ΕΣΕΕ: Προβληματισμός για τις ενστάσεις των δανειστών σχετικά με την αξιολόγηση

ΕΣΕΕ: Προβληματισμός για τις ενστάσεις των δανειστών σχετικά με την αξιολόγηση

Το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία της αξιολόγησης, παρά τις προσπάθειες της Κυβέρνησης εμφανίζεται να προβληματίζει την Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Συγκεκριμένα, σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι «...επανειλημμένως έχουμε τονίσει τη δυσκολία ανταπόκρισης των μικρομεσαίων στις αυξανόμενες οικονομικές επιβαρύνσεις, προειδοποιώντας παράλληλα για τον κίνδυνο νέων λουκέτων επιχειρήσεων και παραίτησης της μεσαίας τάξης λόγω της υπερβολικής φορολόγησης. Οι άνθρωποι της αγοράς πιστεύαμε ότι μετά την εξάντληση της φοροδοτικής μας ικανότητας, θα είχε εξαντληθεί και κάθε δυνατότητα «εφεύρεσης» νέων φόρων, αλλά δυστυχώς αυτός ο λογαριασμός δεν φαίνεται να έχει τέλος. Είναι προφανές ότι τα ακριβά μέτρα των 5,5 δισ. ευρώ της αξιολόγησης, εκ των οποίων επιπλέον 1,9 δισ. ευρώ φορολογικές επιβαρύνσεις από τα εισοδήματα του 2016, θα κληθεί να πληρώσει ποικιλοτρόπως για άλλη μια φορά η κατ/ ευφημισμό ελληνική μεσαία τάξη. Στην αβεβαιότητα, την αφαίμαξη και την ταλαιπωρία όλων μας, δυστυχώς έπεται συνέχεια...»

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΣΕΕ οι ενστάσεις των δανειστών και κυρίως του ΔΝΤ που εμποδίζουν μέχρι σήμερα μια συνολική λύση για την τελική συμφωνία της αξιολόγησης εμφανίζονται να είναι οι εξής:

1. Απαίτηση για μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 7.000 ευρώ.

2. Βέτο στην πρόταση για προσωρινή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

3. Άρνηση στο νομοσχέδιο για επαναπατρισμό ελληνικών κεφαλαίων.

4. Ασφυκτική πίεση για πώληση όλων των «κόκκινων» δανείων σε ξένα funds.

5. Απόλυτος έλεγχος του υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων από τους δανειστές.

Όπως αναφέρει η ΕΣΕΕ "οι παραπάνω νέες απαιτήσεις, απέτρεψαν να υπάρξει μια κατ'' αρχήν τεχνική συμφωνία «staff-level agreement» με τους εκπροσώπους των δανειστών, ώστε το αργότερο ως τις 31 Μαρτίου να φέρει η Κυβέρνηση στη Βουλή το πακέτο μέτρων με την ελπίδα ότι έτσι θα κλείσει η αξιολόγηση και θα ανοίξει ο κύκλος της συζήτησης για ελάφρυνση του χρέους. Η συνέχεια των διαβουλεύσεων βρίσκεται πλέον στις τεχνικές ομάδες, ώστε μέχρι τις 4 Απριλίου που θα επιστρέψουν τα ανώτερα κλιμάκια των δανειστών να έχουν βρεθεί μέτρα που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό ύψους από 600 εκατ. έως 1 δις ευρώ, κάτω μάλιστα από τις πιεστικές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας, τους αμέσως επόμενους μήνες. Επιπλέον, η εκταμίευση της δόσης που θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι απαραίτητη, ώστε να απελευθερωθούν πόροι για τις δαπάνες της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Ο λογαριασμός της αξιολόγησης, μπορεί να έκλεισε πριν το Καθολικό Πάσχα, αλλά η ίδια η αξιολόγηση παραμένει ανοικτή πριν το Ορθόδοξο Πάσχα. Η κυβέρνηση αποδέχθηκε μέτρα 5,5 δις ευρώ που θα επιβαρύνουν για άλλη μία φορά τη μικρομεσαία επιχείρηση, αλλά και τη μεσαία τάξη με αυξήσεις του φόρου εισοδήματος, μείωση του αφορολόγητου ορίου και περικοπή επικουρικών συντάξεων.

Πλέον οι εξελίξεις αναμένεται να διαμορφωθούν στα μέσα με τέλη Απριλίου, αφού οι εκκρεμότητες στο ασφαλιστικό φαίνεται να παραμένουν, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δέχθηκε σημαντικές μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ