Χρονιά κατάρριψης ρεκόρ ήταν το 2021 για το ελληνικό οικοσύστημα των νεοφυών εταιρειών καθώς συγκεντρώθηκαν πάνω από 500 εκατ. ευρώ από περίπου 70 startups, αριθμός αυξημένος κατά 30% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, με τις 10 κορυφαίες εξ’ αυτών να αντλούν 397 εκατ. ευρώ, υπερτριπλάσιο του ποσού που συγκεντρώθηκε πέρυσι.
Την ίδια στιγμή η συμμετοχή μη Ελλήνων επενδυτών σε επενδυτικούς γύρους ελληνικών εταιρειών ανεβαίνει στο εντυπωσιακό ποσοστό του 84,9%, επικυρώνοντας την ανάπτυξη του τοπικού οικοσυστήματος και δημιουργεί το έδαφος για περισσότερες δραστηριότητες εξωστρέφειας.
Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης -που δημοσιεύεται φέτος για 4η χρονιά- με στόχο την καταγραφή των ευκαιριών χρηματοδότησης και του προφίλ των "startups στην Ελλάδα 2020/21" καισυντάχθηκε από το Found.ation, σε συνεργασία με το EIT Digital και το Velocity.Partners VC, ένα από τα ταμεία EquiFund, και εκδόθηκε με την υποστήριξη της Ελληνικής Τράπεζας Επενδύσεων.
Στο πλαίσιο εκδήλωσης όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έκθεσης ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης προανήγγειλε ην διοχέτευση και νέων δημόσιων πόρων πάνω από 200 εκατ. ευρώ στις ελληνικές start up επιχειρήσεις, υπογραμμίζοντας ότι «δεν αποκλείεται και περαιτέρω αύξηση, χάρη σε κεφάλαια προερχόμενα από το Εθνικό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας». Ο ίδιος τόνισε ότι το συνολικό ποσό που θα είναι διαθέσιμο από το κράτος στους διαχειριστές επιχειρηματικών κεφαλαίων θα φτάσει τα 1,26 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ υπογράμμισε ότι στόχος είναι στα επόμενα 5 χρόνια τα νούμερα του οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων να έχουν ξεπεράσει τα νούμερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Επανέλαβε δε ότι σχεδιάζονται νέα προγράμματα και ότι στόχος είναι να μην υπάρχει χρηματοδοτικό κενό στα χρηματοδοτικά προϊόντα.
Η ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος των νεοφυών εταιρειών όπως αναφέρεται στην έκθεση, τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν ραγδαία, εξελίσσοντας το σε ένα οικοσύστημα αξίας άνω των 4 δις. ευρώ που μέχρι πριν λίγα χρόνια είχε σχδόν μηδενική αξία. Το 2019 αποδείχτηκε κρίσιμο και μεταβατικό έτος για την ελληνική startup σκηνή, καθώς νέες εταιρείες μπήκαν στο προσκήνιο τραβώντας την προσοχή επενδυτών Το 2021, η ελληνική startup σκηνή βρίσκεται σε σταθερά ανοδική τροχιά καθώς καταγράφηκαν ρεκόρ χρηματοδότησης, εξόδων και εξαγορών, αποδεικνύοντας την δυναμική που αναπτύσσεται.
Το 2021 ήταν και η χρονιά που ξεκίνησε η ανάδειξη των πρώτων ελληνικών startup μονόκερων. Οι κόμβοι ψηφιακής καινοτομίας που αναπτύσσονται στην χώρα βρίσκονται στην καρδιά της καινοτομίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού, παίζοντας ένα ουσιαστικό ρόλο στην καλλιέργεια και την εξέλιξη της startup σκηνής, παρέχοντας μηχανισμούς υποστήριξης για την επιτάχυνση και την ανάπτυξή τους. Η εγκατάσταση νέων Digital Innovation Hubs στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στο ελληνικό οικοσύστημα startup.
Σε ό,τι αφορά στην έκθεση, καταγράφονται όλες οι επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος EquiFund και αναλύεται το προφίλ των εταιρειών που έχουν υποστηριχθεί.
Επίσης, ενημερώνονται οι λίστες με τις πιο επιτυχημένες ελληνικές startups, τόσο με αυτές που έχουν λάβει τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση το 2020 και συνολικά, όσο και με αυτές που έχουν πετύχει τις καλύτερες συμφωνίες εξαγοράς και αναλύονται τα χαρακτηριστικά των ελληνικών startup εταιρειών που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της ανάπτυξής τους (pre-seed and seed stages ).
Μερικά από τα ευρήματα της έκθεσης είναι τα εξής:
- Οι 10 κορυφαίες ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) φέτος συγκέντρωσαν συνολικά 397 εκατ. ευρώ, υπερτριπλάσιο του ποσού που συγκεντρώθηκε πέρυσι.
- Οι startups που χρηματοδοτήθηκαν φέτος, συνολικά, είναι περίπου 70,30% περισσότερες από πέρυσι, ενώ οι συνολικές επενδύσεις που εξασφάλισαν ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ.
- Το 2021 σημειώθηκαν σημαντικές έξοδοι εκκίνησης, όπου 3 από αυτές μπήκαν απευθείας στη λίστα των 10 κορυφαίων όλων των εποχών. Αυτή είναι και η χρονιά που καταφέραμε να αναγνωρίσουμε τους πρώτους "Μονόκερους" -δηλαδή μη εισηγμένων εταιρειών με αποτίμηση που ξεπερνά το 1 δισ. δολάρια- που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην ελληνική επικράτεια.
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι είχαμε ρεκόρ ως προς τις εξόδους. Το 2020 σημειώθηκε η μεγαλύτερη εξαγορά ελληνικής startup (Instashop για 307 εκατ. ευρώ), άλλη μια έξοδος που ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ ήταν η εξαγορά της Softomotive από τη Microsoft), αλλά σημειώθηκαν και οι πρώτες εξαγορές εταιρειών που χρηματοδοτήθηκαν μέσω του EquiFund (Pushme, Instashop, Think Silicon, GuestFlip).
- Η συμμετοχή μη Ελλήν ων επενδυτών σε επενδυτικούς γύρους ελληνικών εταιρειών ανεβαίνει στο εντυπωσιακό ποσοστό του 84,9%, επικυρώνοντας την ανάπτυξη του τοπικού οικοσυστήματος και δημιουργεί το έδαφος για περισσότερες δραστηριότητες εξωστρέφειας.
Τέλος σημειώνεται, σε ό,τι αφορά τις γυναίκες, ότι τα στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά καθώς εμφανίζεται μόνο 1,5 στις 10 startup να έχει γυναίκα συνιδρύτρια ή με μικρή εκπροσώπηση αλλά να σημειωθεί ότι και ο μέσος ευρωπαϊκό μέσος όρος είναι χαμηλός.
Οι τρεις κορυφαίοι τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται οι νεοφυείς επιχειρήσεις παραμένουν οι Life Sciences, Retail και AgriTech, με τις startups των Maritime Tech και Deep Tech να συνεχίζουν να βρίσκονται σε ανοδική πορεία, που αναμένεται να διατηρήσουν και εντός του 2022.