Εθνική Τράπεζα: Ισχυρή κερδοφορία και περαιτέρω μείωση NPLs

Εθνική Τράπεζα: Ισχυρή κερδοφορία και περαιτέρω μείωση NPLs

Κερδοφορία από ενσώματα ίδια κεφάλαια 490 εκατ. ευρώ (9%)υπολογίζει φέτος η Εθνική Τράπεζα, έχοντας ήδη επιτύχει αντίστοιχη κερδοφορία 450 εκατ. ευρώ φέτος με απόδοση 8,1%. Ο στόχος της διοίκησης είναι να φτάσει το RoTE σε ευρωπαϊκά επίπεδα (με απόδοση RoTE 10% έως το 2024), ενώ και τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα υποχωρούν προς τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, καθώς έχουν ήδη περιοριστεί στο 6,9% ένα χρόνο νωρίτερα από το στόχο και απομένει μείωση περί το ένα δισ. ευρώ NPLs, για να ανακτήσει τα ευρωπαϊκά επίπεδα.

Τις φιλοδοξίες αυτές που βασίζονται στην πολύ καλά κεφαλαιοποιημένη και δραστήρια Εθνική Τράπεζα (σε βαθμό που να εξαρτά τη μία ή τις δύο εκδόσεις ομολόγων για MREL από το κλίμα στις αγορές), αποκάλυψε ο CEO της ΕΤΕ Παύλος Μυλωνάς στους αναλυτές των διεθνών οίκων. Η ΕΤΕ σκοπεύει σε καθαρή πιστωτική επέκταση 1,5-2 δις. ευρώ δανείων που θα ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Όπως είπε ο στόχος είναι να υποχωρήσουν τα «κόκκινα δάνεια» στο 3% με περιορισμό τους από φέτος στο 6%, με εκτίμηση για μείωση του συνόλου των κόκκινων δανείων στο 1,8 δισ. ευρώ.  Ήδη τα δάνεια που εξυγιαίνονται κι αρχίζουν και αποδίδουν αυξάνονται όπως φανερώνει η οργανική μείωσή τους κατά 700 εκατ. ευρώ το 2021 (200 εκατ. ευρώ στο τελευταίο τρίμηνο) και οι αθετήσεις από τη λήξη των βοηθητικών προγραμμάτων «Γέφυρα», είναι μικρότερες από 4%.

Η Εθνική έχει πολύ ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, με το δείκτη CET1 να διαμορφώνεται σε 16,9% (+120 μονάδες βάσης σε ετήσια βάση) και το Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας σε 17,5%, (χάρη στη συναλλαγή Frontier), είπε ο κ. Μυλωνάς.

Πρόσθεσε πως το μερίδιο αγοράς της Εθνικής στο mobile banking  είναι 32% και στο internet banking στο 25% και ότι η Εθνική Τράπεζα κινείται δραστήρια. Το 2021 πέτυχε αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους (NII) 3% σε ετήσια βάση και αύξηση 10% των εσόδων από προμήθειες.

Το αποτέλεσμα ήταν παρουσιάζοντας όλα αυτά να δεχθεί αφενός θετικούς χαρακτηρισμούς από τους αναλυτές των διεθνών οίκων και από την άλλη συνεχεία ερωτήσεις για μέρισμα, όπου όμως ο κ. Μυλωνάς προτίμησε να κρατήσει χαμηλά τις προσδοκίες επικαλούμενος την ανάγκη της άδειας των εποπτικών αρχών, αλλά και τις αβεβαιότητες που κρύβει η χρονιά ιδίως στο μέτωπο των επιπτώσεων από τον πληθωρισμό.

Η ΕΤΕ έχει πρακτικά μηδενική άμεση έκθεση στη Ρωσία όπως είπε, αλλά προέκρινε μια συντηρητική πολιτική μερισμάτων με την επωδό «πριν τρέξουμε πρέπει πρώτα να περπατήσουμε» και αφήνοντας ανοιχτή την πιθανότητα μικρού μερίσματος για τη χρήση του 2022 (καταβλητέο το 2023).