώ από τα μπλοκάκια και τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Και αυτό που φαίνεται να παραγνωρίζει ο κ. Τσακαλώτος είναι ότι η μείωση της ανεργίας στηρίζεται αποκλειστικά στη μερική απασχόληση. Μπορεί το ένσημο να τιμολογείται ακριβώς στο ίδιο ποσό (εάν πρόκειται για μερική ή πλήρη απασχόληση) ωστόσο εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες των 400 ευρώ προσπαθούν να επιβιώσουν. Οπότε τα περί προτεραιότητας για την ανθρωπιστική κρίση είναι τουλάχιστον υπερβολές ή διαφορετικά ένα ενδιαφέρον αφήγημα για το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν διαθέτει ενημερωμένα στοιχεία, οι βεβαιωμένες οφειλές από την αποκάλυψη εισοδημάτων ανέρχονται στα 500 εκατ. ευρώ περίπου. Από αυτά όμως έχουν εισπραχθεί περίπου τα 150-200 εκατ. ευρώ.
Δηλαδή από την αύξηση της απασχόλησης και την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων έχουν εισπραχθεί περίπου 350 εκατ. ευρώ και όχι 1 δισ. ευρώ όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Το μόνο σίγουρο και για το οποίο υπουργός φαίνεται να χαίρεται είναι ότι έχει διαλυθεί η μεσαία τάξη. Τα τελευταία χρόνια έχουν σηκώσει το βάρος όλων των διαπραγματεύσεων. Οποιαδήποτε καθυστέρηση, οποιοδήποτε νέο μέτρο έχει πέσει στο κεφάλι της μεσαίας τάξης.
Είναι ενδεικτικό ότι το 92,5% των εσόδων του κράτους πληρώνει το 33% των φορολογούμενων. Και δυστυχώς τα επόμενα χρόνια θα είναι δυσκολότερα. Μπορεί η κυβέρνηση να «πουλάει» την έξοδο από τα Μνημόνια ωστόσο, αυτή συνοδεύεται από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και την μείωση των συντάξεων. Και τότε προφανώς στο πλαίσιο της «ανθρωπιστικής κρίσης» θα πονέσουν και οι χαμηλοσυνταξιούχοι αλλά οι εργαζόμενοι των 400 ευρώ. Και αυτό καθώς το αφορολόγητο θα μειωθεί στα 5.600 ευρώ.
Προς το παρόν και με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία η μεσαία τάξη φαίνεται να καταρρέει. Σύμφωνα με στοιχεία μεγάλων λογιστικών γραφείων η μεσοσταθμική αύξηση στα εκκαθαριστικά σημειώματα είναι της τάξης του 35-40% σημειώνοντας ότι υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις όπου ο φόρος ΄χει διπλασιασθεί. Μάλιστα αναφέρουν ότι ο φόρος πέρασε τη διαφορά (μεταξύ των εισοδημάτων 2015-2016) του εισοδήματος. Τα παράλογα αυτά συμβαίνουν εξαιτίας αφενός της αύξησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά κυρίως από τον επαχθέστερο τρόπο φορολόγησης όσων έχουν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες και ελευθέριο επάγγελμα.
Η κυβέρνηση επί της ουσίας τιμωρεί τα μεσαία εισοδήματα και υψηλά εισοδήματα, αυξάνοντας σημαντικά τη φορολογία με αποτέλεσμα τα εκκαθαριστικά σημειώματα να είναι υψηλότερα από αυτά που είχαν εκδοθεί το περυσινό διάστημα και από τις υψηλότερες φορολογικές επιβαρύνσεις ιστορικά.
Για παράδειγμα:
1. Φορολογούμενος με εισόδημα το 2015 (φορολογική δήλωση 2016) 66.728,05 ευρώ το οποίο προέρχεται από μισθωτές υπηρεσίες και ελευθέριο επάγγελμα κλήθηκε να πληρώσει επιπλέον φόρο (αυτός που προκύπτει από την εκκαθάριση) 10.692 ευρώ.
Το 2016 (δήλωση 2017) το εισόδημα αυξήθηκε και ανήλθε στα 76.788,22 ευρώ. Η αύξηση αυτή του εισοδήματος οδήγησε σε ισόποση περίπου αύξηση της φορολογίας. Συγκεκριμένα ο επιπλέον φόρος έφθασε τα 21.646.51 ευρώ. Δηλαδή, φόρος υπερδιπλασιάσθηκε.
2. Φορολογούμενος με εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες το 2015 ύψους 20.000 ευρώ και από το ελευθέριο επάγγελμα 25.000 ευρώ. Ο φόρος που είχε καταβληθεί για τα εισοδήματα του το 2015 ήταν 9.600 ευρώ, ενώ για τα εισοδήματα του 2016 ο φόρος φθάνει τα 12.851 ευρώ, το οποίο είναι αυξημένο κατά 34% συγκριτικά με το 2015.
3. Φορολογούμενους με φορολογητέο εισόδημα 55.000 ευρώ. Κατέβαλε στην εφορία φέτος (συμπεριλαμβάνεται και ο παρακρατηθείς φόρος) συνολικά 23.000 ευρώ. Ο ΕΦΚΑ για το 2017 ανέρχεται στα 13.700 ευρώ. Συνολικά το κράτος παίρνει από τον φορολογούμενο το 66,7% του εισοδήματος. Σε αυτή την περίπτωση το κράτος διατηρεί το «πλειοψηφικό πακέτο».