Τα συνολικά δάνεια του ESM προς την Ελλάδα φτάνουν το ποσό των 86 δισ. ευρώ και θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του χρέους, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της χώρας, σύμφωνα με σημείωμα του ESM για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.
Κάποιες από τις λήξεις των δανείων θα μπορούσαν να επεκταθούν ως το ανώτατο όριο της μέσης ωρίμανσης σε διάστημα 32,5 ετών.
Η πρώτη δόση των 21,4 δισ. ευρώ εκταμιεύτηκε το 2015 και περιλάμβανε 5,4 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαίωση της Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας.
Η δεύτερη δόση – μετά τη απόφαση του τελευταίου Eurogroup – θα αναλογεί στο ποσό των 10,3 δισ. ευρώ και θα εκταμιευτεί ένα πρώτο μέρος στο δεύτερο μισό του Ιουνίου (7,5 δισ. ευρώ) εφόσον η Ελλάδα εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα.
Όπως αναφέρεται στο σημείωμα του ESM, τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα επέλθουν σε τρία στάδια:
Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης έως και το τέλος του προγράμματος το 2018 και περιλαμβάνουν:
- Χαλάρωση του προφίλ αποπληρωμών των δανείων του EFSF, με κάποιες από τις λήξεις των δανείων να μπορούν να επεκταθούν ως το ανώτατο όριο της μέσης ωρίμανσης σε διάστημα 32,5 ετών.
- Χρήση της διευρυμένης στρατηγικής χρηματοδότησης των ESM/EFSF ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος αναφορικά με τα επιτόκια, χωρίς πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση για τις χώρες-μέλη που συμμετείχαν στο προηγούμενο πρόγραμμα.
Επιβολή ορίου (waiver) του περιθωρίου των step-up επιτοκίων που αφορούν τη δόση αποπληρωμής του χρέους που συνδέεται με το ελληνικό πρόγραμμα για το έτος 2017. Το όριο αυτού του δανείου τέθηκε σε υψηλό επίπεδο (200 μονάδες βάσης) ώστε να δοθούν κίνητρα στην Ελλάδα να διευρύνει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων κατά τη διάρκεια του προγράμματος EFSF.
Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, αναμένει την εφαρμογή του δεύτερου μέρους των προαπαιτούμενων μέτρων, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.
- Χρήση αναξιοποίητων πόρων από το πρόγραμμα του ESM με στόχο την μερική και πρόωρη αποπληρωμή επίσημων δανείων. Από τα 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών - στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM - χρησιμοποιήθηκαν μόνο τα 5,4 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 19,6 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή διμερών δανείων (τα GLF) ή δάνεια από το ΔΝΤ.
- Πληρωμή με τα κέρδη του ESM το 2014 από τα SMP και αποκατάσταση της μεταφοράς των κερδών στην Ελλάδα (από το οικονομικό έτος 2017), ως εσωτερικό «μαξιλάρι» του ESM για τη μείωση των μελλοντικών μικτών χρηματοδοτικών αναγκών. Οι κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης (πλην της ελληνικής) θα εξοικονομήσουν 3,5 δισ. ευρώ από ομόλογα από το 2017 έως το 2026.
- Πιο στοχευμένη αναδιαμόρφωση των δανείων του EFSF με επέκταση των μέσων σταθμισμένων περιόδων ωρίμανσης, αναδιαμόρφωση του προφίλ των τοκοχρεολυσίων του EFSF, καθώς και ανώτατο όριο και μετάθεση καταβολής τόκων.
Κατάργηση του περιθωρίου των step-up επιτοκίων που σχετίζονται με τη δόση επαναγοράς χρέους του 2ου ελληνικού προγράμματος από το 2018.
Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, υπάρχει πρόβλεψη για έναν προληπτικό μηχανισμό για το χρέος, που θα ενεργοποιηθεί μετά το πρόγραμμα του ESM τον Αύγουστο του 2018, για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους μακροπρόθεσμα σε περίπτωση που υλοποιηθεί κάποιο πιο δυσμενές σενάριο. Ο μηχανισμός αυτός θα μπορούσε να περιλάμβανε μέτρα όπως περαιτέρω αναδιαμόρφωση των δανείων του EFSF, καθώς και ανώτατο όριο και μετάθεση καταβολής τόκων.