Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Η μεταρρυθμιστική ατζέντα που είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση δεν τελειώνει με τη λήξη του προγράμματος, ενώ τα βασικά συστατικά για τη βιωσιμότητα του χρέους είναι η εφαρμογή μιας φιλόδοξης αναπτυξιακής στρατηγικής και συνετών δημοσιονομικών πολιτικών. Αυτό αναφέρει η ESM σε έκθεση-απολογισμό για τα τρία μνημόνια που εφάρμοσε η Ελλάδα, την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην ελληνική οικονομία, αλλά και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει στο εξής.
Σύμφωνα με τον ESM, τα τρία βασικότερα πεδία στα οποία θα πρέπει να επικεντρωθούν οι μεταρρυθμίσεις είναι: (α) η ανεργία καθώς ενώ υποχωρεί είναι η υψηλότερη στην Ε.Ε. (19,5% τον Μάιο), (β) η βιώσιμη ανάπτυξη η οποία αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για να επιτύχει η Ελλάδα περισσότερες θέσεις εργασίας και ευημερία για τους πολίτες της και (γ) η απελευθέρωση κλάδων της οικονομίας, η δημιουργία σύγχρονης δημόσιας διοίκησης καθώς και ενός φιλικού για τις επιχειρήσεις περιβάλλοντος.
Οι προκλήσεις
Παρά το γεγονός ότι τα επιτεύγματα της Ελλάδας στην ανάκαμψη από μία βαθιά κρίση είναι αξιοσημείωτα, συνεχίζουν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις. Η Ελλάδα πρέπει να χτίσει πάνω στην πρόοδο που έχει επιτύχει μέσω του προγράμματος του ESM και να ενισχύσει τα θεμέλια για μια βιώσιμη ανάκαμψη, κυρίως μέσω της συνέχισης και ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων.
Σε συνέχεια της συμφωνίας για το χρέος, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να διασφαλίσει τη συνέχεια και ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων σε μία σειρά σημαντικών πεδίων:
-Δημοσιονομικά και διαρθρωτικά (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα)
-Κοινωνική πρόνοια (εκσυγχρονισμός του συνταξιοδοτικού και του συστήματος υγείας)
-Χρηματοπιστωτική σταθερότητα (συνέχιση μεταρρυθμίσεων με στόχο την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των NPLs)
-Αγορά εργασίας και προϊόντων (σχέδιο δράσης κατά της αδήλωτης εργασίας, κτηματολόγιο, αδειοδότηση επενδύσεων)
-Ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων
-Δημόσια διοίκηση (εκσυγχρονισμός της διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού στο δημόσιο τομέα, νέος εργατικός κώδικας, εφαρμογή προτάσεων για την καταπολέμησης της διαφθοράς).
Πότε θα αποπληρώσει η Ελλάδα τα δάνεια;
Η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα δάνεια του ESM από το 2034 έως το 2060. Τα δάνεια του EFSF είναι προγραμματισμένο να αποπληρωθούν από το 2023 έως το 2056, όμως σύμφωνα με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που εγκρίθηκαν από το Eurogroup τον Ιούνιο του 2018, θα υπάρξει επέκταση των ωριμάνσεων κατά 10 χρόνια στα δάνεια ύψους 96,4 δισ. ευρώ του EFSF. Η επέκταση απαιτεί την έγκριση από το συμβούλιο του EFSF.
Είναι το ελληνικό χρέος βιώσιμο;
Η εφαρμογή μιας φιλόδοξης αναπτυξιακής στρατηγικής και συνετών δημοσιονομικών πολιτικών από την ελληνική κυβέρνηση θα αποτελέσουν τα βασικά συστατικά για τη βιωσιμότητα του χρέους. Μέσω του μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού πλάνου, η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να συντηρήσει τα επιτεύγματα του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος και να συνεχίσει να εφαρμόζει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που είναι σχεδιασμένες για την ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών.
Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και γύρω στο 2% τα επόμενα χρόνια για να συνεχίσει να διασφαλίζει ότι οι δημοσιονομικές της δεσμεύσεις συνάδουν με το δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε.
Τέλος, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που συμφωνήθηκαν από το Eurogroup, σε συνδυασμό με το σημαντικό κεφαλαιακό απόθεμα που είναι διαθέσιμο για την ελληνική κυβέρνηση, θα συμβάλλον στην επίτευξη των προσπαθειών. Μεσοπρόθεσμα το ελληνικό χρέος θεωρείται βιώσιμο, ωστόσο μακροπρόθεσμα θα χρειαστούν και νέα μέτρα τα οποία ωστόσο θα συμφωνηθούν μόνο αν η Ελλάδα συνεχίσει να σέβεται το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο.
Διαβάστε ακόμη:
- Κλ. Ρέγκλινγκ: Για να γίνει η Ελλάδα success story πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις