Η ανάγκη του γρήγορου εκσυγχρονισμού, της ύπαρξης χρονοδιαγράμματος για την πράσινη μετάβαση των επιχειρήσεων αλλά και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των βιομηχανιών για την ανάληψη του επενδυτικού ρίσκου ήταν τα βασικά θέματα που αναδείχθηκαν στο πάνελ για τη χρηματοδότηση του ESG που πραγματοποιήθηκε τη δεύτερη ημέρα του Delphi Forum.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Blackrock κ. Πασχάλης Μπουχώρης αναφερόμενος στο πρόσφατο γεγονός της κρίσης στην Ουκρανία, ανέφερε ότι θα λειτουργήσει καταλυτικά για περισσότερη καινοτομία αλλά και σε μια επιτάχυνση να φθάσουν οι επιχειρήσεις στους στόχους τους. Βέβαια, θα δημιουργήσει την αναμενόμενη χρονική υστέρηση.
Η πορεία της μετάβασης δεν θα είναι γραμμική αλλά θα έχει «ζικ-ζακ», καθώς θα πρέπει να σκεφτούμε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τρόπος να παρέχει κάποιος καθαρή 100% ενέργεια σε όλους. Από την άλλη τόνισε ο κ. Μπουχώρης, το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ στενό, την στιγμή που απαιτείται πολλή δουλειά σε ό,τι αφορά το κομμάτι του underwriting του ρίσκου χρηματοδότησης για πράσινη μετάβαση, έναντι του συνηθισμένου οικονομικού ρίσκου.
Ο κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου , Deputy CEO και επικεφαλής του Corporate και Investment Banking της Eurobank ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το κλειδί είναι η λέξη «μετάβαση». Αυτό σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να μετασχηματισθούμε εμείς, οι τράπεζες. Με την τεχνογνωσία μπορούμε να κτίσουμε τα κίνητρα και να βοηθήσουμε τους πελάτες μας ώστε να συνεργαστούμε προς ένα κοινό στόχο.
Πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες, πρόσθεσε, εσωτερικές και εξωτερικές προκειμένου να αυξηθεί ο παράγοντας awareness.
Να σημειωθεί, ανέφερε ότι και οι ίδιοι οι πελάτες παίρνουν πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Μόνο που αυτό που επιβάλλεται να γίνει είναι να επιταχυνθεί το στάδιο της μετάβασης.
Πάντως, όπως επεσήμανε οι περισσότεροι πελάτες – κυρίως μεγάλοι και μεσαίοι – έχουν ήδη συγκεκριμένη στρατηγική. Θα διαθέσουμε χρηματοδότηση, ανέφερε, ώστε να πιάσουμε στρατηγική προσαρμογή με ταχύτητα ώστε να επιτευχθεί η βιωσιμότητα.
Ο κ. Δημήτρης Δημητριάδης, διευθύνων σύμβουλος της Hellas Gold ανέφερε ότι όχι μόνο στον Ελληνικό Χρυσό αλλά και την μητρική εταιρεία έχει ήδη εφαρμοσθεί η διαδικασία SIS (Sustainability Integration System).
Σε ό,τι αφορά την επένδυση στις Σκουριές ανέφερε ότι το συνολικό ύψος της επένδυσης ανέρχεται στο 1 δις. δολάρια. Παράλληλα υπάρχει και η περιβαλλοντική μελέτη αλλά και η μελέτη που θα αποδεικνύει την βιωσιμότητα του έργου.
Ειδικά στο συγκεκριμένο έργο έχει αποφασισθεί και το Public Consultation όπου θα διεξαχθούν συζητήσεις με την τοπική οικονομία και κοινωνία.
Αναφερόμενος, γενικότερα, στην πολιτική των επιχειρήσεων ο κ. Δημητριάδης επεσήμανε ότι αν δεν μετασχηματισθούν να βγάλουν νέες τεχνολογίες και να ακολουθήσουν την πράσινη μετάβαση και, φυσικά, να εκσυγχρονισθούν δεν θα είναι βιώσιμες.
Η κυρία Αφροδίτη Σύλλα, διευθύντρια επενδυτικών σχέσεων στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ τόνισε ότι στόχος της εταιρείας στα 120 χρόνια που δραστηριοποιείται, εκτός από τον στόχο της επιχειρηματικής αριστείας έχει τεθεί και ο στόχος του σεβασμού στον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Οι εταιρείες θα πρέπει να υιοθετήσουν την διαδικασία του double materiality, δηλαδή την ανάδειξη των θεμάτων τόσο για την εταιρεία όσο και για τους συμμετόχους της που μπορεί να είναι οι εργαζόμενοι, οι πωλητές κλπ. Ανέφερε, δε, ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να καταρτίσουν επιχειρηματικό σχέδιο ώστε να λειτουργούν με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση υλικών με μικρό αποτύπωμα άνθρακα, αύξηση χρήσης εναλλακτικών καυσίμων και χρήση λιγότερης ενέργειας.
Ο κ. Έλενος Καραΐνδρος γενικός διευθυντής Στρατηγικής του ομίλου Μυτιληναίος ανέφερε ότι όσες εταιρείες έχουν ήδη καταρτίσει «πράσινη» ατζέντα δεν έχουν πρόβλημα. Βέβαια υπάρχει ένα πρόβλημα. Το γεγονός ότι τρέξαμε να υιοθετήσουμε στόχους χωρίς να υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Από την άλλη πλευρά η κρίση στην Ουκρανία έχει επιταχύνει τα πράγματα.
Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες της μετάβασης, αυτή τη στιγμή, τόνισε, οι τράπεζες είναι υποστηρικτικές στη χρηματοδότηση του ενδιάμεσου καυσίμου. Όμως, η κατάσταση αυτή αναμένεται να αλλάξει και να γίνει ένας αναπροσδιορισμός, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να βάλει την ατζέντα στη σωστή βάση.